ilmaista näkyvyyttä googlessa

024 Miten saat ilmaista näkyvyyttä Googlessa?

posted in: Bisneskoulu | 0
Jaa tästä, kiitos!
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter

 

Tässä jaksossa puhun siitä, miten saat ilmaista näkyvyyttä Googlessa, ilman maksullista mainontaa. Erityisesti yksinyrittävän, palveluitaan markkinoivan yrittäjän näkökulmasta. Mitä voit käytännössä tehdä itse? Mikä ainakin pitäisi hoitaa?

Tämä on tosi herkullinen aihe, vaikka se kuulostaa tylsältä ja tekniseltä ja ehkä vaikealtakin, niin se ei ole. Hakukoneoptimointi ei ole rakettitiedettä. Ilmaista näkyvyyttä Googlessa on mahdollista saada ihan omin toimin.

Kuuntele jakso tästä:


Lataa jakso tästä

 

Jos et halua kuunnella, voit lukea jakson sisällön tästä:

Tämä jakso on neljäs osa viisiosaisesta “Ilmaisen näkyvyyden neljä ässää” -sarjasta tässä Bisneskoulun podcastissa.

Hakukoneoptimointi, eli SEO, on nyt siis kolmas ässä. Aiemmat kaksi olivat sisältömarkkinointi ja sosiaalinen media, ja neljäs ässä tämän jälkeen on sähköpostimarkkinointi.

Näissä kaikissa on isoja mahdollisuuksia päästä verkossa esiin ilman maksullista mainontaa.

Ja erityisesti tämä juttu, siis hakukoneoptimointi. Se liittyy kaikkeen. Ja siitä puhutaan tänään.

Hakukoneoptimointi ei ole pelkästään teknistä sivuston säätämistä tai kikkailua. Tai oikeastaan, kikkailua kannattaa välttää, sillä Googlella on keinonsa saada ne selville ja rankaista niistä.

On itse asiassa kuulemma yli 200 seikkaa, joiden mukaan Google rankkaa sisältöjä verkkosivuilla. Mutta kaikkia niitä sun ei tarvitse miettiä. Enkä itsekään tiedä niitä kaikkia, siis lähellekään. Mutta on mahdollista saada ilmaista näkyvyyttä Googlessa, kun teet nämä, mitä tänään kerron.

No miten hakukoneoptimointi sitten liittyy kaikkeen. Sekä sisältömarkkinointiin, somemarkkinointiin että sähköpostimarkkinointiin?

No kaikki nämä kolme ovat keinoja, joilla saat liikennettä sivustollesi. Ja se on yksi tärkeä hakukoneoptimoinnin seikka.

Miten siis saat liikennettä sivustollesi? No sillä, että sivustolle tulee jatkuvasti jotain uutta hyödyllistä tietoa, jonka kanssa kohderyhmäsi haluaa viettää aikaa.

Miksi Google rankkaa sisältöä?

Google siis mittaa sitä, miten monta kävijää sivustollasi käy, ja sitä, miten kauan he viettävät aikaa sivustollasi. Miksi? Koska Googlehakuja tekevä ihminen on Googlen asiakas, ja Google haluaa tarjota mahdollisimman laadukasta palvelua. Ja koska sivustoja on ehkä miljardeja, sen on täytynyt kehittää systeemi, jolla se rankkaa sivuja. Jotta tiedon hakija saisi kaikista osuvimman vastauksen.

Ja se on kaiken aa ja oo.

Mikä on tärkein kriteeri, jotta saisit ilmaista näkyvyyttä Googlessa?

Tärkein hakukriteeri Googlelle on siis sisällön relevance, eli miten oleellista sisältö on googlesta sivustolle klikanneelle. Onko se perusteellinen ohje tietoa hakeneelle. Ja osuva tulos.

Mutta sen lisäksi, että saat tehtyä osuvaa sisältöä, kerron kohta vielä lisää mitä sillä tarkoitetaan. Niin sen lisäksi on tärkeää, että sivustosi toimii teknisesti. Että se avautuu nopeasti ja että se on mobiiliystävällinen, että se siis avautuu käyttäjäystävällisessä muodossa, siis helposti katsottavana myös kännykässä.

Tämä tarkoittaa sitä että sulla ei ole hitaasti avautuvia, liian suuria kuvatiedostoja sivustolla, ja montaa muutakin seikkaa. Tärkeää on Googlelle myös turvallisuus, joten se haluaa, että sivustosi on turvallinen. Varmista siis että sivuillasi on käytössä SSL-salaus, joka käytännössä siis tarkoittaa sitä, että URL:n etuliitteenä on https, ei pelkkä http.

Okei, tossa tuli paljon tietoa, joten hidastetaan vähän. Mennään ihan alkuun takaisin.

Miten saat hakijan klikkaamaan sinun linkkiäsi?

Eli miten Googlen haku sitten toimii? No sä tiedät sen googlehakuikkunan, miltä se näyttää kun teet haun. Ihan alkuun tulee mainoksia, jonka jälkeen tulee luonnolliset hakutulokset. Sun tavoitteena on päästä siihen heti ensimmäiseksi. Ehkä jopa kolmeksi ensimmäiseksi hakutulokseksi.

Miksi?

Koska hakuja tekevät tietävät jo, että ensimmäisenä tulee mainoksia. Ja että ne eivät välttämättä ole parhaita tuloksia haulle. Se paras tulos tulee heti mainosten jälkeen. Se luonnollinen hakutulos. Siitä on kaikista todennäköisintä löytää vastaus kysymykseen.

Miten pääset tähän hakutulokseksi, tullaan siihen kohta, jatketaan hetki vielä tiedon hakijan kanssa.

No mitä muuta se tiedon hakija tekee. Lukee otsikot, kuvaustekstin ja katsoo minkälainen URL-linkki tuloksessa on. Mihin se vie?

Ja siihen, klikkaako hakija juuri sitä sun linkkiä, vaikuttaa moni asia. Siihen vaikuttaa se, vaikuttaako linkki asialliselta, onko se jopa tuttu, ja tähän vaikuttaa se, oletko saanut brändillesi, joka siis toivottavasti näkyy siinä URL-linkissä, näkyvyyttä. Onko se tuttu?

Mutta sen lisäksi hakija klikkaa oletettavimmin sitä linkkiä, joka vastaa osuvimmin hänen hakuunsa. Sellaista, jossa on houkutteleva esittelyteksti. Ne muutama rivi tekstiä siis siinä haun otsikon alla. Tämä on siis se paikka, jossa sun pitäisi miettiä tekstin myyvyyttä, houkutteleeko tämä teksti klikkaamaan? Kertooko se sun kohderyhmälle sen, mitä he haluavat tietää? Vakuuttaako teksti sun osaamisesta?

No kaikkea tuohon lyhyeen tekstiin ei tietenkään voi saada, mutta ihan samalla tavalla kun sä suunnittelisit sun maksullisia mainoksia, tää teksti toimii sun mainoksena Googlessa.

Katso siis sun nämä metatiedot kuntoon. Eli otsikko ja kuvausteksti. Ja tietysti sivun avainsana. Tai lauseke. Että ne ovat mukana molemmissa, mahdollisimman alussa. Eli jos sun avainsanana vaikka olisi nallekarhu, niin laita se siihen otsikon ensimmäiseksi sanaksi.

Kohdista sivusi sisältö ja hakutuloksen kuvaus tarkasti kohderyhmällesi.

Hakukoneoptimointi, kuten kaikki muukin markkinointi vaatii sen, että olet miettinyt sun kohderyhmän tarkkaan. Että kohdistat sun kuvaustekstin juuri hänelle.

Koska se on nyt se juttu, mitä Googlekin vahtii. Eli kun teksti on kohdistettu tarkalle kohderyhmälle, joka etsii vaikka vaaleansinisiä nallekarhuja, että olet maininnut sen myös otsikossa ja kuvaustekstissä.

Koska kun se hakija klikkaa sun sivulle, ja huomaakin ettei täällä ole sitä mitä hän etsi, tai että se on vaikka liian vaikea löytää, navigaatio ei ole selkeä ja linkki veikin johonkin ylimalkaiseen isoon kauppaan jossa on nukkeja, kirahveja mutta ei montaa nallekarhua, niin hakija poistuu sun sivustolta ja palaa hakutuloksiin.

Tätä et halua.

Et halua, että ihmiset poistuu sun sivulta saman tien, koska Google tulkitsee tämän merkiksi siitä, että sun kirjoittama otsikko ja kuvausteksti ei vastaa sitä, mitä sivulta löytyy.

Ja tää on siis se tärkein juttu. Mitä alussa sanoin. Se relevance, eli oleellisuus. Että se hakija löytää sieltä sun linkin takaa juuri sen, mitä etsikin.

Eli tarkenna sun avainsanoja sellaisiksi, mitä sun kohderyhmä hakee. Älä siis laita pelkästään nallekarhu, vaan vaaleansininen nallekarhu. Jos siis tiedät varmaksi, että se on se mitä kohderyhmäsi hakee. Ja se on mitä myyt.

Eli myös hakukoneoptimointia varten on tärkeää tarkentaa se, mitä palveluita myyt ja kenelle. Sillä mitä osuvampia tuloksia sivustolle vie, sen ylemmäs pääset hakutuloksissa. Eli kuten kaikessa markkinoinnissa, tavoitteenasi ei ole etsiä massoja kaikenlaisia ihmisiä, vaan laadukkaita liidejä, sellaisia ihmisiä, joista voi tulla ihanneasiakkaitasi.

Ja kun tunnet kohderyhmäsi, tiedät, mitä he hakevat Googlesta. Minkälaisia kysymyksiä heillä on, joihin he hakevat vastauksia?

En tiedä sinusta, mutta itse ainakin haen usein Googlesta pitkillä lausekkeilla tietoa, jotta saisin mahdollisimman tarkan hakutuloksen. Joten yritä miettiä sitä, minkälaisia lauseita, ei pelkästään sanoja, kohderyhmäsi hakee Googlesta. Ja kirjoita blogiin artikkeleita, joiden otsikkona on juuri tuo kysymys.

No mitä muuta voit tehdä, jotta saisit ilmaista näkyvyyttä Googlessa? Aika paljon, ja kaikkea en pysty tässä kertomaan, etkä suoraan sanoen varmaan pysty tekemään! Ihan kaikkea ei vaan voi tehdä.

Mutta jos innostut nyt hakukoneoptimoinnista ja sinulla on blogi jo ennestään, niin mieti vielä tarkemmin siinä olevia artikkeleita. Voisitko päivittää niitä? Täydentää niitä? Voisitko lisätä niihin valokuvia, graafeja ja havainnollistavia kuvia?

Ja kirjoittaa artikkeleista syvempiä? Voit siis samalla kirjoittaa niistä pidempiä, mutta keskity silti syvyyteen. Älä jaarittele asian ympäriltä vaan mene siihen syvemmälle. Keskity siihen, että tarjoat tästä asiasta enemmän tietoa kuin kukaan muu.

Sen lisäksi, varmista että tekstiä on helppo lukea. Että kappaleet eivät ole liian leveitä, siis rivit liian pitkiä. Ja että kappaleet eivät ole liian pitkiä. Tee väliotsikoita ja helpota tekstin lukemista ja vilkuilua.

Mitä helpompi tekstiä on lukea, mitä enemmän oikeasti annat tietoa, sitä enemmän saat jakoja.

Koska tietysti tärkeitä ovat linkit sivustollesi.

Niin somesta kuin muilta sivustoilta (erityisesti tärkeiltä luotettavilta sivustoilta), ja sivuston sisäiset linkit.

No sitten viimeisenä vielä se, miten oikeasti optimoit sisältöä sivustollasi. Jos sinulla on WordPress, voit asentaa sivustollesi SEO-työkalun. Yoast SEO -lisäosa kertoo sinulle, miten voit parantaa artikkelin tai sivun sisällön optimointia.

Valitse sivulle tai artikkeliin uniikki avainsana, siis sellainen, jota käytät vain sillä sivulla. Tai avainsanayhdistelmä. Ja käytä sitä otsikoissa ja tekstin seassa. Älä spämmää sivua avainsanoilla, sillä se voi toimia Googlessa sinua vastaan. Yoast SEO -työkalun avulla saat hyvää tietoa avainsanatiheydestä ja monesta muusta asiasta.

Blogilla on merkittävä rooli siinä, saatko ilmaista näkyvyyttä Googlessa.

Näin siis saat ilmaista näkyvyyttä Googlessa. Se on tärkeää brändisi ja myyntisi kannalta, joten kannattaa paneutua tähän asiaan jonkin verran. Blogilla on todella merkittävä rooli siinä, saatko sun sivustolle ilmaista liikennettä Googlesta. Se että sivustollasi on kiinnostavaa, jaettavaa, markityksellistä sisältöä, jonka kanssa vietetään aikaa, on oleellisen tärkeää yrityksesi, palveluidesi näkyvyyden kannalta Googlessa.

Ei siis riitä, että sivustosi tulee hakutuloksiin yrityksesi nimen haulla. Kohderyhmäsi ei välttämättä vielä tiedä sinusta, ja hakevat Googlesta vastauksia ongelmiinsa. Ja siksi hakukoneoptimointi sisältömarkkinoinnin avulla, on iso avain kaikkeen.

Noin, toivottavasti innostuit nyt miettimään tarkemmin sun sivuston optimointia. Jos sivustosi on vanha, sen tekniikka ei ole ajantasalla, sinun kannattaa pyytää ammattilaista korjaamaan asia. Mutta sinä olet se, joka voi vaikuttaa siihen, saatko näkyvyyttä Googlessa. Sinä olet se asiantuntija, joka brändää osaamistaan blogissa. Sitä et voi ulkoistaa millekään mainostoimistolle, et ihan kokonaan.

Toki voit tuottaa sisällön “tekstin raakileen”, jonka joku muu viimeistelee. Mutta se ihminen, jonka ääni on ainutlaatuinen ja joka voi tuottaa syvyyttä artikkeleihin, olet sinä. Joten suosittelen ehdottomasti miettimään blogin perustamista, jos et sitä vielä ole tehnyt.

Blogi on se näyteikkuna sinun palveluillesi. Ja se koukku, jolla saat kohderyhmäsi kiinni verkosta.

Ensi kerralla puhutaan sitten sähköpostimarkkinoinnista. Miten se istuu tähän koko neljän ässän kokonaisuuteen?

Kiitos paljon, että kuuntelit (tai luit) tämän jakson, jos siitä oli sulle hyötyä, niin jaathan sen muillekin. Iso kiitos siitä jo etukäteen.

Tähän loppuun haluan vielä sanoa, että sun ei tarvitse tietää ja osata kaikkea, jotta pääsisit esiin Googlessa. Jos teet näistä asioista edes muutaman, parannat mahdollisuuksiasi päästä esiin.

Maailma ei ole mustavalkoinen, että jos teet jotain niin se pitäisi olla täydellisesti tehty.

Voit tehdä hakukoneoptimointia vähän kerrallaan. Tee muutama juttu, optimoi muutama sivu, kirjoita muutama artikkeli ja testaa mitä tapahtuu. Tätä kaikkea ei yksi yrittäjä voi millään tehdä yhdellä kertaa. Mutta ei tarvitsekaan.

Tärkeintä on että tiedät, mikä on optimoinnissa tärkeintä, etkä osta esimerkiksi optimointipalveluita sokkona. Nyt tiedät, mihin pitäisi kiinnittää huomiota, mutta se ei tarkoita ettet voisi onnistua, jos et heti pysty kaikkea tekemään.

Älä siis yritä ratkaista kaikkia asioita kerralla. Vähän kerrallaan riittää. Sinä riität.

Voin sanoa, etten itsekään ole tehnyt kaikkea täydellisesti. En lähellekään. Mutta olen huomannut, että kun teen sen pienen osan mihin pystyn, niin silläkin pääsee eteenpäin.

Joten hei, armollisuutta itselle. Valitse tästä nyt muutama juttu, joita käytät. Ja paranna asioita pieni askel kerrallaan.

Paljon nyt tsemppiä sinne markkinointiin, kiitos kun olet siellä. Kuullaan ensi kerralla.

Jaa tästä, kiitos!
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter

Mitä ajattelet?

kommentti