markkinointisuunnitelma

008 5 peruspilaria palveluiden markkinoinnissa

posted in: Bisneskoulu | 0
Jaa tästä, kiitos!
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter

Mitkä ovat ne 5 peruspilaria, jotka sinunkin kannattaa huomioida palveluidesi markkinoinnissa? Tässä jaksossa kerron, miten voit suunnitella markkinointiasi kokonaisuutena, jotta löytäisit verkosta uusia asiakkaita. Yhtenä tärkeimmistä brändisi rakentaminen, mutta miten sen teet? Kuuntele tästä!


Lataa jakso tästä

Tänään haluan puhua bisneksen hyvinvoinnista ja palveluiden markkinoinnista kokonaisuutena. Tämä on Bisneskoulun vuoden 2020 ensimmäinen podcast-jakso ja siksi on ajankohtaista katsoa vähän sitä isoa kuvaa. Miten aiot hoitaa sun palveluiden markkinointia tänä vuonna?

Fakta on se, että yksittäiset toimenpiteet ei koskaan toimi hyvin, jos kokonaisuus ei ole kunnossa.

Bisneksen hyvinvointi on verrattavissa omaan hyvinvointiin. Se että pää särkee niin pitkällä tähtäimellä särkylääke ei ole ratkaisu, vaan pitäisi katsoa kokonaisuutta. Miten nukkuu, miten syö, miten pitää taukoja ja liikkuuko yhtään. Jos hartiat ovat jumissa, syynä ei välttämättä ole pelkästään työasento vaan myös työasenne. Kuten meidän kehossa, niin bisneksessä kaikki liittyy kaikkeen. Tästä puhutaan tänään. Miten pidät huolta sun bisneksen hyvinvoinnista ja voit nähdä sen isompana kokonaisuutena?

Esimerkiksi, jos teet muutaman kerran vuodessa sähköpostikampanjan mutta jätät somen autioksi. Tai uudistat palveluidesi kuvaukset verkkosivuilla, mutta et tuota sivustolle kävijälle mitään hyötysisältöä. Tai jos käytät rahaa googlemainontaan mutta et huolehdi siitä, että sivustollesi johtaisi luonnollisia hakutuloksia.

Markkinoinnin taika on kokonaisuuden hallitsemisessa. Ihan kuin kaikessa muussakin, kaikki liittyy kaikkeen. Tässä jaksossa kerron, mitkä asiat on niitä, jotka pitäisi olla kunnossa, jos haluat myydä enemmän palveluitasi.

No ihan ensimmäisenä se kohderyhmä. Käytän usein sitä sanontaa, että jos jahtaa useaa jänistä, et saa kiinni yhtään. Kuvittele vaikka se tilanne, että olet pellolla ja siellä on vaikka kolme jänistä ja ne kaikki kuvastavat kohderyhmiäsi. Sinun pitää valita, minkä niistä haluat saada kiinni, jos haluat saada ruokaa illalla.

Tämä on erityisen tärkeää kun toimit yksinyrittäjänä rajallisilla resursseilla. Ja erityisesti kun sinulla on vain muutamia sekunteja aikaa herättää kohderyhmän huomio verkossa. Mitä tarkemmin kohdistat viestintäsi, markkinoinnin, sille yhdelle kohderyhmälle, sen paremmin puhuttelet. Sen paremmin luot yhteyden kohderyhmääsi.

Kun teet verkkomarkkinointia, on yhteyden luominen ihan suunnattoman arvokasta. Ne ihmiset, jotka voivat samaistua siihen, mitä sisältöä julkaiset, oli se sitten somejulkaisu tai blogiartikkeli tai myyntisivu, sen parempaa tulosta saat. Jos kohdistat markkinointisi monelle  eri kohderyhmälle, siitä tulee yleisluontoista eikä siitä saa kukaan kiinni. Eli mitä paremmin kohdistat markkinointisi, sitä paremmin se toimii.

No toisena sitten brändivisio. Yrittäjänä ja palveluiden tarjoajana sinä olet brändi. Eli ihmiset luovat mielikuvaa sinusta osaajana sen perusteella, mitä viestit. Kaikki se, mitä julkaiset, luo mielikuvaa sinusta asiantuntijana, valmentajana, oman alasi osaajana. Jos puhut laidasta laitaan monesta asiasta, siitä on vaikea saada kiinni. Tai jos et tuo esiin itseäsi, omia arvojasi, mielipiteitäsi, on sinusta persoonana vaikea saada kiinni. Ihmiset eivät tiedä oletko lintu vai kala. On tosi tärkeää rajata palveluitaan ensinnäkin kohdistettuna sille sun rajatulle kohderyhmälle, mutta myös erikoistua osaajana, jotta erotut kilpailijoista.

Kun siis rajaat palveluitasi, sanotaan vaikka että jos tarjoat hyvinvointipalveluita, niin mikä on se sinun erikoistuminen? Onko se ravintoneuvonta yleisesti kaikille vai ravintoneuvonta vegaaneille aktiiviliikkujille? Tai jos myyt henkilöstön hyvinvointipalveluita yrityksille, myytkö kaikille, vaiko vain luoville aloille? Mikä on se ainutlaatuinen kokonaisuus, jonka vain sinä voit tarjota? Jos olet kuten kaikki muutkin, mikä on se syy miksi joku valitsisi juuri sinut? Eli se että paketoit itsesi osaajana, että keskityt siihen, mitä itse rakastat erityisesti tehdä. Missä oma intohimosi ja erityisosaamisesi on?

Se, että erikoistut, erottaa sinut kilpailussa. Kun brändäät itseäsi tietynlaisena osaajana, sinulla ei itse asiassa ole kilpailijoita. Kukaan ei voi olla sinä, joten kun paketoit brändisi kokonaispakettina jossa näkyy sun osaaminen, kokemus ja persoonallisuus, niin sinusta saa kiinni, kaikki tietää, missä sinä olet erityisen hyvä.

Eli älä tee kaikkea kaikille, vaan tiettyjä palveluita tietylle kohderyhmälle.

No kolmantena sitten sisältömarkkinointi. Sisältömarkkinointia on kaikki se innostava hyötysisältö, jota tuotat verkkoon. Vinkit somekanavissa, videot, kuvat, blogiartikkelit. Se että teet sisältömarkkinointia brändää sinua osaajana ja tuo esiin sinut persoonana. Kun puhut avoimesti ja tuot esiin näkemyksiäsi. Autat yleisöäsi ratkomaan niitä ongelmia, joissa olet asiantuntija. Ja herätät keskustelua aiheistasi.

No sisältömarkkinoinnissa on sellaisia hyötyjä, joita moni ei tule ajatelleeksi. Ensinnäkin sen avulla pääset esiin Googlessa ilman maksullista mainontaa. Kun sinulla on tuoretta sisältöä blogissa, se tulee esiin hakukoneissa. Näin oma kohderyhmäsi löytää sinut verkosta.

Kun sinulla on hyötysisältöä, sitä jaetaan somessa. Ja näin pääset esiin sosiaalisessa mediassa.

Ja kun kaikki liittyy kaikkeen, niin sisältömarkkinointi johdattaa kohderyhmäsi somesta maksaviksi asiakkaiksi. Kun kaikki tämä on kunnossa.

No neljäntenä sitten ihan käytännön juttu. Joka paikassa puhutaan miten tärkeää on nousta esiin somessa, ja se onkin, mutta monelta unohtuu se tärkein, eli oma sähköpostilista. Sähköpostimarkkinointi ei ole kuollut, haluan sen tässä sanoa. Se ei ole vanha juttu, vaan se on ihan nykypäivää.

Vaikka sinulla olisi kymmeniä tuhansia seuraajia jossain somekanavassa, niin se ei ole täysin omassa hallinnassasi. Facebookin algoritmi voi muuttua milloin vain. Somekanavat voivat lopettaa toimintansa. Säännöt voivat muuttua täysin sinusta riippumatta.

Eli somekanavat ovat sellaisia, joita et omista. Sähköpostilistan omistat. Vaikka somekanavat lopettaisivat toimintansa, niin sinulla on yleisö sähköpostilistallasi. Eli yksi tärkeimmistä jutuista digimarkkinoinnissa on kerätä omaa yleisöä sähköpostilistalle. Seuraavassa tulee esiin se, miten se tapahtuu ja mitä hyötyä siitä on.

No viidentenä sitten myyntiputket. Tämä koetaan vähän edistyneimpien jutuksi ja ehkä jopa tarpeettomaksikin, mutta itse koen, että tämä on yksi tehokkaimmista jutuista juuri siinä, kun haluat tuoda seuraajasi sosiaalisesta mediasta maksaviksi asiakkaiksesi.

Joskus somessa voi olla vaikka kymmeniä tai satoja tuhansia seuraajia, mutta ne eivät muutu maksaviksi asiakkaiksi. Se johtuu siitä, että myynti on jäänyt tekemättä. Myyntiputkia ei ole hyödynnetty. Myyntiputkella tarkoitan siis sellaista sisältökokonaisuutta, jossa johdatetaan yleisö kohti tarjousta. Ensin herättämällä kiinnostusta somessa ja sisältömarkkinoinnilla, sitten saamalla heidät kirjautumaan sähköpostilistalle ja sitä kautta jatketaan brändäämistä ja yhteyden luomista ja lopulta tehdään tarjous tehokkaalla laskeutumissivulla.

Tämä toteutetaan sellaisella automatisoiduilla sähköposteilla, jotka aktivoivat ja innostavat ihmisiä osallistumaan. Ei spämmäämisellä, joksi markkinointi muuttuu, jos hyötysisältö ja sielu, se aito inhimillinen persoonallisuus puuttuu sisällöistä.

Eli jos sinusta joskus tuntuu, että siitä ei ole mitään hyötyä, että julkaiset somessa sisältöä niin mieti onko sinulla tämä kokonaisuus hanskassa?

Onko sinulla se rajattu kohdeyleisö, oma niche, jota palvelet? Oletko rajannut sen erikoisosaamisen, jota myyt palveluina? Osaako yleisösi sanoa, missä juuri sinä olet hyvä, suosittelevatko he sinua jossain tietyssä asiassa? Suunnitteletko sisältömarkkinointiasi kaiken tämän rajauksen pohjalta? Ja neljäntenä, keräätkö säsähköpostilistaa? Ja viidentenä, hyödynnätkö sun sähköpostilistaa, johdatatko aktiivisesti ihmisiä ostamaan palveluitasi?

Kun sinulla on nämä viisi juttua hanskassa, voit alkaa tehdä markkinointia kokonaisuutena. Silloin saat tehtyä tehokkaat myyntisivut, saat liikennettä, saat myyntiä paljon tehokkaammin, kuin jos markkinointi perustuisi vaikka vain maksulliseen mainontaan Googlessa ja Facebookissa.

Sisältömarkkinointia suosivat kaikki kanavat. Google hakee mieluiten sellaista sisältöä, jonka kanssa vietetään aikaa. Eli kun Youtube videosi katsotaan loppuun saakka, tai kun blogissasi vietetään aikaa, luetaan useampi kuin yksi artikkeli.

Somekanavat näyttävät mielellään sisältöäsi, kun se herättää reaktioita ja sitä jaetaan. Sähköpostiohjelmat päästävät paremmin läpi sisältöä, jota oikeasti luetaan ja klikataan. Kaikki digikanavat suhtautuvat positiivisesti siihen, kun tuotat aidosti merkityksellistä sisältöä.

Ja kun luot yhteyttä. Keskustelet somessa ja sähköpostitse rakkaan yleisösi kanssa. Autat heitä pyyteettömästi ja annat vinkkejä ongelmien ratkaisuun.

Mutta mikä tärkeintä, kun rakennat itsestäsi positiivista ja aktiivista brändiä, yleisösi ostaa palveluitasi. Kun he kokevat tuntevansa sinut, voivat luottaa sinuun ja osaamiseesi, he haluavat ostaa sinulta. Kun puhut tavalla, joka resonoi heidän kanssaan.

Ja siksi on tärkeää löytää oma niche, oma ihanneasiakas, jonka kanssa oikeasti rakastat tehdä töitä. Kun teet mitä rakastat, se näkyy markkinoinnissasi. Ja kun markkinoinnistasi huokuu se energia, intohimo ja rakkaus, jota koet, niin se näkyy myös myynnissä.

Näin siis kaikki liittyy kaikkeen, mutta nämä viisi asiaa ovat ne, joihin sinunkin kannattaa tänä vuonna panostaa. Näissä yhdistyvät ne unelmat, jota sinulla on siitä, että pääset tekemään sun unelmiesi töitä, projekteja joissa tiedät loistavasi parhaiten, ja joissa saat unelmiesi palkkaa.

Eli sinun unelmiesi bisnes.

Ja se johtaa siihen unelmien elämään. Eli kun teet päivisin työksi sitä mitä rakastat ja saat siitä ansaitsemasi rahallisen korvauksen, kun myynti sujuu, niin voit ottaa enemmän aikaa itsellesi, stressata vähemmän taloudesta tai töistä, ja nauttia elämästä enemmän.

Tämä on se, mikä mun missio on Bisneskoulussa. Että pääsen auttamaan sinua luomaan unelmien bisnestä ja unelmien elämää.

Nyt jos haluat tietää enemmän siitä miten nämä viisi markkinoinnin pilaria käytännössä toteutetaan ja tarkempaa koulutusta siihen, niin tuu mukaan Bisneskoulun webinaariin 23.1. https://bisneskoulu.lpages.co/markkinointisuunnitelma-webinaari-230120/

Järjestän Tee markkinointisuunnitelma 2020 webinaarin, jossa käydään syvemmin käsiksi näihin aiheisiin. Miten johdatat ihmiset sähköpostilistallesi ja miten brändäät itseäsi omalle yleisöllesi. Pääset ilmoittautumaan siihen tästä podcastin yhteydestä tai bisneskoulu.fi sivuston yläbannerista täysin maksutta.

Jaa tästä, kiitos!
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter

Mitä ajattelet?

kommentti