016 5 kätevää brändäysvinkkiä kotitoimistolle

posted in: Bisneskoulu | 0
Jaa tästä, kiitos!
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter

 

Tässä jaksossa annan viisi käytännön vinkkiä siihen, mitä voit juuri nyt, tänään, tältä istumalta, tehdä oman brändisi asiantuntijana eteen. Iso juttu brändäyksessä on ylittää se oma perfektionistikynnys. Tulla esiin juuri sellaisena kuin olet. Kun sen kynnyksen kerran ylittää, seuraava kerta on jo paljon helpompi.


Lataa jakso tästä

 

 

Tilaa maksuton Brändää osaamisesi -workshop tästä >>

Jos et halua kuunnella podcast-jaksoa, lue se tästä:

Nyt kun moni meistä tekee töitä siellä keittiön pöydän ääressä, kotisohvalla tai jopa sängyssä. Lapset hyppäävät vähän väliä vieressä ja ehkä päivän aikana ei muista pukeutua saati meikata.

Miten ihmeessä tällaisessa tilanteessa, arjen keskellä voisi ajatella brändiä?

No itse asiassa tämä on täydellinen tilanne ajatella sitä.

Koska juuri nyt meillä kaikilla elämä on muuttunut. Juuri nyt on enemmän kuin koskaan ymmärrystä inhimillisyydelle, luonnollisuudelle ja sille että nyt palataan vähän juurillemme.

Brändäyksessä kyse on siitä, että saat ihmiset tutustumaan sinuun, että tulet esiin aitona omana itsenäsi verkossa. Tiedän että monella kuva brändäyksestä on luoda jotain tiettyä mielikuvaa, joka ei välttämättä ole se ihan aito totuus. Mutta älä sinä tee sitä. Brändäyksessä olennaista on auttaa ihmisiä tutustumaan sinuun ja antamaan maistiaisia siitä sun ydinosaamisesta.

No nyt kun verkossa kilpailu jatkuvasti kasvaa, aktiivisuus on se mikä ratkaisee. Eli mitä voisit nyt siis heti, saman tien, tehdä oman brändisi eteen?

1. Yksi iso juttu brändäämisessä on kuvamaailma. Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Ja kuvan kautta sinuun pääsee tutustumaan paremmin. Mutta mistä nyt saisi kuvia? Etenkin jos korona-aikana et pääse kuvauksiin tai et halua ottaa kuvia kotona. No se mitä voit nyt tehdä, on lähteä vaikka lapsen tai puolison kanssa kävelylle ja pyydä häntä ottamaan sinusta kännykkäkuvia metsässä, penkillä, minkälaista ympäristöä teillä sitten onkin. Ota kuvissa kasvojesi ympäriltä pois huivit hatut ja lasit, jotta silmäsi ja kasvosi näkyvät. Suosittelen laittamaan meikkiä ennen kävelylle lähtemistä. Valokuvissa sitä kannattaa olla vähän normaalia enemmän. Ellet sitten halua mennä ihan au naturel -linjalla, mikä myös on ihan ok. Sinun ei tarvitse katsoa kameraan, mutta pyydä apulaistasi vaikka näpsimään useita kuvia, ja liiku hitaasti niin saat erilaisia ilmeitä. Kuvia voit käyttää missä vain somekanavassa. Ja okei nämä eivät todellakaan korvaa ammattilaisen ottamia kuvia, mutta myös tällaisia kuvia voi käyttää sosiaalisessa mediassa. Ja se mikä näissä on se juttu, on se että nämä eivät ole selfieitä. Kun teet kuvassa jotain etkä vain poseeraa, niin kuvaankin liittyy jokin tarina.

2. Ota videoita kotona. Teippaa vaikka puhelimesi ikkunaan (näin pääset hyötymään luonnon valosta) ja katso että taustalla ei ole ihan hirveä sotku. Muutaman minuutin videon voi tehdä vaikka päällään seisten, siis kuvainnollisesti. Asiantuntijana keksit varmasti, mitä voisit sanoa.

Älä lähde tekemään täydellistä videota, vaan kuvittele että lähetät videon asiakkaallesi, jolle haluat antaa tsemppiä, sparrata häntä ja jakaa jonkin käytännön vinkin. Tai vastaa johonkin useimmin sinulta kysyttyyn kysymykseen. Tärkeintä on, että persoonallisuutesi pääsee esiin ja että vinkkisi on hyödyllinen katsojalle.

Mieti tätä nykytilannetta, missä ihmiset juuri nyt ovat, miten voisit omalla osaamisellasi auttaa juuri nyt?

Ja jos haluat viedä tätä ajatusta pidemmälle, mieti missä somekanavassa voisit esiintyä videolla säännöllisesti. Jos otat kerralla vaikka 4 parin minuutin videota, sinulla on noin kuukaudeksi videoita julkaistavaksi, jos julkaiset niitä kerran viikossa somekanavallasi.

No tiedän, että videoinnin aloittaminen ei ole helppoa. Itse kärsin aivan kamalasta kamerakammosta kun vuonna 2014 aloitin videoiden tekemisen. Nyt olen päässyt kammosta ja pystyn olemaan oma itseni videoilla.

Mutta videot ovat huikean hyvä keino brändätä itseään, sillä videoissa saat parhaiten esiin oman intohimosi siihen mitä teet, ihmiset näkevät minkälainen olet ihmisenä, sinun persoonallisuutesi ja olemuksesi.

Ja kun saat itsesi esiin, sinulta katoaa kilpailijat.

Kyllä, tää kuulostaa rajulta väitteeltä, mutta se on totta. Kun ihmiset tutustuvat sinuun, aitona omana itsenäsi, kun he luovat yhteyden sinuun, kasvaa myös luottamus. Ja sinusta itsestäsi tulee se väline, jolla erotut kilpailussa. Kukaan ei nimittäin voi olla sinä.

Vaikka sinulla olisi satoja kilpailijoita, kukaan heistä ei voi olla sinä. Ja väitän, että ne jotka uskaltavat tulla esiin videoilla, uskaltavat tulla esiin, voittavat. Mitä paremmin ihmiset voivat palvelun myyjään luottaa, sitä varmemmin he häneltä ostavat. Ja luottamus syntyy tutustumisen kautta. Joten vakavasti mieti sitä, tai siis heh, älä vakavasti, vaan mieti sitä aktiivisesti, että toisit itsesi videoilla esiin.

3. Erityisesti jos sinulla on lapsia, piiloudu hetkeksi vessaan kännykän kanssa kirjoittamaan someen julkaisua. Vastaa kysymykseen “mitä teit kymmenen vuotta sitten tähän aikaan, ja miten se on muokannut sinusta sellaisen kuin nyt olet?” Kirjoita pieni tarina itsestäsi esimerkiksi LinkedIniin.

Jos teet tämän, tägää minut vaikka kommenttiin, olisi kiva lukea tarinasi!

Käytä julkaisussa jotain niistä kuvista, jonka lapsesi sinusta otti. Usko vain, ihmisiä kiinnostaa tarinat. Tarina voi olla onnistumisesta tai epäonnistumisesta. Negatiivisesta tai positiivisesta elämänkokemuksesta.

Tuo tarinassasi lukija pimeydestä valoon, jätä hänelle hyvä fiilis. Mitä opit kokemuksestasi? Mitä merkitystä tällä voisi olla omalle kohderyhmällesi?

4.  Onko sinua haastateltu viimeisen vuoden aikana johonkin podcastiin tai lehteen? Esiinnytkö jollain videolla somessa? Youtubessa esimerkiksi? Mistä sinut voi löytää verkossa? Linkitä johonkin haastatteluusi ja kerro siitä jotain. Mitä ajatuksia itselläsi on haastattelusta? Mitä kerrot haastattelussa? Miksi se kannattaisi katsoa tai kuunnella?

5.  No sitten viidentenä: palvelusi. Mitä voisit niistä juuri nyt puhua? Oletko saanut palautetta asiakkaaltasi? Voisitko pyytää palautetta? Mitä jos lähettäisit nyt heti kysymyksen asiakkaillesi, suosittelisiko hän sinun palveluitasi? Tai mikä hänen kokemuksensa on, mitä hyötyä hän on saanut palveluistasi?

Se, mitä palveluita tarjoat ja kenelle, miten olet paketoinut palvelusi, luo mielikuvaa sinusta osaajana. Mikä on se ydinjuttu, missä intohimosi on? Mitä haluat yrittäjänä tehdä nyt ja tulevaisuudessa? Minkälaisena osaajana haluat tulla tunnetuksi? Miten haluat että sinua suositellaan eteenpäin? Mikä on se asia missä autat ihmisiä, ja minkälaisia ihmisiä?

Mitä ytimekkäämmin saat kerrottua palveluistasi, ilman rönsyilyä, sen parempi. Sen vahvempi brändistäsi kasvaa. Eli mitä selkeämmin ihmiset ymmärtävät sen, mitä teet, sen parempi.

Jos teet monenlaista monenlaisille kohderyhmille, sen sekavampi mielikuva osaamisestasi syntyy. Kaikkea kaikille ei koskaan ole hyvä strategia.

Jos nyt sulla on sellainen olo että et tiedä mikä on se fokus, se ydin, niin aloita rajaamalla jotain pois. Mitkä ovat sellaisia asioita, jotka tulet rajaamaan palveluistasi lähivuosina? Mitkä palvelut ovat ytimessä ja mitkä siitä vähän kauempana?

Eli tämä viides tehtävänanto nyt taisi hieman rönsytä. Palveluistasi voit puhua monella tavalla, mutta jos nyt tämän päivän tehtäväksi poimisit yhden.

Tässä siis tehtävä, konkreettinen sellainen: mieti mikä on ollut mieluisin projektisi tai asiakkaasi viimeisen vuoden aikana. Jos et vielä siitä saanut palautetta, soita nyt heti asiakkaalle. Pyydä häneltä palautetta palvelustasi. Tai kysy puhelimessa, mitä hyötyä hänelle palvelustasi on ollut. Heti sen jälkeen ja pidemmällä tähtäimellä. Kirjoita se ylös ja pyydä lupaa käyttää sitä markkinoinnissasi. Ja julkaise palaute somessa.

Jos et saa asiakastasi kiinni niin kerro tarina asiakkuudesta vaikka nimettömänä. Puhu mitä ongelmia asiakkaalla oli ja miten ne ratkaisit ja mikä oli tulos.

No tässä oli viisi julkaisuideaa, jotka pystyt toteuttamaan vaikka heti. Mutta jotta et julkaisisi viittä julkaisua nyt heti samana päivänä, mieti josko tekisit nämä julkaisut eri kanavissa, tai josko ajastaisit ne eri päiville.

Mieti myös, missä kanavissa asiakkaasi ovat aktiivisimmillaan. Itse suosin somekanavina Facebookia, Linkediniä ja Instagramia. Jokaisessa kanavassa on omat hyvät puolensa. Ja nämä viisi julkaisua sopivat niistä jokaiseen. Paitsi instagramissa videon pituus voi olla maksimissaan 60 sekuntia (ellet tee IGTV:seen jossa videot voivat olla 60 minuuttia. Livenä voit tehdä myös 60 minuutin pituisia videoita). Ja jos teet videoita, kannattaa miettiä, perustaisitko niille Youtube-kanavan.

Mutta tässä näin lyhyesti tällä kertaa. Toivottavasti näistä vinkeistä oli sulle hyötyä.

Jaa ihmeessä vinkit muillekin!

 

Tilaa maksuton Brändää osaamisesi -workshop tästä >>

Jaa tästä, kiitos!
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter

Mitä ajattelet?

kommentti