012 Älä digiloikkaa vaan digihivuttaudu – näin sen teet!

posted in: Bisneskoulu | 0
Jaa tästä, kiitos!
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter

Tässä podcast-jaksossa puhun siitä, miten voit jättimäisen digiloikan sijasta digihivuttautua. Kasvaa digimarkkinoinnissa aloittelijasta pro:ksi pienen pieni askel kerrallaan. Mitä nuo askeleet ovat? Kuuntele tästä jaksosta!

 


Lataa jakso tästä

 

Jos et haluat kuunnella, lue jakso tästä:

 

Saan usein kysymyksiä siitä miten ylitsepääsemättömän paljon tekemistä digimarkkinoinnissa on.

Myönnän, se on totta. Tässä jaksossa puhunkin siitä, miten digihivuttautuminen etenee. Ja miksi voit olla armollinen itsellesi, tämä ottaa aikaa, mutta palkitsee kyllä lopulta.

Ja sitä paitsi. Kun pidetään asiat yksin kertaisina. Keep it simple. On muutama juttu, joilla voit helpottaa tätä kaikkea.

Mä ajattelin käydä tätä läpi oman tarinani kautta. Kertoa miten itse olen viimeisen 8 vuoden aikana edennyt digimarkkinoinnissa ja digibisneksessä. Vedän lopuksi vielä kaiken yhteen selkeästi numeroiduin askelin.

Ja kyllä. Näiden vuosien aikana olen mokaillut, rönsyillyt, mennyt perse edellä puuhun, peruuttanut, perunut, palanut loppuun, harmitellut joitain tekemiäni juttuja ja niin edelleen, mutta en toisaalta kadu mitään. Kaikesta olen kuitenkin saanut arvokkaita oppeja.

Ja jotta sun ei tarvitsisi mokailla tai käyttää tähän niin paljon aikaa kuin itse olen käyttänyt, yritän tässä jaksossa kertoa mitä kannattaa ja mitä ei kannata tehdä.

No ihan eka juttu mitä tein 2008 kun lähdin yrittäjäksi, oli tietysti nettisivut ja käyntikortit. Kotisivut olivat täysin staattiset, en oikeasti nyt muista miten tein ne. Oikeasti. Aika kamalaa etten muista, mutta on mahdollista että koodasin ne itse. Kävin jonkun html-kurssin koulussa, mutta en muista siitä nyt enää mitään. Kuten en muista miten tein ensimmäisen sivustonikaan.

No, sitten vuonna 2010, lasten välissä, tein uuden sivuston. Ja uudet käyntikortit. Sitten jäin taas äitiyslomalle 2011. No 2012 rakensin ensimmäiset wordpress-sivuni. Ensin perustin Sekuntielämää-nimisen blogin wordpress.comiin eli wordpressin omalle alustalle. Sitten syksyllä 2012 rakensin wordpress-sivut yritykselleni. vapaamarkkinointi-sivuston, jota ei enää ole. En muista miten opin wordpressin käytön, luulen että kokeilemalla ja erehtymällä ja youtube-videoiden avulla.

Yritykseni sivustolle perustin blogin ja aloitin sisältömarkkinoinnin. Huonolla menestyksellä. Miksi? Muutama syy, joista olen ennenkin puhunut. Ensinnäkin en tiennyt kenelle sitä kirjoitan. Tarjosin mainostoimistopalveluita kaikille jotka niitä tarvitsevat. Asiakkainani oli niin todella isoja yrityksiä kuin ihan yrittäjiä. Isommille yrityksille tuotin sisältöä ja pienemmille tein strategista konsultointia.

2012 olin tehnyt markkinoinnin töitä jo 12 vuoden ajan ja se alkoi suoraan sanoen maistua puulta. Olin kurkkuani myöten täynnä markkinoinnin suunnittelua ja sitä miten turhalta se tuntui. Lasten saaminen oli muuttanut arvomaailmaani ja halusin tehdä jotain millä oikeasti on merkitystä. No 2013 keväällä aloin miettiä ideaa ajanhallinnan ja markkinoinnin konseptista kaltaisilleni yrittäjä-äideille. Olin kirjoittanut sekuntielämää-blogia nimimerkillä mamaonbis ja lähdin kehittelemään mamaonbis-konseptia. Olisin kirjoittanut kirjan aiheesta mutta en saanut siihen rahoitusta mistään. Syksyllä sain finnveralta rahoituksen mamaonbis-plannereiden, yrittäjä-äitien kalenterin kustantamiseen. Jota aloin myydä mamaonbis-verkkokaupassa, jossa myös bloggasin.

Mamaonbis-blogi oli siis kolmas blogini. Ensimmäinen joka toimi. Sekuntielämää-blogissa olin oppinut, että suosituimpia ovat artikkelit, joissa on jotain arvoa lukijalle. Ketään ei kiinnostaisi minun päiväkirjamaiset kirjoitukseni vaan sellaiset, joista saa itselleen jotain vinkkiä tai inspiraatiota.

Vapaamarkkinoinnin blogia kirjoittaessani olin taas oppinut, että en voi kirjoittaa blogia kaikille, vaan minulla pitää olla tarkka kohderyhmä.

Mamaonbis-blogissa yhdistin nämä opit, Kirjoitin nimenomaan yrittäjä-äideille, tein itselleni merkityksellistä työtä ja lisäksi annoin hyödyllistä tietoa, inspiraatiota, toivoa, innostusta… blogista sain vähitellen palautetta, miten pienten lasten äidit olivat viimein rohkaistuneet lähtemään yrittäjiksi.

Ja näiden asioiden oppimiseen kantapään kautta minulla meni siis puolitoista vuotta.

Kertaan vielä kolme asiaa:

  1. Se, että tekee digimarkkinoinnissaan jotain itselleen merkityksellistä, halusta auttaa muita, on todella tärkeää oman motivaation kannalta. Pelkän rahan vuoksi ei blogiaiheita keksi, tai sitten ne kuulostavatkin teennäisiltä. Kirjoita siis sydämestäsi sisältöä verkkoon.
  2. Valitse tarkka kohderyhmä, jotta tiedät kenelle puhut. Jos yrität puhua kaikille, motivaatio kirjoittamiseen ei taas riitä, koska et pysty tarkentamaan ajatustasi, ketä oikeastaan autat. Tekstistä tulee ylimalkaista ja siitä ei kukaan saa kunnolla kiinni.
  3. Anna blogissa oikeasti arvokasta tietoa, hyödyllistä tietoa, vinkkejä, ohjeita, äläkä pelkää että kertoisit liikaa ja että kukaan ei ostaisi enää sinulta. Et millään voisi korvata muutamalla blogiartikkelilla palveluitasi, joissa yhdistyvät niin sinun kokemuksesi, näkemyksesi kuin persoonasi. Vertaa tätä tietokirjan kirjoittaneeseen yrittäjään. Riittääkö hänellä enää asiakkaita kirjan julkaisun jälkeen? Tietysti, siinä käykin juuri päinvastoin, silloin asiakkaita vasta tuleekin.

No tämä oli siis yksi iso digihivuttautumiseni. Mamaonbis-blogin aloituksessa 2013 toin myös itseni ensimmäisen kerran näkyvästi esiin verkossa. Otatin kuvat itsestäni ja julkaisin ne isolla. Muistan miten se jännitti. Nähdä oma kuva isolla facebookissa ja kotisivuilla. Mutta siihen tottui.

No 2013 tein toisenkin ison jutun. Kirjoitin e-kirjan Kädet savessa, jossa kerroin 7 askelta digimarkkinoinnin kehittämisessä. Silloin kirjoitin sen yritykseni markkinointiin, joten jatkoin siinä vielä virhettäni kirjoittamalla sitä vähän kaikille. Näin se ei johtanut menestykseen.

Ja koska mamaonbis-blogi lähti paremmin käyntiin, keskityin sen kehittämiseen. Rakensin e-kirjan pohjalta ensimmäisen verkkokurssini 2014 alussa. Siis kuusi vuotta sitten.

Tein kurssin kevyesti omalla tavallani. Aikalailla nollabudjetilla. Otin videot ja piilotin ne ilmaisille youtube-tileille. Ja upotin videot salasanalla suojatuille wordpress-sivuille.

Kurssi oli 8 viikon kurssi digimarkkinoinnista ja sen osat lähtivät viikon välein ilmoittautuneille. Muistaakseni lähetin osat manuaalisesti omasta sähköpostistani, asiakastiedot säilytin excelissä.

En siis automatisoinut silloin mitään.

Mutta sain kurssin tehtyä. Ja opin sen myynnistä paljon. Yritin kaikkea, jopa puhelinmyyntiä. Ja vähitellen nostin kurssin hintaa ja näin asioita, joita voisin kehittää.

Ja päätin ottaa seuraavan askeleen.

Lopetin Mamaonbis-verkkokaupan ja varasin bisneskoulu.fi-domainin. 2015 keväällä kirjoitin e-kirjani uusiksi, kohdistettuna nimenomaan yrittäjille. Nimesin sen Tee tulosta verkossa -kirjaksi.

Silloin päätin luopua mainostoimistopalveluiden myynnistä ja fokusoin toimintani kokonaan Bisneskouluun. Keräsin sähköpostilistaa e-kirjan avulla ja vasta syksyllä käynnistin Bisneskoulun blogin.

Koska olin kerännyt sähköpostilistaa, blogi lähti hyvin käyntiin. Sain heti paljon lukijoita ja se motivoi kirjoittamaan.

Rakensin uuden verkkokurssin, jonka myynnin ja lähetyksen automatisoin täysin.

Vuonna 2018 perustin mamaonbisille podcastin mutta 2019 siirsin sen bisneskoululle. Löydät muuten yhä spotifysta mamaonbis-podcastin, jos haluat kuunnella sen jaksoja.

Nyt olen sitoutunut julkaisemaan joka toinen viikko podcastin ja joka viikko youtube-videon.

Mutta mikä oli siis digihivuttautuminen näiden 12 vuoden aikana?

Ja miten nyt sinulle neuvoisin sen tekemään?

Miten voisit itse lähteä aktivoimaan digimarkkinointiasi?

Kaikkeahan ei voi yhdellä kertaa tehdä. Ja toisaalta ei kannata jättää tekemättä mitään vain siksi, että kokonaisuus tuntuu ylitsepääsemättömän isolta.

Jos nyt kuvitellaan että olet tilanteessa jossa sinulla on joltain ostamasi kotisivut ja somekanavia, mutta et ole itse paljon esillä niissä.

Haluaisit enemmän asiakkaita palveluillesi, enemmän näkyvyyttä yrityksellesi ja brändätä itseäsi osaajana.

Ja ehkä jonain päivänä tehdä oman verkkokurssisi.

Mistä lähdet liikkeelle?

Kynnyksenä usein on tekniset taidot ja se henkinen kynnys itsensä esiintuomiselle.

Ihan ensimmäisenä suosittelen keskittymään brändäämiseen. Sillä se jo tuo sinulle näkyvyyttä. Eikä se vaadi teknisiä taitoja.

Pyydä valokuvaajaa ottamaan sinusta kuvia, joita uskallat julkaista näkyvästi sivustollasi ja somekanavissasi.

Se on ensimmäinen askel. Että tuot itsesi esiin.

Kerro oma tarinasi ja anna vinkkejä seuraajillesi somekanavissasi.

Kuvat ja tarinat vähitellen brändäävät sinua osaajana.

No kun olet ylittänyt kynnyksen itsesi esiintuomisesta. Ja sanoisin että tähän kannattaa varata noin kaksi kuukautta. Tai jopa puoli vuotta. Älä ajattele että sinun pitäisi tehdä kaikki heti. Kun olet yhden askeleen ottanut ja siihen tottunut, pääset eteenpäin.

Seuraava askel on kerätä omaa yleisöä sähköpostilistalle. Ja tähän liittyy vähän teknistä opettelua. Sinun pitäisi ottaa käyttöön sähköpostimarkkinointiohjelman, joko mailchimp, active campaign tai getresponse, tai jokin vastaava, jossa voit automatisoida sähköpostien lähdön.

Nämä ohjelmat ovat helppoja käyttää, ja opit varmasti vähitellen ja kokeilemalla.

No miten sitten keräät sähköpostilistaasi? erityisen tärkeää on se, että määrittelet tarkasti kohderyhmän, jota lähdet verkosta tavoittelemaan. Että löydät fokuksen bisnekseesi, sellaisen, joka motivoi myös sinua, jossa sinulla on jokin missio auttaa ihmisiä. Mikä on intohimosi, mistä asiasta voisit puhua tuntitolkulla, mistä innostut.

Itse aikanaan mietin, että se asia, mikä saa silmät syttymään, kädet heilumaan innostuksesta, on se juttu, jota pitäisi tehdä. Se voi muuttua ajan kuluessa, mutta mikä juuri tällä hetkellä innostaa sinua kaikista eniten?

Kun sen olet keksinyt, määrittele kohderyhmäsi tarkasti ja jokin kohderyhmäsi polttava ongelma ja tarjoa siihen vinkkejä, ohjeita, jotka kirjoitat pdf-muotoon. Ja jota voit lähettää pdf-muodossa listallesi liittyneille.

Myös tähän kannattaa varata aikaa. Siitä parista kuukaudesta puoleen vuoteen. Samalla kun jatkat itsesi brändäämistä somessa.

Kun saat liidimagneettisi, oppaasi, valmiiksi, voit alkaa miettiä, miten sitä markkinoisit. Miten saat liikennettä sen tilaussivulle? Vaikka opas on ilmainen, sitä täytyy silti markkinoida.

Kolmas askel on perustaa blogi kotisivuillesi. Se miten sen teet, riippuu paljon siitä miten sivustosi on rakennettu. WordPress-sivustolle blogi on helppo käynnistää. Tähänkin liittyy teknistä opettelua. Että osaat itse julkaista blogiartikkeleitasi, noin muutaman kerran kuussa vähintään.

Voit tehdä blogin myös toisena askeleena, mutta koska yksi tavoite myös blogissa on kerätä omaa yleisöä, suosittelen tekemään ensin liidimagneetin.

Blogin avulla saat liikennettä kotisivuillesi, nouset googlen hauissa, saat sisältöä someen ja jakoja somessa. Samalla tilausten määrä liidimagneetille kasvaa ja sähköpostilistasi kasvaa.

Tässä vaiheessa olet todella hyvässä tilanteessa digimarkkinointisi suhteen.

Mutta tähän kolmeen askeleeseen voi mennä aikaa. Älä odota, että saisit kaiken tämän kasaan kuukaudessa. Jokaista vaihetta kannattaa opetella niin kauan, että ne sujuvat lähes automaattisesti. Kun olet oppinut tekemään sähköpostimarkkinointia ja julkaisemaan blogiartikkeleita, on voinut vierähtää vuosi. Mutta siinä ajassa olet ehtinyt jo brändätä itseäsi somessa ja kasvattamaan yleisöäsi.

Joskus on kuitenkin niin, että yrittäjä haluaa aloittaa verkkokurssin rakentamisesta. Jos itse olet siinä tilanteessa, että et ole aktiivisesti brändännyt itseäsi etkä rakentanut sähköpostilistaa, voi olla haasteellista saada kurssia kaupaksi. Verkkokurssin myynti vaatii brändäämistä, sähköpostilistaa ja yleisöä. Se että olet tehnyt sisältömarkkinointia ja rakentanut yhteyttä yleisöösi, on huikean iso askel kohti verkkokurssin myyntiä.

Mutta jos tosiaan haluat aloittaa verkkokurssin rakentamisesta, niin toki senkin kautta brändäät itseäsi. Silloin suosittelen, että aloitat heti askelten 1 ja 2 kanssa. Että määrittelet tarkasti verkkokurssisi kohderyhmän ja luot kurssillesi liidimagneetin. Voit rakentaa verkkokurssin, vaikkei sinulla blogia vielä olisikaan. Kuitenkin blogi on se juttu, millä keräät liikennettä sivustollesi, jossa markkinoit verkkokurssiasi. Mutta sen voit tehdä myös verkkokurssin rakentamisen jälkeen.

Sisältömarkkinointi on se millä markkinoit verkkokurssiasi ja brändäät itseäsi. Joten älä jätä sitä tekemättä.

Ole kuitenkin itsellesi armollinen ja anna kehitykselle aikaa. Digimarkkinoinnissa on paljon opittavaa eikä sitä kaikkea voi yrittää tehdä kerralla. Kuten tarinastanikin kuulit, itsellänikin meni siihen vuosia. Mutta juuri siksi olen luonut Bisneskouluun verkkokursseja, joiden avulla voi edetä nopeammin. Ja koska tiedän, että digimarkkinoinnissa kehittymiseen menee aikaa, kurssit ovat käytössä ikuisesti.

Etene siis digimarkkinoinnin kehittämisessä askel kerrallaan. Älä juutu pikkujuttuihin vaan pidä fokus tekemisessäsi. Se että teet someen sisältöä ei ole itse tarkoitus, vaan se, että teet sitä tavoitteellisesti.

Ja koska haluan aina löytää parempia keinoja auttaa teitä kaikkia tässä digihivuttautumisessa, olen tehnyt 365 päivää brändäystä somessa -julkaisukalenterin, jonka avulla brändäät itseäsi. Kalenterissa olen ottanut huomioon kaiken sen, mikä somemarkkinoinnissa pitäisikin koko digimarkkinoinnin kokonaisuuden onnistumisen kannalta. Voit tilata kalenterin itsellesi tästä podcast-jakson yhteydestä.

Mutta nyt kiitos että kuuntelit tämän jakson, toivottavasti tästä oli sinulle hyötyä. Tsemppiä digihivuttautumiseen.

 

 

Katso myös Youtube-video aiheesta (ja tilaa Bisneskoulun kanava!)

 

 

 

Jaa tästä, kiitos!
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter

Mitä ajattelet?

kommentti