015 Tee markkinointia omalla tyylilläsi – älä niin kuin käsketään

posted in: Bisneskoulu | 0
Jaa tästä, kiitos!
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter

 

Tänään haluan puhua siitä miksi sun ei pidä kuunnella liikaa muita ihmisiä markkinoinnistasi. Eli siitä, miten sun pitäisi sun yrityksen markkinointia tehdä. Kuuntele itseäsi, arvojasi ja puhu omaa totuuttasi. Ne ovat asioita joiden avulla rakennat menestystä pidemmällä tähtäimellä.

 


Lataa jakso tästä

 

Tilaa ilmainen Brändää osaamisesi -workshop tästä >>

 

Jos et halua kuunnella jaksoa, lue se tästä:

Ja mitä jos mietit, pitääkö sun edes oikeasti markkinoida? Eikö markkinointi olekin vain pelkkää tyhjää, pinnallista ja teennäistä vedätystä?

Ehkä yllätyt mutta ymmärrän sinua täysin. Ja tässä jaksossa en aio kumota tätä ajatusta, mutta esittelen sulle ajatustavan, jolla pystyt kuitenkin jatkamaan yrittäjänä etkä lopeta kokonaan markkinointia. Koska se nyt on kuitenkin aika oleellinen osa yrittäjyyttä, jotta saisi myyntiä, ja sitä arvokasta leipää pöytään…

Erityisesti sellaisina haastavina aikoina, kun elämän prioriteetit korostuvat ja palaavat oikeaan järjestykseen, voi markkinoinnin tekeminen tuntua yhdeltä maailman turhimmista jutuista. Ja jos sulla on nyt sellainen fiilis, niin tää jakso on sulle.

Jos sinua ärsyttää monen tyyli tehdä markkinointia. Sinua ärsyttää sellainen epäaitous, teennäisyys, markkinointikieli, tyrkyttäminen, mainosmainen tai jopa jenkkityylinen ylihehkuttava, muita lyttäävä ja itse nostava puhetapa…

Ja jos sinusta tuntuu että et halua ainakaan noin markkinoida omia palveluitasi. Tai jopa että jos markkinointi on tollaista niin et ainakaan halua tehdä sitä ollenkaan. Onko sun pakko tehdä sitä noin?

No hyviä uutisia – ei ole.

Se, että mietit tällaisia, tarkoittaa vain sitä, että sulla on prioriteetit kunnossa. Että sun etiikka, moraali, on kohdallaan.

Mutta se ei tarkoita sitä kuitenkaan, ettetkö voisi markkinoida ollenkaan.

Sillä oma näkemykseni on se, että on huonoa markkinointia, joka voi tuntua teennäiseltä, ja sitten on hyvää markkinointia, joka on aitoa, läpinäkyvää ja rehellistä. Tästä puhun tänään enemmän.

Muistan kun vuonna 2012 jatkoin taas yritystoimintaa äitiyslomien jälkeen. Mun prioriteetti oli olleet lapset jo pitkään ja sitä ennen olin tehnyt markkinointia työkseni jo vuosituhannen vaihteesta. Olin suoraan sanoen aika kurkkuani myöten täynnä koko markkinointia ja kaipasin merkityksellisempää työtä.

Siksi 2013 lähdin kouluttamaan yrittäjille markkinointia. Sillä se tuntui merkityksellisemmältä kuin muille mainonnan suunnittelu. Sain tunteen siitä että työlläni on oikeasti vaikutusta jonkun elämään.

Sama tapahtui viime vuonna kun paloin loppuun. Koko markkinointitouhu tuntui niin turhalta. Kun on uinut tosi syvissä vesissä ja käynyt läpi henkisyyttä ja hengellisyyttä, on tosi vaikea hypätä tekemään jotain niin pinnallista kuin markkinointi.

Paitsi jos muuttaa asennettaan sitä kohtaan. Ja vaikka asenteeni oli jo aiemminkin ollut sen suuntainen, kaipasin jotain vielä syvempää suhdetta markkinointiini. Ja kun sen olin oivaltanut, rakensin vuoden vaihteessa, tai siis no, kolme kuukauttahan siihen meni, laajemman Brändää osaamisesi -kurssin. Jossa nimenomaan pureudutaan siihen, mikä on se merkityksellisyys, syvyys, siinä omassa markkinoinnissa. Se aitous ja avoimuus.

Mä olen aiemminkin puhunut sellaisesta aitousmarkkinoinnista, erityisesti itsensä brändäämisen yhteydessä.

Ja se on se juttu, kun pinnallisuus ärsyttää. Älä pysy siinä pinnalla. Se on fakta että pinnallinen markkinointi myy, toki, se myy, mutta se riippuu nyt muutamasta jutusta, että pystytkö sä itse elämään sen kanssa. Vai onko sun sielulle tärkeää, että kaikessa sun viestinnässä näkyy sun sydän ja arvot?

Sä voit tehdä markkinointia juuri niin kuin itse haluat. Tärkeintä on, että teet sitä aidosti, omana itsenäsi ja et feikkaa. Koska sun ei tarvitse.

No mitä ne muutama juttu sitten on, mitä tällainen aitousmarkkinointi vaatii. Kaksi vähän laajempaa kysymystä siis sulle.

1. Teetkö bisnestä rahan takia vai siksi että rakastat työtäsi ja haluat auttaa?

Jos lähtökohtasi yrittämisessä on tehdä sitä mitä rakastat, eikä se että mistä saisi eniten rahaa, olet oikealla tiellä. Ja kun lähtökohta palveluiden tarjoamiseen ei ole se miten paljon rahaa asiakkaista saisi nyhdettyä, vaan se miten montaa saisi konkreettisesti autettua tuloksiin, niin olet oikealla tiellä.

Silloin sinulla on parhaat mahdollisuudet brändätä itseäsi ja bisnestäsi. Jos lähtökohtana on tehdä rahaa, se näkyy mainonnassa, ja kaikessa viestinnässä. Silloin siinä on se ärsyttävä fiilis. Silloin siinä ei ole sellainen aito ja rehellinen tuntu. Ja ajattelin rohkeasti tässä nyt heittää, että mä luulen että tää tulee olemaan tulevaisuudessa entistä tärkeämpää. Se että viestinnässä on energiat kohdallaan, koska se mikä fiilis mainoksista tulee, sen paremmin ne toimii.

Toki fiilistä voi feikata yhteen mainokseen, mutta heti jos todellisuus paljastuu joksikin toiseksi, mainosten teho laskee. Siksi yhdenmukaisuus kaikessa, aitous ja läpinäkyvyys on todella tärkeää.

Eli tällä tarkoitan sitä, että mieti jos näet facebookissa mainoksen, videon vaikka, missä on tosi hyvä fiilis. Jossa sanotaan juuri ne oikeat asiat, jotka haluat kuulla. Puhutellaan sun ongelmaa ja tarjotaan ratkaisua. Klikkaat laskeutumissivulle ja tilaat jotain ilmaista. Sitten saat sähköpostiisi viisi kertaa päivässä sähköpostia, joissa sinulle myydään jotain. Ääk, mihin tuo mukava mielikuva, fiilis mainoksesta katosi? Tai vaikka kaikki viestintä olisi hyvin suunniteltu, mutta sitten kuulet kaverilta, miten kyseinen firma oli kohdellut häntä huonosti. Rahastaneet mutta eivät toimittaneet sitä mitä oli luvattu.

Ja jos mietit, niin en tällä nyt viittaa yhteenkään tiettyyn markkinoijaan, tämä oli täysin hypoteettinen tilanne. Halusin vain selittää sen, miten totuus tulee lopulta ilmi, ja miten tärkeää on se, että mainoksissakin asti näkyy se mitä aidosti ollaan, eikä mitään feikkimielikuvaa.

Ja siksi on tärkeää, että jos haluat mainoksessa sanoa, että haluat auttaa, niin todella tarkoitat sitä. Että koko yrityksen läpi menee se tahto auttaa ja rakkaus tehdä sitä mitä tehdään. Ja se näkyy palveluissa. Että asiakkaan onnistuminen on merkityksellistä sinulle.

Ja se että pystyt aidosti kertomaan totuuden mainoksissa, on sinulle itsellesi suunnattoman tärkeää. Siis henkisesti. Se tunne, että voit puhua omaa totuuttasi joka kanavassa. Että sinun ei tarvitse feikata tai sanoa jotain mikä ei ole totta. Nimittäin lopulta se, että et pysty puhumaan totta, vaikuttaa omaan hyvinvointiisi. Pienikin epärehellisyys voi kalvaa omassa mielessä ja aiheuttaa uupumista tai pahoinvointia, henkistä tai muunlaista.

Eli ensimmäinen oli siis tämä: Teetkö bisnestä rahan takia vai siksi että rakastat työtäsi ja haluat auttaa?

No toinen kysymys on sitten seuraava:

2. Arvostatko itseäsi, pidätkö itseäsi hyvänä ja osaavana tyyppinä?

Ja tähän on helppo vastata nopeasti että totta kai. Mutta näkyykö se toiminnassa? Onko sulla haasteita tuoda itseäsi esiin sosiaalisessa mediassa? Esiintyä videoilla? Julkaista kuvia itsestäsi? Tuottaa sisältöä verkkoon? Kertoa tarinoita elämästäsi? Tuoda esiin sitä aitoa sinua, virheellistäkin, epätäydellistä mutta inhimillistä?

On olemassa erilaisia näkemyksiä itsetunnosta. Itse en nyt tarkoita sellaista vääränlaista itsetuntoa, jota siis luullaan itsetunnoksi, vaikka se voi juuri päinvastoin olla toisinpäin, heikkoa itsetuntoa. Siis sitä kovaäänistä henkseleiden paukuttaja tyyppiä, joka on aina äänessä, nostaa itseään esiin mielellään, haluaa olla kaiken keskipisteenä, joka ei arvosta muiden mielipiteitä ja näkemyksiä vaan puskee vain omaansa ainoana oikeana ja talloen muut mennessään.

Ei vaan oikea arvostus tulee siitä että osaa antaa toisten tehdä omaa juttuaan, arvostaa heitä mutta silti tekee omat juttunsa omalla tavallaan. Ja arvostaa itse sitä mitä tekee ja uskaltaa sanoa sen ääneenkin. Siis niin asiakkaille palveluina kuin markkinoinnissa ja viestinnässä.

Eli elä ja anna elää -asenne, sun ei tarvitse lytätä muita jotta tuntisit olevasi parempi. Miten tämä liittyy markkinointiin?

No konkreettinen esimerkki. Itseäni on aina ärsyttänyt joissain mainoksissa se, että viitataan johonkin toiseen systeemiin, jota vaikka kilpailija käyttää, ja sanotaan että oma systeemi on parempi. Sellainen vastakkainasettelu. Vaikka se onkin tehokasta mainonnassa, niin omat periaatteeni estävät itseäni tekemästä sitä.

Ja klikkiotsikot. Toki on tärkeää että otsikoita klikataan, mutta millä hinnalla sen klikin haluaa. Ja nyt en siis puhu rahasta, vaan moraalista. Jos klikkauksia kerätään vaikka mustamaalaamalla jotain henkilöä, ihmistä, tai jos klikkausta haetaan lyttäämällä kilpailijaa. Jos klikkausta haetaan pelottelulla. Esimerkiksi nyt korona-aikaan saatetaan hyödyntää ihmisten pelkoa virusta kohtaan otsikoinneissa.

Tää vähän rönsyää mutta itse olen aina ajatellut, miten media ei ymmärrä minkälainen valta heillä on koko kansakunnan hyvinvointiin. Lööppien otsikot ja uutiset aivopesevät ihmisiä koko ajan pelkäämään, jopa erään itsellenikin uutiskirjeitä lähettävän järjestön otsikot ovat usein pelkoa lietsovia.

Eli itseäni ärsyttää aina markkinointi tai viestintä, jossa vedotaan ihmisten pelkoihin, lietsotaan turvattomuutta ja lisätään ihmisten stressiä, itsekritiikkiä, nostetaan omaa vaatimustasoa itselle ja hehkutetaan suorittamista, itsensä vaikka työlle uhraamista.

Okei, voisin jatkaa tätä pidempäänkin, mutta miten tää nyt liittyy siis sun markkinointiin? Sinun ei tarvitse tehdä pelko-klikkiotsikoita vain siksi että joku sanoo sulle että ne toimii. Sinun ei tarvitse toimia itseäsi vastaan, omia arvojasi vastaan vain sen takia että siitä tulisi isompi myynti. Älä siis tee mitään sun markkinoinnissa, mikä on sotii omia arvojasi vastaan.

Näin osoitat arvostusta ja kunnioitusta itseäsi kohtaan. Ja kun luotat siihen, että oma persoonallisuutesi voittaa, että osaamista arvostetaan, että sisältösi on arvokasta itsessään, niin löydät sen oman varman tyylisi verkossa.

Kun rakastat itseäsi aidosti niin uskallat olla oma itsesi (mikä ei todellakaan ole itsestäänselvää), niin uskallat tuoda itseäsi esiin myös verkossa.

Ja löydät oman äänesi.

Markkinoinnin ei tarvitse olla teennäistä. Sinun ei tarvi lähteä tekemään hauskoja hassuja videoita tiktokkiin jos sinulta eivät ne luontevasti tule.

Sinun ei tarvitse hehkuttaa ylenmääräisesti mainonnassasi, jos hehkutus ei itseltäsi luontevasti tule.

Sinun ei tarvitse luvata liikoja, vedättää, jotta saisit myyntiä, kun luotat siihen, että sua arvostetaan sellaisena kun olet.

Tiedän, että parhaiten myisi varmaan ne tuotteet joissa luvataan että kaikki on tehty sinun puolestasi valmiiksi. Että on olemassa jotain taikasanoja tai tapoja sanoa asioita, jotka toimii parhaiten. Sinun ei siis tarvitse toimia omia arvojasi vastaan, jotta menestyisit. Päinvastoin.

Itse uskon siihen, että menestys tulee siitä että löydät oman rohkean tyylisi olla esillä omana persoonanasi. Kun luotat siihen, että voit menestyä omana itsenäsi, niin menestyt.

Huh, tää on nyt pitkään ollut tulossa musta. Ja tullut aikaisemmin, ja tulee varmasti myös jatkossa. Koen todella vahvasti että tämä on se oikea ja tulevaisuuden tapa tehdä markkinointia. Että sellainen mainoshehkutus, pelottelu ja uhkailutyyli jää vanhanaikaiseksi markkinoinniksi.

Ja markkinoinnissakin opitaan vähitellen katsomaan laajempaa kokonaisuutta. Tai toki sitä on pitänyt katsoa jo kymmeniä vuosia, mutta onko sitä ymmärretty riittävästi? Eli yksi mainos ei ratkaise kaikkea, vaan se kokonaisuus, joka sen takana on, tuo menestystä pidemmällä tähtäimellä. Kun saat rakennettua brändillesi vahvan luottamuksen, joka pohjautuu aitoon ja rehelliseen viestintään, niin sitä ei niin helposti kadota. Silloin menestys on pidempi maratoni, eikä vain spurtti, joka loppuu nopeasti.

Jos haluat kuulla lisää mun näkemyksistä brändäämisestä niin käy tilaamassa ilmainen brändää osaamisesi workshop, jossa hyvin nopeasti saat konkreettisia ohjeita sun osaamisen brändäämiseen. Ja jos haluat syventää sun markkinointia, tule mukaan laajemmalle Brändää osaamisesi -verkkokurssille. Bisneskoulussa on siis kaksi kurssia brändäämisestä, ilmainen workshop ja maksullinen laajempi kokonaisuus.

Mutta iso kiitos että kuuntelit tämän jakson.

Toivottavasti tästä oli sinulle hyötyä. Sait inspiraatiota tehdä sun markkinointia sun oman näkemyksen mukaan, omien arvojesi mukaan ja suoraan sydämestä.

Jos haluat kysyä multa jotain tähän jaksoon liittyen niin paras keino tavoittaa mut on lähettää sähköpostia anja@bisneskoulu.fi

Tai tule linkittymään LinkedInissä mun kanssa ja laita viestiä sitä kautta.

Paljon tsemppiä sulle sinne yrittämiseen ja palataan podcastissa asiaan taas muutaman viikon kuluttua. Moikka.

Jaa tästä, kiitos!
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter

Mitä ajattelet?

kommentti