Jos joskus mietit sitä, onko tässä kaikessa markkinointitouhussa mitään järkeä, niin tämä on sulle. Voin tunnustaa, että itse mietin sitä nykyään yhä useammin ja useammin.
[podcast src=”https://html5-player.libsyn.com/embed/episode/id/17966516/height/90/theme/custom/thumbnail/no/direction/forward/render-playlist/no/custom-color/422273/” width=”100%” height=”90″ scrolling=”no” class=”podcast-class” frameborder=”0″ placement=”top” use_download_link=”use_download_link” download_link_text=”Lataa jakso tästä” primary_content_url=”http://traffic.libsyn.com/bisneskoulu/029_Mita_jarkea_tassa_kaikessa_on.mp3″ theme=”custom” custom_color=”422273″ libsyn_item_id=”17966516″ /]
Ehkä siksi, että käytän useamman tunnin päivästä meditointiin ja näen enemmän merkitystä muissa, henkisissä asioissa, on vaikeampi nähdä merkitystä näissä: somemarkkinointi, sähköpostimarkkinointi, digibisnes, SEO, brändäys, GDPR, evästeet, pikselit, laskeutumissivut… oikeasti: kuka tätä kaikkea tarvitsee tai jaksaa??
Hah. Kyllä, jopa näiden asioiden kouluttaja voi joskus olla kurkkuaan myöten täynnä tätä kaikkea.
Joten mitä järkeä tässä siis on? Miksi me yrittäjät tehdään tätä? Miksi me jaksetaan taistella, vaikka ajat on mitä on, ja tilanne sellainen kun se nyt on. Kun voisi sen sijaan tehdä jotain hauskaa kuten mennä avantoon, liikkua luonnossa, jutella puille ja tehdä lumienkeleitä hankeen. Nauttia kauneudesta, tuntea rakkautta kaikkea äiti maan luomaa kohtaan ja olla ajattelematta yhtään mitään…
Mitä siis tehdä, kun motivaatio on hukassa? Mistä löytää merkitystä tähän kaikkeen?
Kun itselläni ajatus karkaa näille raiteille, palaan mielessäni perusasioihin. Miksi oikeastaan teen tätä kaikkea? Mikä alunperin johti minut kouluttamaan digimarkkinointia yrittäjille?
Ja miksi ohjaisin ihmisiä tekemään jotain niinkin turhanpäiväistä..?
Sillä kyllä, näen tämän kaiken turhuuden välillä liiankin hyvin. Ymmärrän tosi hyvin yrittäjiä, joille brändäys, sometus ja bloggaaminen on suorastaan vastenmielistä. Ja niin kaukana siitä sydämen työstä, jota yrittäjänä haluaa tehdä.
Mutta fakta on, että kukaan ei osta meidän palveluita, jos emme markkinoi niitä.
Ja miksi juuri digimarkkinointi? Siksi koska kaikki ovat nykyään verkossa. Se on se kustannustehokkain tapa tavoittaa asiakkaita.
Joten kun alan miettiä miten jaksan tätä digimarkkinoinnin kouluttamista, käännän ajatukseni asiakkaisiin. Joille se ei suju luonnostaan. Ja jotka haluavat tehdä sitä sydämen työtä, parantaa ihmisiä, auttaa ihmisiä, jakaa valoa ympärilleen.
Ja tienata sillä leipänsä. Sen sijaan, että menisi palkkatyöhön sellaiseen tehtävään, jossa ei koe tekevänsä sitä, mitä rakastaa.
Jokaisen on siis ansaittava leipänsä jotenkin. Ja tämä markkinointi nyt vain on pelin henki.
Se on vaan fakta. Oletko samaa mieltä?
Voin tunnustaa, että juuri nyt puhun myös itselleni. Minun on pakko välillä palata perusasioihin, jotta ymmärrän itse, että tässä kaikessa ei ole pohjimmiltaan kyse siitä mitä se konkreettisesti on. Siis kun tehdään somejulkaisuja, videoita, mainoksia… kyse ei ole niistä, vaan siitä mitä ne mahdollistavat.
Ja aah että tuntuu hyvältä päästä tähän ytimeen. Markkinointi ei siis ole se juttu miksi sitä tehdään. Vaan se että voidaan levittää sanaa hyvinvoinnista, mielenrauhasta, unelmien tavoittelusta ja siitä miten voi kokea onnistumista, ja merkityksellisyyttä omassa elämässään.
Ja kun muistaa sen. MIKSI TEEN SITÄ MITÄ TEEN?
Niin kaikessa on taas niin paljon enemmän järkeä. Markkinoinnin eteen tekemänsä työ ei tunnukaan enää niin turhalta.
Miksi siis teen tätä podcastia, videoita Youtubeen, julkaisuja someen. Teen niitä siksi, että saisin leipää pöytään lapsille ja itselleni. Mutta myös siksi, että asiakkaani saisivat leipää omaan pöytäänsä ja omien lastensa suuhun.
Ja ehkä jopa jossain kohtaa pääsisivät siihen unelmatilanteeseen, missä sen leivän päällä olisi muutakin kuin voita. Tilillä enemmän kuin miinusta. Päivässä muutakin kuin työtä. Mielessä enemmän rauhaa kuin stressiä.
Merkitys sille mitä me päivästä toiseen tehdään, on elinehto. Kaikelle. Se on se lähtökohta, mistä sun bisnes alkaa, mistä sä aloitat sun markkinoinnin suunnittelun.
Eikä se ole tärkeää vain sulle itsellesi, vaan myös asiakkaalle. Se miksi sä teet sitä mitä sä teet, pitäisi olla selvää heille. Todella selvää. Ja siksi mä painotan koulutuksissani sitä, että teet kaiken siitä lähtökohdasta, että se tulee selväksi.
Että se on selvää sulle. Miksi sä teet sitä mitä sä teet?
Se on se, mikä antaa sulle potkua, motivaatiota, energiaa päivästä toiseen. Se on se, mistä sun pitäisi muistuttaa itseäsi joka aamu. Sun missio. Mitä sä aiot tehdä sen eteen tänään, että saat toteutettua sitä.
Sen eteen voi tehdä vaikka somejulkaisun. Mikä taas tietysti kuulostaa kaiken syvällisyyden jälkeen ihan naurettavalta. Voiko sometus olla merkityksellistä? No mun mielestä sen pitäisi olla juuri sitä. Ja vaikka se olisi kuinka kevyt tai pinnallinen, sen tekemisen pohjalla, ytimessä, on se että sä välität sun asiakkaista ja haluat auttaa heitä.
Ja joskus se auttaminen voi olla vaikka inspirointia. Hyvän mielen tuottamista. Valon jakamista.
Kaikki se markkinointi mitä sä teet, on merkityksellistä, kun sä teet sitä sun sydämestä käsin.
Ja silloin se ei tunnu enää turhalta.
Mutta kun sä toimit sun sydämestä käsin, niin silloin jää kaikki feikkaaminen, pinnan kiillottaminen, roolin vetäminen pois. Silloin sä olet itse aidosti esillä. Ja se onkin ihan huikean tärkeää. Sekä sulle että sun asiakkaalle.
Kun sä olet aidosti omana itsenäsi esillä, suhun on helppo luoda yhteys. Silloin ne julkaisut, joita teet, eivät tunnu mainoksilta. Tai turhalta löpinältä. Sä et ole esillä puhumassa itsestäsi, vaan auttamassa asiakasta.
Tässä ei kuitenkaan voi jättää itseään pois. Kun sä puhut ihmisille luonnossakin, sä kerrot omista kokemuksistasi ja ajatuksistasi, joten tee niin myös somessa. Eli kun julkaiset, anna ohjeita ja vinkkejä mutta myös jaa omia visioitasi, ajatuksiasi ja mielipiteitäsi. Sulle asiantuntijana on muodostunut niitä ajan myötä paljon, ja ne on ainutlaatuisia. Kerro niistä muillekin, sillä sun yleisösi saa niistä paljon.
Ja sitten päästäänkin siihen sisältömarkkinoinnin ytimeen. Digimarkkinoinnin ytimeen. Se ydin ei siis ole mainoksista maksetut eurot, uusimmat softat, hienoimmat kotisivut, vaan se merkitys.
Miksi sä teet sitä mitä sä teet?
Ja jotta sä voisit oikeasti nähdä ne rajattomat mahdollisuudet, joita sullakin on julkaisemiseen, pitää tehdä systemaattista suunnittelua. Ja sitten siirrytäänkin siihen bisnekseen, markkinoinnin suunnitteluun. Siihen asiaan, jolla ei aina tunnu olevan niin paljon merkitystä.
Mutta lopulta, kuten tänään olen puhunut, sillä on merkitystä. Ilman markkinointia sä et voi tehdä sitä mitä sä rakastat. Se ei ole siis itse tarkoitus, vaan keino päästä siihen.
Ja jos lähdetään laajentamaan sitä merkityksellisyyttä, niin päästään myös elämän tarkoitukseen. Elämän tarkoitushan ei ole vain tehdä töitä. Vaan myös elää. Tehdä niitä hauskoja asioita, joista alussa puhuin. Liikkua luonnossa, leikkiä lasten kanssa, pitää huolta itsestään. Ja löytää aikaa omalle kasvulle, oppimiselle ja kehittymiselle.
Ja siksi kannustan bisneskoulussa kaikkia kehittämään omaa bisnestään. Löytämään keinoja siihen, että voisi tehdä vähemmän töitä ja tienata enemmän. Sillä se mahdollistaa sen, että voi ottaa aikaa itselleen.
Siksi ydinjuttu mun koulutuksissa onkin digibisnes ja brändäys.
Ja oikeastaan kaikki se, mistä mä olen nyt puhunut, on ydin mun brändäyskoulutuksessa. Se merkityksellisyys. Ajatuksenahan on luoda itselle merkityksellinen, aito brändi.
Sillä se on se juttu, miksi kohderyhmäsi valitsee juuri sinut kilpailijoiden joukosta. Koska olet tuttu, tai tunnut ainakin tutulta. Kun olet aidosti esillä kanavissasi, sinuun on helppo tutustua. Luoda yhteys. Ja juuri siksi että verkko on niin laaja, etäinen ja kylmäkin paikka, on suunnattoman tärkeää, että luot yhteyden yleisöösi.
No miten se onnistuu? Miten tuot merkityksellisyyttä esiin markkinoinnissasi ja brändäät itseäsi?
1. Ensinnäkin sinun pitäisi kertoa tarinasi. Juuri siitä asiasta, miksi teet sitä mitä teet. Voit kertoa sen lyhyesti ja pitkästi, tekstinä ja videona. Mikä oli oma kasvupolkusi, jonka kautta pääsit tähän, missä nyt olet?
2. Toiseksi teet itseäsi tutuksi kuten jo puhuin. Kerro itsestäsi se mitä voit verkossa kertoa, kerro luonteestasi, tuo esiin persoonallisuutesi, kerro mitä teit tänään, mitä ajattelit kun lähdit tälle alalle… on tuhansia tarinoita, joita voit kertoa verkossa, ilman että menetät liikaa yksityisyyttäsi.
3. Kolmanneksi annat maistiaisia osaamisestasi. Näytä miten teet töitä, minkälaisia ohjeita annat asiakkaillesi, mitä kultajyviä voit antaa verkossa lyhyesti, tai pidemminkin. Kirjoita blogia, tee podcastia, julkaise somessa tai tee e-kirja.
Mutta jotta voit tehdä nämä niin, että ne puhuttelevat kohderyhmääsi, sinun pitää määritellä kohderyhmäsi. Ja tämä on monelle yrittäjälle haastavaa. Valita se yleisö, jolle verkossa puhuu. Sillä et voi puhutella kerralla kaikkia. Jos yrität, vesittyy viestisi.
Ja oikeastaan tästä saan aasinsillan palata takaisin siihen, mistä aloitettiin. Eli merkityksellisyys.
Nimittäin mitä tarkemmin pystyt rajaamaan kohderyhmäsi, yleisösi verkossa, sen helpompi sinun on keksiä sisältöaiheita kanaviisi. Kun et hukkaa aikaasi sen arpomiseen, kenelle puhut mistä aiheesta, voit keskittyä täysin timanttisen sisällön tuottamiseen.
Kun aikanaan perustin ensimmäisen yritysblogini, tein sen virheen, että en määrittänyt kohderyhmääni. Kirjoitin joka toisen julkaisun isommalle yritykselle, ja joka toisen yrittäjälle. Jossain kohtaa tajusin, että en saa lukijoita enkä oikeastaan keksi enää aiheita, sillä en löytänyt fokusta mielestäni. Mistä nyt puhun ja kenelle?
Se oli vähän niinkuin yrittäisi puhua kasvottomalle massalle näkemättä reaktioita tai saamatta mitään yhteyttä.
Jos siis tuntuu, että bloggauksessa ei ole merkitystä, mieti kohderyhmäsi rajausta. Kenelle kirjoitat?
No voisin tässä jakaa muitakin käytännön vinkkejä, kuten liian monesta somekanavasta tai konseptista, sivustosta, mutta niistä lisää toisella kertaa.
Tämän jakson pointti on nyt siinä, että jos nyt uuvuttaa, tai motivaatio markkinointiin on kateissa, palaa sinne alkuun. Mieti miksi teet tätä kaikkea. Mitä vaihtoehtoja sinulla on? Yrittäjänä olet vapaa toteuttamaan itseäsi, toteuttamaan visioitasi, toimimaan arvojesi mukaan ja tärkeimpänä tietysti: VOIT TEHDÄ SITÄ MITÄ RAKASTAT.
Sillä päätös on sinun. Voit yrittäjänä muokata bisneksestäsi juuri sellaisen, kuin haluat.
Toivottavasti pystyin perustelemaan sinulle sen, mitä järkeä on tehdä niitä somejulkaisujakin. Vaikka ne kuinka turhilta välillä tuntuisivat. 🙂