siirtää palvelut verkkoon

013 Nyt on aika siirtää palvelut verkkoon

Jaa tästä, kiitos!
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter

Tässä jaksossa haluan tarjota sinulle toivoa vaikeaan tilanteeseen. Jos asiakkaat kaikkosivat, kalenteri tyhjeni, tulot lakkasivat… nyt on aika tehdä asiat toisella tavalla. Kerron, mistä aloitat ensimmäisen verkkokurssisi rakentamisen. Miten muodostat kohderyhmäsi? Ja miksi kurssin aiheen rajaaminen juuri nyt on yksi tärkeimmistä jutuista?

 


Lataa jakso tästä

 

Jos et halua kuunnella, lue jakso tästä:

Mietin tosi pitkään sitä mitä tässä jaksossa oikein voin sanoa.

En voi sanoa että kaikki järjestyy, sitä ei kukaan voi luvata. Just nyt ei oikein voi tehdä muuta kuin elää päivän kerrallaan.

Väkisinkin miettii mikä tarkoitus tällä kaikella on. Usein kuitenkin uskon että mitään ei tapahdu sattumalta. Että kaikessa on aina joku suurempi suunnitelma. Onko nyt luonto pistänyt meidät arestiin, päättikö joku jossain, että asioiden on muututtava..?

Ja miten maailma ikinä enää palaa entiseen, tai toisaalta ehkä eikä pitäisikään.

Ainakin ihmiset oppivat nyt tekemään töitä etänä. Ehkä se tuo enemmän vapautta ja inhimillisyyttä työelämään. Joustavuutta, uudistumiskykyä. Kuka tietää.

Hurjaa on ollut ajatella sitä että miten mun elämä ei kamalasti ole muuttunut. Miten eristyksissä elän digimaailmassa, vaikka siis näen ihmisiä silloin tällöin tapaamisissa mutta näiden muutamien tapaamisien peruminen ei ole ollut mikään katastrofi.

Isoin muutos on ollut se että lapset ovat kotona koko päivän. Nelosluokkalaisen etäkoulu on sujunut jo vallan mainiosti ja itsenäisesti yli viikon, mutta tällä viikolla tokaluokkalaisen kanssa huomasin, että hänen kanssaan menee kyllä koko aamupäivä tiiviisti.

Mutta oikeasti asiat mulla on oikein hyvin muuten. Näen paljon yrittäjien paniikkia kuitenkin verkossa. Olen jutellut yrittäjien kanssa, joilla peruuntui kaikki. Tyhjeni kalenteri.

Täydellinen kontrollinmenetys omasta taloudesta. Siitä helposti tulee paniikki ja ahdistus, ehkä fiilis että tekee vaan mieli heittää hanskat nurkkaan.

Sellainen luovutusmieliala, millään ole väliä, kaikki on loppu.

Mutta muista aina, että se mitä odotat, mihin keskityt, sen saat. Tätä tilannetta ei voi ajatella pois, mutta omaa reaktiota voi jollain tasolla hallita. Nyt mitataan meidän sopeutumiskykyä. Kykyä luopua asioista joihin emme voi vaikuttaa. Rohkeutta muuttaa niitä asioita joita voidaan muuttaa. Ja kykyä erottaa nämä toisistaan. Ja tyyneyttä tämän kaiken keskellä. 

Jokainen joutuu nyt mukautumaan tilanteeseen. Jollain tavalla. Mutta mitä nopeammin siitä ponnahtaa takaisin, sitä nopeammin selviytyy.

Ja ajatteli sen sitten miltä kantilta tahansa, manifestoinnin, universumin, korkeamman energian tai vetovoiman lain kautta, niin se on totta, että se mihin keskittyy, se kasvaa. 

Tiedän että se on vaikeaa jos kaikki tuntuu kaatuvan.

Ihan heti ei välttämättä tarvitse ponnahtaa pystyyn, sekin on tärkeää että otat aikaa palautumiseen, tällainen kriisi ja muutos on jo itsessään stressi ja vaatii palautumista. Mutta jos menetit elantosi, joudut velkoihin, pulaan, konkurssiin ehkä jopa, niin sitä enemmän stressiä. Ja sitä enemmän palautumisaikaa tarvitaan.

Mutta se ettet menetä toivoa, on nyt tärkeintä. Että uskot siihen että asiat jollain tavalla järjestyvät.

Ja kun pystyt hyväksymään sen mitä nyt on tapahtunut, niin voi aloittaa puhtaalta pöydältä. Nähdä asiat positiivisemmin.

Älä siis luovuta. Tai jos siltä tuntuu, luovuta hetkeksi. Joskus sekin tekee hyvää. Että antaa itsensä hetken rypeä siinä ahdistuksessa kunhan sitten kun on hetken levännyt, jaksaa taas nousta ylös.

Itse mietin joskus huonoina hetkinä, miten asiat voisivat olla vielä huonommin. Ja löydän asioita, joista oikeasti voin olla kiitollinen.

Joskus tällaiset tilanteet ovat myös tilaisuus. Uusi mahdollisuus aloittaa jotain ihan uutta. Me ei ihmisinä tehdä muutosta ennen kuin meidän on pakko.

Mieti jos keksisit jotain uutta. Mieti miten voit itse auttaa toisia tässä tilanteessa.

Jos sulla on hautunut mielessäsi kurssi-idea verkkokurssista, mutta et vaan ole saanut aikaan. Et ole ehtinyt. Sitä oikeaa hetkeä ei ole tullut.

Vaikka nyt on vaikeat ajat, niin olisiko nyt kuitenkin tilaisuus tehdä se mistä on jo pitkään haaveillut?

Mulla itselläni on usein mennyt noin 2 kk verkkokurssin rakentamiseen. Ja just nyt taitaa olla niin että sulle on annettu, tai määrätty, se aika joka tapauksessa.

Kaikki ollaan eri tilanteissa, mutta jos nyt olet itse siinä tilanteessa että et vain voi tehdä nyt sitä mitä teit ennen tätä pandemiaa, ja olet tyhjän päällä. Niin mitä jos lähtisit tekemään tätä?

Itse pääsin toissa viikonloppuna, että teen kevyen verkkokurssin kevyen verkkokurssin rakentamisesta.

Olen vuosien varrella huomannut, miten iso kynnys on lähteä rakentamaan isoa verkkokurssia, ammattimaisilla työkaluilla heti alusta lähtien. Ja siksi tämä on nyt sellainen juttu, mitä itsekin olen jo pitkään halunnut tehdä.

Ja nyt tein sen nopeasti.

Se hyvä puoli kriiseissä on, että on pakko tehdä nopeita päätöksiä. Mulle tuli ihan hirveä polte tehdä tää nyt.

Koska näen niin selvästi miten mahdollista on vaikka viikossa pistää verkkokurssi myyntiin. Kun pitää kaikki kynnykset mahdollisimman matalina. Oman vaatimustason mahdollisimman matalana.

Itse siis sain idean viikonloppuna, ja tiistaina käynnistyi ilmoittautuminen. Nyt, viikon kuluttua, muutama kurssilainen on jo saanut oman verkkokurssinsa ulos.

Huikeaa miten nopeasti asiat tapahtuu, kun pistää hihat heilumaan.

Ja kun ei jää jumiin henkisiin tai teknisiin kynnyksiin.

Ja kun lähtee liikkeelle asenteella, että moka on lahja. Mitä nopeammin mokaa, sen nopeammin oppii. Ja sen nopeammin voi oikeasti onnistua.

Nyt siis sen sijasta että heittäisi hanskat nurkkaan, pyyhkeen kehään, niin lähde miettimään, mitä itse voisit auttaa ihmisiä. Juuri nyt, tässä muuttuvassa maailmassa.

Mitä tämä muuttunut maailma voisi sinulta tarvita?

Ihmiset kärsii yksinäisyydestä. Ruokaa ei ehkä voi mennä kaupasta hakemaan. Lapset riekkuvat kotona tai pihalla villeinä, vaikka ehkä olisi jotain etäkoulua käytävänä. Mitä minkäkin ikäisten lasten vanhemmat voisivat tarvita? Miten voisit auttaa ihmisiä rauhoittumaan?

Tällainen tilanne tuo monenlaisia pelkoja pintaan, eikä jokaiselle käy se yksi ratkaisu, joka on ehkä jo markkinoilla. Voisiko kotona tehdä jotain luovaa, taideterapiaa, äänihoitoja netin välityksellä, tai mikä onkaan se sun juttu, mitä haluaisit tehdä?

Voisitko pitää meditaatiosessioita esim. neljän hengen porukassa? Vai tekisitkö meditoinnista verkkokurssin niille, jotka ei sitä koskaan ennen ole tehneet. Joilla on todella vaikea pysähtyä ja rauhoittua, saada yhteys itseensä.

Entä miten perheenäiti tai isä vetäisi omat rajansa kotona, että perheessä säilyisi rauha karanteeninkin aikana? Miten parisuhde kestää sen että ollaan neljän seinän sisällä. Itse asiassa yksi kurssilaiseni tekikin jo tästä aiheesta kurssin.

Mikä on se juttu, mitä itse voisit nyt tarjota? Miten voit auttaa ihmisiä tässä tilanteessa?

Vaikka tämä olisikin väliaikainen tilanne, ei se tarkoita ettei siihen kannattaisi lähteä jotain kehittelemään. Olen varma että se kantaa sinua myös jatkossa, vaikka maailma palaisikin entiselleen. 

Mä uskon, että ihan jokainen siellä voi tehdä verkkokurssin. Sinäkin. Ja kun aloitat kevyesti pääset tutkimaan markkinoita ja kehittymään tulevaisuudessa.

No mistä sä aloittaisit?

Ihan ensin sun täytyy määritellä sun kohderyhmä. Rajaa se mahdollisimman hyvin, sillä mitä kohdistetumpi kurssi sulla on, sen paremmin saat sitä myytyä. Erityisesti nyt tässä tilanteessa, missä moni lähtee verkkokursseja rakentamaan, on entistäkin tärkeämpää että rajaat kohderyhmääsi tarkasti. Että löytäisit sen oman nichesi verkosta. Tai että he löytäisivät sinut.

Rajaamista varten sinun kannattaa miettiä omia arvojasi ja minkälaiset ihmiset yleensä resonoivat sen kanssa, mitä sanot, miten koulutat tai valmennat.

Kun olet kohderyhmäsi rajannut, rajaa aiheesi. Miten autat heitä? Mikä on se piste A mistä johdatat heidät pisteeseen B? Minkä ongelman verkkokurssillasi ratkaiset? Rajaa tämäkin tarkasti juuri kohderyhmäsi elämäntilanteeseen.

Kun näet vaivan verkkokurssin rakentamisessa ja lanseeraamisessa, saat todella paljon näkyvyyttä, kasvatat listaasi ja herätät kiinnostusta. Brändäät siis itses just sen asian osaajaksi. Kurssin tekeminen on siis kuin kirjoittaisit kirjan aiheesta. Se luo ihmisille mielikuvan sinusta.

Eli mieti, mikä on se aihe, jonka osaajaksi haluat itsesi brändätä tulevaisuutta varten? Mistä haluat tulla tunnetuksi?

Aiheen kohderyhmä on sellainen, jonka seurassa viihdyt – kun olet samaa maata kohderyhmäsi kanssa, hekin samaistuvat sinuun paremmin

Haluat auttaa kohderyhmääsi tässä aiheessa – intohimosi on auttaa tässä asiassa muista, koska vain tiedät sen niin hyvin, koska tiedät, miten siinä voi onnistua

Kohderyhmäsi on valmis maksamaan KURSSISTASI, koska aiheesi on heidän polttava ongelma tai himoittu tavoite – tunne siis kohderyhmäsi hyvin, niin hyvin, että tiedät, mikä heitä valvottaa öisin. Kun saat sen selville, olet jo ison askeleen pidemmällä kurssisi myynnissä.

Aihe on sellainen, josta kohderyhmä haluaa jatkuvasti tietoa – Joskus voi olla, että kohderyhmäsi jäsen ei tiedä, miten ratkaista ongelman, joten hän keskittyy asioihin jotka puhuvat suoraan ongelmasta tai siitä, minkä hän luulee olevan ongelma. Hän saattaa toisin sanoen haluta esimerkiksi ohjeita hartioiden rentoutukseen, kun itse asiassa ongelmana on vaikka stressi tai liian pitkät työpäivät. 

Mieti siis, mitä ongelmaa tai ratkaisua lähdet myymään. Tarjoa mitä halutaan, mutta anna se mitä tarvitaan. Kohderyhmäsi ei siis välttämättä ymmärrä että he tarvitsevat kurssiasi, jos puhut kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Puhu siis sen sijaan niiden hartioiden hyvinvoinnista. Nyt siis ihan esimerkkinä. Kohdista sun kurssi tiettyyn ongelmaan.

Ja kun nämä kaksi on tehty, mieti miten voit toteuttaa kurssin. Itse kevensin kurssituotantoa huomattavasti lataamalla kurssivideot suoraan editoimattomina puhelimesta videohostauspalveluun.

Mieti miten nopeasti voisitkin tehdä vaikka kolme tai viisi videota. Missä puhuisit suoraan sydämestäsi, asiantuntijan kokemuksella selkärangastasi, asiasi nopeasti. Ainoa mitä tämä vaatii on rohkeutta. Rohkeutta olla itse esillä ja ajatella kameran edessä. pitää ajatus kasassa kamerapelosta huolimatta.

Rohkeutta juuri nyt on pistää itsensä likoon, uskaltaa ja tehdä päätöksiä. Usein arjessa välttelemme päätösten tekemistä. Kun mikä vain on mahdollista, on helppo pysytellä siinä miten asiat on ennenkin tehty. Tavataan kahvilassa, neukkareissa, järjestetään valmennukset salilla, koulutukset luokkahuoneissa, terapiat hiljaisessa huoneessa. Silloin kun ei ole pakko muuttaa tai muuttua, on helpompi pysytellä siinä miten ennenkin on tehty. Mutta nyt pitää ajatella toisella tavalla.

Tärkeää on se, ettet hukkaa aikaasi kurssin rakentamiseen ja markkinointiin, jos lopulta käy ilmi että kukaan ei ole siitä kiinnostunut.

Eli varmista, että sun kurssista ollaan kiinnostuneita, eikä se vaan ole sellainen, minkä itse haluat tehdä. Lisäksi se, että et paketoi KOKO osaamistasi yhteen kurssiin, vaan valitset kohderyhmän, ongelman ja lähdet ratkaisemaan sitä.

Näin säilytät myös vapauden tehdä useita kursseja ja toisaalta KUN kohdistat kurssin tietylle kohderyhmälle, saat sitä myytyä paremmin. Eli ajattele asia niin, että paketoit paloja osaamisestasi, sinun ei tarvitse siis paketoida koko osaamistasi, vaan osia siitä. Mutta minkä osan paketoisit nyt verkkokurssiksi?

Nyt on hyvä tilaisuus heittää perfektionismi tuuleen ja lähteä rohkeasti toteuttamaan.

Muistaa pitää kuitenkin, että hyväkään kurssi ei myy itse itseään. Kurssille kannattaa rakentaa kunnon myyntisivu ja puhua siitä monessa eri kanavassa. Voi vaatia useamman kontaktin, ennen kuin ihminen päättää ostaa kurssisi.

Hirveän paljon nyt voimia, uskoa ja toivoa tulevaan. Ja uuden kehittelyyn.

 

Jaa tästä, kiitos!
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter

Mitä ajattelet?

kommentti