Tässä jaksossa puhun siitä, mitkä ovat 5 vaihetta bisneksen suunnittelussa, miten sinun kannattaa jatkuvasti pitää suunnitelma tavoitteiden mukaisena. Miten saat kehitettyä bisnestäsi oikeaan suuntaan, sydämestä lähtöisin? Niin, että sinulla pysyy motivaatio yllä, Universumi on kärryillä ja ohjaa sinua kohti unelmiasi, ja että pääset todella tekemään sitä, mitä rakastat. Ja menestymään siinä! Lopussa pääset myös mielikuva- ja rumpumatkalle, rentoutan sinut ja pääset visioimaan sitä, mikä sinulle on oikea suunta juuri nyt.
Jakson pituus noin 40 min. Meditaatio alkaa kohdasta 20 min.
Jos et haluat kuunnella, voit lukea ensimmäisen 20 min tästä:
Tällä kertaa olen luvannut puhua suunnitelmien tekemisestä. Eli kun sä olet lähtenyt yrittäjäksi sä olet ehkä tehnyt liiketoimintasuunnitelman, mutta ootko sä tarkastellut sitä sen jälkeen? Mä oon varmaan jo vuosia puhunut tästä mun eri kanavissa eri blogeissa ja tuonut esiin sen että miten itse asiassa sitä suunnittelua voi kuljettaa ja kannattaakin kuljettaa mukana ihan koko ajan siinä yrittämisen ohella. Ja varmaan jokainen tekeekin suunnitelmia mut mihin asioihin sä kiinnität huomiota suunnittelussa?
Tässä jaksossa mä kerron viisi asiaa joihin kannattaa kiinnittää huomiota kun sä olet yrittäjä ja markkinoit sun omia palveluita. Mitkä asiat on itse asiassa olennaisia sille sun bisnekselle ja sille eteenpäin viemiselle, systemaattisella kehittämiselle. Ne 5 vaihetta on kuunnella sitä omaa sydämen ääntä ensinnäkin, sitä et mikä se mun ydin juttu on, se ydinosaaminen johon sun tulisi keskittyä? Ja toisena mikä on se sun kohderyhmä ja mä puhun näistä nyt siis enemmän heti kun mä luen tän listan sulle nyt ensin. Eli puhutaan kohderyhmästä. Kolmantena puhutaan brändäämisestä ja neljäntenä tuotteistamisesta ja viidentenä siitä myynnin suunnittelusta. Ja sen jälkeen mä teen sellaisen lyhyen meditaation, jossa sä pääset keskittymään siihen sun sydämen ääneen. Mistä kaikki lähtee? Eli sen mitä tää rakastat oikeesti tehdä? Mikä on se sun sielun tehtävä se, mikä oikeesti sytyttää sut tuleen!
Se on aivan huikee fiilis kun sä pääset tekemään sitä. Sun tavallaan koko sielu koko universumi kaikki ohjaa sua siihen pisteeseen, missä sä tunnet sen yhteyden kaikkeen ja tavallaan semmosen täyttymyksen tunteen et hei tää on, tää on se mun juttu, tää on se miksi mä olen täällä. Ja usein siihen liittyy ihmisten auttaminen.
No miksi tosiaan kannattaa tehdä sitä mitä rakastaa tehdä, on just se et saa ohjausta siihen. Silloin ne asiat jotka sujuu jotka onnistuu hyvin, ne on niitä asioita, joita sun kuuluukin tehdä. Ne, mitkä itse asiassa tuntuu susta kaikista helpoimmilta ja kivoimmilta jutuilta, joista ei vois uskoa että no ei tää nyt voi olla, koska tää on niin helppoa! Se voi olla! Ja se saa olla helppoa!
No mihin oikeastaan kaikki tää suunnittelu johtaa? Mikä on se tavoite? Mihin sillä pyritään?
Mulla itsellä tuli sellainen ahaa-elämys tässä yks päivä kun mä tajusin et mulle on tullut sellainen ihana uusi asiakas, sellanen joka menee vielä pitkälle, jolla on ihan huikeat näkymät, tehtävä, ja on todella iso kunnia ollut päästä nyt auttamaan häntä pääsemään yrittämisessä käyntiin. Hän lähti mukaan mun valmennukseen, Aito minä -bisnesvalmennukseen. Ja se juttu mikä johti siihen, että hän tuli mun valmennukseen on ihan huikea. Eli hän lähti Googlesta etsimään valmentajaa, joka yhdistää bisneksen ja henkisyyden, koska ne on hänelle tärkeitä juttuja. Googlen kautta hän löysi mun blogiartikkeliin ja SE on se, mihin mä aina tähtään kaikissa koulutuksissa. Että ihmiset saisi optimoitua niitä omia blogiartikkeleita on niin että saa sitä jatkuvaa liikennettä ja potentiaalisia asiakkaita Googlesta ilman maksullista mainontaa. Eli mä en tee maksullista mainontaa Googlessa.
Vaan pääsen esiin mun blogiartikkeleiden kautta. Ja sen blogin kautta hän löysi mun kotisivuille. Kotisivuilta hän löysi mun valmennuksen kuvauksen ja hän otti muhun yhteyttä sieltä. Ja koska mä olen nyt niin vahvasti tuonut esiin henkisyyden ja hengellisyyden tässä bisneksen yhteydessä, niin hän koki, että mä olen hänelle oikea valmentaja. Ja sen takia nyt hän lähti mun valmennukseen. Se on sellainen asia, mitä mä erityisesti brändäyksen yhteydestä koulutan ihmisille. Eli se että tulee esiin niiden omien tärkeiden asioiden kanssa todella rohkeasti, koska mitä tarkemmin sä pystyt kohdistamaan sun viestin ja sun palvelut tietynlaiselle ihmiselle, niin sen varmempi se ihminen on siinä vaiheessa kun se tulee sun sivuille, et hei tää juttu on mulle!
Ja se on se, minkä sä haluat saavuttaa kaiken sun sisällöntuotannon kanssa. Kaikkien palveluiden tuotteistaminen, sun oman bränditarinan, kaiken sun viestinnän kanssa. Sä haluat, että sille sun ihanneasiakkaalle, sille potentiaaliselle ihanneasiakkaalle tulee se fiilis, et hei tää juttu on mulle! Tää ihminen tietää, mitä mä tarvitsen!
Mitä just minä tarvitsen. Ja se on se ydinjuttu ja sen takia kannattaa tehdä suunnitelmia. Eli ykkösvaihe, se ensimmäinen vaihe on se, että mitä sä oikeasti rakastat tehdä? Mihin sun sydän kutsuu? Mikä on se sun fokus? Sun erikoistuminen? Mikä on se sun oma ääni? Mistä sä rakastat puhua? Mieti se ja siihen vielä ihan tän jakson lopussa tehdään pieni harjoitus.
Toisena vaiheena, kun suunnittelet ja mietit niitä asioita, miten kehität sun bisnestä, on kohderyhmä. Eli miten voit tarkentaa sun kohderyhmä.ä ja se kohderyhmähän muodostuu siitä, että miten sä puhut niistä asioista mistä sä puhut. Mitä arvoja, mielipiteitä, kokemuksia, näkemyksiä sä tuot esiin?
Ne on ne asiat, joihin sun kohderyhmä kiinnittyy. Eli kun sä vaan oot esillä aitona omana itsenäsi ja oot fokusoitunut sun palvelut ja sun lupauksen. Mitä sä tarjoat sun asiakkaille? Niin silloin se sun kohderyhmä löytää sut. Eli ihan sama kuin unelmien kanssa niin kohderyhmääkään ei tarvitse jahdata, vaan niitä kutsutaan luokse oikeanlaisella viestinnällä ja erilaisilla sisältöpoluilla verkossa.
Tällaisia bisnessuunnitelmia kannattaa tehdä todella tiiviisti. Mä itse lähes viikottain tarkistan, että olenko mä tekemässä oikeita asioita. Olenko mä nyt juuri tekemässä niitä asioita, joilla on oikeasti merkitystä mun elämälle, ja mun bisnekselle?
Eli mieti aina miten sä voit tarkentaa entisestään sitä sun kohderyhmää. Sä et ihan ensimmäisellä kerralla voi mitenkään saada siitä niin fokusoitunutta määritelmää tai niin rajattua määritelmää, tarkkaa avataria, kuin mihin sä voit päästä kun ajan kanssa tarkennat sitä kohderyhmää koko ajan. Eli jos sä olet nyt vasta aloittamassa kohderyhmän tarkennuksen, niin määrittele ainakin se et ketkä EI ole sun kohderyhmää ja lähde siitä rajaamaan sitä. Poistamaan sieltä niitä asioita, jotka ei ainakaan liity sun kohderyhmään, eli syvennät ja syvennät sitä, minkälainen sun kohderyhmä on. Esimerkiksi mulla syvenee jatkuvasti mun sisältöjen kautta se, että mun kohderyhmä on yrittäjät, joille henkiset ja hengelliset asiat ei ole ihan täysin vieraita, vaan ollaan jo siellä oman henkisen kasvun polulla tai sitten juuri astumassa sille.
Ja sen takia mulla nyt just on se vaihe, että itseasiassa mun sähköpostilistalta poistuu ihmisiä koko ajan ja se on todella ok. Mä ymmärrän tosi hyvin, et mun jutut voi olla vähän kaukaa haettuja nyt joillekin ihmisille, jotka ei itse vielä ole siellä henkisellä polulla. Mutta mä en pysty olla puhumatta niistä asioista, jotka on mulle tärkeitä. Mä olen kokeillut sitä jo menneisyydessä ja mä tiedän, että jos mä en pääse puhumaan sitä omaa totuutta, niin mä en voi hyvin. Ja sen takia olen päättänyt vaan, kävi miten kävi, niin mä puhun näistä asioista jotka on mulle tärkeitä.
Siis kohderyhmän tarkennus on tärkeä, miten sä voit enemmän rajata ja fokusoida siis syventää sitä sun omaa kohderyhmän tuntemusta? Millaisia ihmisiä sun asiakkaat on?
No kolmantena vaiheena suunnitelman tekemisessä on brändäys Eli mitä sä voit tehdä sun brändin eteen? Brändi-sana on vähän luotaantyöntävä ja siitä tulee sellanen olo et pitäis lähtee tsemppaamaan ja feikkaamaan ja edustamaan jollain kiiltokuva ilmeellä, mutta se ei todellakaan tarkoita sitä. Se tarkoittaa enemmänkin sitä, että miten sä voisit entistä aidommin tulla esiin oman itsenäsi. Miten sä voisit tehdä itseäsi tutummaksi sun yleisölle?
Miten sä voisit tulla enemmän esiin oman itsenäsi? Kuvissa, videoissa tarinoiden kautta somessa, blogissa, sähköpostissa, missä tahansa sä viestit. Niin mieti sitä miten voisit tulla enemmän esiin oman itsenäisen ja tuoda sun omaa persoonaa esiin? Ja samalla mieti myös sitä, miten voisit antaa maistiaisia osaamisestasi, niin et ihmiset pääsee kokeilemaan sun palveluita jollain tavalla.
Ja niitähän pääsee kokeilemaan ihan lähtien siitä että jaat vinkkejä sosiaalisessa mediassa, mutta myös sun blogissa, jossa sä jaat konkreettisia ohjeita, toivottavasti, siihen, miten ihmiset voi kehittyä siinä, missä sä olet asiantuntija, miten sä voit auttaa ihmisiä vaikka se on ilmaista apua?
No voisitko sä mahdollisesti kirjoittaa kirjan, tehdä verkkokurssin, tehdä videoita tai e-kirjan?
Mitä muuta sä voisit tehdä, jotta pääset jakamaan maistiaisia siitä sun osaamisesta?
Neljäntenä vaiheena sitten tuotteistus, eli mainitsinkin lupauksesta tossa aikaisemmin, mut miten sä kiteytät sun lupauksen? Eli siihen liittyy nyt se sun sydämen ääni ja vaihe 1 ja sitten kakkosvaihe eli kenelle sä tarjoat sun palveluita, sun kohderyhmä, ketä sä autat? Ja ykklösvaihe, eli missä asiassa sä autat? Missä asiassa sun sydän haluaa auttaa muita ihmisiä? Ja kolmosvaihde eli mikä on sun tarina ja sun kokemus.
Nämä kaikki kolme tiivistyy nelosessa. Eli tuotteistus vaiheessa. Kun myyt sun palveluita niin älä myy tunteja. Rakenna palvelupaketteja, joissa on könttähinta, jotta sä et myisi sun tunteja tuntihinnalla. Eli mieti, miten voit paketoida sun palveluita niin, että se palvelupaketti auttaa asiakkaan jostain pisteestä a pisteeseen B. Ja mikä se piste b on, se on se sun lupaus!
Eli mitä sä voit kaikista parhaimmassa tapauksessa luvata sun asiakkaalle? Eli kun sä olet määritellyt kuka sun asiakas on, niin sä tiedät millaisessa elämäntilanteessa se on. Ja miten sä voit auttaa. Mihin sä haluat auttaa asiakkaan pääsevän?
Tuotteistamisessa tietysti mietitään myös hinnoittelua, miten hinnoittelen sun palvelupaketin. Siitä mä puhun varmasti jossain aiemmassa jaksossa ja voin puhua jatkossa lisääkin jos on tarpeen… mutta mieti, miten voit paketoida sun palvelut. Ehkä entistä paremmin. Se on tuotteistamista. Paketti on helppo ostaa. Ja silloin myyt palvelun hyötyjä, sitä pistettä B, eli sitä lupausta.
Mihin ihminen pääsee kun se ostaa sun palvelun ja lähtee sun valmennukseen tai koulutukseen tai mikä tahansa se on mitä sä myyt?
No viidentenä vaiheena tosiaan myynti. Eli kun sulla onnea kaikki mietittynä, niin onko sulla myyntiin strategia? Eli se miten johdatat ihmiset sun asiakkaiksi? Nykyään iso osa myynnistä tehdään verkossa. Toki myös henkilökohtaisissa tapaamisissa yhä, mutta jopa ennen niitä sä voit tehdä jotain myynnin eteen verkossa. Eli myyntistrategia liittyy sekä niihin sisältöpolkuihin, joiden kautta ohjaat ihmisiä sun luokse tutustumaan, maistelemaan niitä sun palveluita siellä sun blogissa tai e-kirjassa, tai mitä hyvänsä sisältöä sä olet tuottanut verkkoon.
Sen jälkeen mietit sitä et miten itse asiassa saat myytyä sun palvelun. On tosi paljon erilaisia myynnin elementtejä, mutta todella tärkeä juttu on se, et sulla on oikeesti selkeä myyntisivu. Mun täytyy varmaan toisella kertaa puhua enemmän siitä että mitä siellä myyntisivulla itse asiassa kannattaa olla. Mulla on myös kurssi myyvään kirjoittamiseen olemassa, ehkä jossain vaiheessa laitan sen ilmoittautumisen käyntiin siellä nimenomaan puhutaan niistä myynnin elementeistä ja mitä siihen myyntisivulla ja sähköposteista pitäis olla, mutta se strategia, siihen liittyy se, että onko siinä myynnissä aikarajaa? Onko aikaraja ostaa sun palvelua? Onko siellä minkälaista niukkuutta? Onko joku aika minkä aikana saa vaikka jonkun tietyn bonuksen? Älä koskaan muuten alennus on hintaa koska se alentaa sun palveluita myös se on mielikuva kysymys. Koskaan en suosittele myymään alennuksella, mutta voit aina lisätä jotain bonusta, jotain lisäarvoa tuoda siihen palvelupakettiin lisäksi.
Mutta tässä oikeastaan ne suunnittelun vaiheet, viisi vaihetta. Toki sinne voi liittyä paljon muutakin, mutta nää on oikeastaan sellaiset pääotsikot, joita kannattaa miettiä, kun suunnittelet sun bisnestä.
Ja mitä syvemmälle sä pääset siihen sun omaan erikoisosaamiseen ja erikoistumiseen, niin sen parempi. Älä lähde laajentamaan sun bisnestä erilaisille kohderyhmille vaan keskity yhteen kohderyhmään ja syvenny niihin sen yhden kohderyhmän ongelmiin ja niiden ratkaisemiseen.
Mutta nyt jos haluat tehdä harjoituksen siihen oman sydämen äänen kuunteluun niin pysy mukana, nyt lähdetään vähän hiljentämään tahtia ja siirrytään rentoutumaan ja meditoimaan ja lähdetään mielikuva- ja rumpumatkalle kohti omaa sydäntä… (jatkuu podcastissa noin 20 min kohdassa)