sosiaalisen median strategia

Muodosta yrityksellesi sosiaalisen median strategia näillä 5 askeleella

posted in: Bisneskoulu | 0
Jaa tästä, kiitos!
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter

 

Sosiaalisen median strategia voi joidenkin mielestä kuulostaa niin suurelta kokonaisuudelta, että se pitäisi tilata asiantuntijalta. Mutta älä pidä kynnystä liian korkealla, kyse ei ole niin vaikeasta asiasta. Sitä paitsi: kukaan muu ei sitä voi sinun yrityksellesi tehdä, kuin sinä itse. Koska yrittäjänä haluat itse päättää yrityksesi suunnan, niin päätä myös sosiaalisen median strategiasi!

 

Miksi sosiaalisen median strategia sitten kannattaa tehdä?

 

Strategia on suunnitelma siitä, miten pääset pisteestä A pisteeseen B. Minkälaista tulosta haluat tehdä yrityksessäsi? Sosiaalisen median strategiassa määrität, miten toimit somessa niin, että pääset tuohon tulokseen. Mieti nyt siis miksi, missä ja miten olet mukana somessa.

 

Mikä siis on sosiaalisen median strategia? Tässä 5 askelta sen muodostamiseen omalle yrityksellesi!

 

Somestrategia askel 1: Mitä tavoittelet yrittäjänä?

Missä näet itsesi kolmen vuoden kuluttua? Mistä haluat tulla tunnetuksi? Koskaan ei ole liian aikaista aloittaa oman osaamisensa brändääminen verkossa. (Eikä koskaan ei ole liian myöhäistä muuttaa suuntaansa…) Mieti, mitä haluat tulevaisuudeltasi ja toimi sen mukaan jo nyt somessa.

 

Vastaa itsellesi kysymyksiin:

  • Mitä haluan tehdä työkseni: samaa kuin nyt vai jotain muuta?
  • Kenen kanssa: haluanko työllistää vai toiminko yksin?
  • Missä (maassa? kivijalka/verkko?) haluan tehdä töitä?

 

Mikä on siis unelmasi – mihin haluat tähdätä? Kun tiedät sen, voit aloittaa miettimään, mitä nykyisessä toiminnassa pitää muuttaa, jotta pääset kohti unelmaasi.

 

Selvää on se, että haluat yrityksestäsi lisää liikevaihtoa, mutta mieti tavoitteesi tarkemmin. Mikä tarkalleen olisi unelmiesi liikevaihto, ja mistä toiminnasta sen voit saada? Lue tästä, miten asetat myyntitavoitteet.

 

Somestrategia askel 2: Mikä on kohderyhmäsi somessa?

Valitse yksi kohderyhmä. Et voi puhua monille eri kohderyhmille yhtä aikaa. Vaikka palvelustasi olisi hyötyä monelle, niin sinun tapasi tuottaa palvelua puhuttelee vain osaa tästä joukosta. Mitä tarkemmin rajaat kohderyhmäsi sosiaalisessa mediassa, sitä puhuttelevampia julkaisuja luot.

 

 

Miten sitten valitset kohderyhmäsi? Mieti, ketkä ovat aktiivisimmin mukana sosiaalisessa mediassa, ja kenellä on suurin tarve palveluillesi. Mikä olisi juuri sinulle mieluisin asiakasryhmä? Ketkä jakavat kanssasi samat arvot ja kenen kanssa tapasi puhua resonoi parhaiten? Mitä sellaista olet itse kokenut, mihin kohderyhmäsi voisi samaistua?

 

Somestrategia askel 3: Missä kanavissa olet mukana?

Älä ajattele, että sinun pitäisi olla mukana jokaisessa some-kanavassa. Riittää, kun olet mukana muutamassa. Ole siellä, missä oma kohderyhmäsikin on. Suurin osa on varmasti ainakin Facebookissa. Twitterissä ja Instagramissa pääset esiin käyttämällä oikeita hashtageja (hashtag = esim. #somestrategia).

 

Tee hieman tutkimustyötä, ennen kuin päätät, mitkä kanavat valitset. Puhutaanko aiheistasi Twitterissä? Voit etsiä keskusteluja hakukentästä avainsanoillasi. Puhutaanko aiheistasi instagramissa? Entä Pinterestissä? Missä kilpailijasi ovat? Kuuntele kohderyhmääsi, voithan jopa kysyä heiltä, missä kanavissa he ovat aktiivisesti mukana.

 

Miten saat kohderyhmäsi seuraamaan sinua Instagramissa? >>

 

Somestrategia askel 4: Mitä tavoittelet sosiaalisessa mediassa?

Kun tiedät, mikä on kohderyhmäsi, niin mieti: mitä haluat heidän tekevän? Mitä heidän tulisi tehdä, jotta sinä pääsisit yrityksesi kanssa tekemään sitä, mistä unelmoit? Uskon, että haluaisit heidän ostavan palveluitasi, mutta niitä ei kannata myydä suoraan sosiaalisessa mediassa. Aloita tekemällä sisältömarkkinointia ja kasvattamalla omaa yleisöäsi.

 

Sosiaalisessa mediassa markkinoinnin tavoitteena on:

  • Kasvattaa sähköpostilistaa
  • Ohjata liikennettä omalle sivustolle
  • Kasvattaa omaa brändiäsi osaajana
  • Selvittää kohderyhmän tarpeita.

 

Sosiaalinen media on se paikka, missä keräät ympärillesi ne ihmiset, jotka tarvitsevat palveluitasi. Se on ensimmäinen askel kohti myyntiä. Ethän face-to-face-myynnissäkään aloita tekemällä myyntitarjousta kuten torimyyjät? Toimi somessa siis kuten henkilökohtaisessa myyntityössä: kartoita ensin kohderyhmäsi tilanne ja tarpeet, esittele suosituksiasi tai työnäytteitä. Kuuntele asiakasta ja vastaa tämän kysymyksiin. Ja kun suhde on luotu, teet tarjouksen sähköpostitse.

 

 

Tärkeä osa sosiaalisessa mediassa markkinointia on kohderyhmän kuuntelu. Mitä he kysyvät? Mitä he tarvitsevat? Käytä sosiaalista mediaa oman yritystoimintasi kehittämiseen. Kun tiedät, mitä kohderyhmäsi tarvitsee, osaat paremman sisällön lisäksi kehittää parempia maksullisia palveluita heidän avukseen.

 

Somestrategia askel 5: Minkälaista sisältöä somessa julkaiset?

 

Se, minkälaista sisältöä sosiaaliseen mediaan luot, on ratkaisevaa. Tehtäväsi sosiaalisessa mediassa on innostaa, inspiroida, herättää ajatuksia ja tunteita sekä antaa vinkkejä ja ohjeita kohderyhmällesi. Tavoitteenasi ohjata heitä samalla sivustollesi ja sähköpostilistallesi.

 

Kerro some-julkaisuissa tarinaasi, kerro asiakkaidesi tarinoita, kerro tarinoita kulissien takaa. Kerro tarinoita kuvilla, videoilla ja tekstillä. Kerro tarinoita blogissasi ja jaa ne some-kanavissasi. Tarinoilla herätät tunteita. Niiden avulla kasvatat mielikuvaa itsestäsi osaajana, helposti lähestyttävänä huippuammattilaisena, jolla on vankka henkilökohtainen kokemus siitä, mitä tekee.

 

Sinun tehtäväsi on astua kohderyhmäsi saappaisiin. Kun tiedät, mitä heidän mielessään juuri nyt liikkuu, voit tarjota apuasi. Kun tuotat jatkuvasti hyödyllistä tietoa kohderyhmällesi ja sparraat heitä kohti tavoitteitaan, he sitoutuvat sinuun.

 

 

Sosiaalisen median strategia juontaa suoraan siitä, missä itse haluat olla tulevaisuudessa. Sosiaalinen media ei ole myyntikanava, vaan yleisön ja liikenteen keräämiskanava. Ensimmäinen askel kohti myyntiä. Johdata kohderyhmäsi jäsen sähköpostilistallesi, ja jatka siitä keskustelua, suhteen luomista ja lopulta tee tarjous, josta hän ei voi kieltäytyä.

 

Mieti lopuksi vielä sitä, miten voit ottaa julkaisujen tekemisen rennosti. Mitä positiivisempia ja innostuneempia julkaisusi ovat, sen paremmin niihin sitoudutaan.

Jaa tästä, kiitos!
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter

Mitä ajattelet?

kommentti