026 Miten pyörität digibisnestä?

Digibisnes vapauttaa yrittäjän elämää. Mutta ei kuitenkaan vapauta työstä kokonaan. Mitä tehtäviä sitten kuuluu digiyrittäjän päivään? Mihin neljään kategoriaan itse jaan tehtäväni digiyrittäjänä? Tässä jaksossa avaan sen, miten priorisoin tehtäviäni. 

 

[podcast src=”https://html5-player.libsyn.com/embed/episode/id/16767110/height/90/theme/custom/thumbnail/no/direction/forward/render-playlist/no/custom-color/422273/” width=”100%” height=”90″ scrolling=”no” class=”podcast-class” frameborder=”0″ placement=”top” use_download_link=”use_download_link” download_link_text=”Lataa jakso tästä” primary_content_url=”http://traffic.libsyn.com/bisneskoulu/026_Miten_pyoritat_digibisnesta.mp3″ theme=”custom” custom_color=”422273″ libsyn_item_id=”16767110″ /]

 

 

Jos et halua kuunnella jaksoa, lue se tästä:

 

No niin, nyt on 5-osainen sarja “Ilmaisen näkyvyyden 4 ässää” ohi ja tänään siirrytään eteenpäin. 

 

Yksi teema mulla on ollut tässä viimeisen parin viikon ajan nyt hyvin jotenkin monelta eri suunnalta, joten ajattelin puhua siitä tänään. Eli kuten otsikkokin kertoo, Miten pyörität digibisnestä?

 

Tämä aihe on ollut mulla näkyvissä ei vain tietysti oman elämän kautta, mutta myös koulutuksina. Olen käynnistänyt juuri uuden Digibisnes Mastermind -ryhmän, jossa luotsaan yrittäjiä kohti digibisneksessä menestymistä ja pidin juuri 1,5 tunnin verkkokoulutuksen aiheesta digitaalinen liiketoiminta ja digipalveluiden hinnoittelu. 

 

Joten siksi nyt haluan puhua juuri tästä aiheesta. Mitä digibisneksen pyörittämiseen liittyy? Mitkä on mulle niitä tärkeimpiä toimia työpäivinä?

 

Ja mietin kyllä, että kiinnostaako tämä aihe oikeasti ketään, mutta päätin silti tehdä tämän jakson, sillä joskus ne asiat, jotka itselle ovat itsestäänselvyyksiä, ovat toiselle kultajyvä. Joten jos tästä oman aikatauluni ja tehtävälistani avaamisesta on jollekin hyötyä, niin hyvä niin. Tavallaan en voi uskoa että jaan tämän nyt kaikille, mutta here goes.

 

Digibisnes on mulle ollut jo ihan arkipäivää viimeiset yli 5 vuotta, vaikka 6,5 vuotta sitten jo tein ensimmäisen verkkokurssini, en silloin ihan täysin vielä ollut siirtynyt 100 %sti digibisnekseen. 2014 tein vielä kaikenlaista kuten mainostoimistopalveluita, verkkosivuja, strategista konsultointia, sisällöntuotantoa, copy-työtä, myin omia tuotteita verkkokaupassa ja myös verkkokurssiani. Ja ylläpidin yhteisöä yrittäjä-äideille.

 

Kuitenkin vuonna 2015 halusin siirtyä digibisnekseen ihan kokonaan. Ja silloin perustinkin bisneskoulun.

 

Nyt viiden vuoden jälkeen osaan aika hyvin jo sanoa, mitä kaikkea digibisneksessä pitää tehdä. Ja miten digiyrittäjän päivä rakentuu.

 

Ja mitkä on niitä kaikista tärkeimpiä toimintoja.

 

Sehän ei mene siis niin, että kun sinulla on verkkokurssi, sinun ei tarvitsisi tehdä enää päivääkään töitä. Kun passiivista tuloa vaan automaattisesti virtaa ovista ja ikkunoista. Että heräilet vain onnellisena joka aamu katsomaan tuloksia, joita yön aikana olet saanut. Haha.

 

Ei. Kun sinulla on digipalvelu valmis, siitä se työ vasta alkaakin.

 

Silloin jos sulla on automatisoituna sun verkkokurssin myynti myyntiputkessa, eli sähköpostiautomaatiossa, niin sun isoimmat tehtävät on ajaa sinne liikennettä. Ja brändätä itseäsi. Lisäksi suunnitella myyntikampanjoita ja hoitaa sitten niitä verkkokurssilaisia kuin kukkaa kämmenellä.

 

Näihin olen tiivistänyt neljä suurinta tehtävää, joita digiyrittäjällä on.

 

Näiden suurempien osa-alueiden alle kuuluu sitten kaikenlaista pientä kuten somemainontaa ja kurssien kehittämistä.

 

Digibisneksessä työn määrä riippuu itsestä

 

Digiyrittäjänä olen saanut toki enemmän omaa aikaa, mutta töitähän riittää aina juuri niin paljon kuin itse päättää tehdä. Mua naurattaa aina kun multa kysytään yrittäjänä että onko töitä riittänyt. En oikein tiedä mitä vastata. Ennemmin multa pitäisi varmaan kysyä, että onko tullut myyntiä. Ja sitähän tulee aina kun sitä vaan jaksaa tehdä.

 

Yksi iso juttu digiyrittäjänä, kuten minä tahansa yrittäjänä, on pitää itsestään huolta. Kun tekee sisältömarkkinointia ja luo uutta jatkuvasti, ei paljon rutiinitöitä ole, joissa pää pääsisi lepäämään. Siksi sitä pitää ihan tietoisesti välillä lepuuttaa.

 

Mä en oikeastaan koskaan ole täysin avannut kenellekään sitä, mitä itse teen päivisin. Suoraan sanoen voisin tehdä paljon enemmänkin, mutta olen viimein oppinut, että silloin kun keho sanoo lepää, tottelen. En todellakaan tee töitä ympäri viikon tai ympäri vuorokauden tai edes aamusta iltaan. Mun päivät on hyvin lyhyitä, jos mittaisin niin ehkä 4 tai 6 tuntisia, ja hyvin harvoin jos koskaan teen kokonaista viikkoa töitä.

 

Lopun ajasta teen töitä itseni kanssa. Hoidan itseäni liikunnalla, terveellisellä ruoalla, lepäämällä, meditoimalla ja vaikka päiväunilla. Otan myös usein aikaa lapsille kesken päivän. Joskus menen takaisin sänkyyn, kun lapset lähtevät kouluun.

 

Se mitä olen joutunut opettelemaan, on armollisuus itseäni kohtaan. Mikään ei koskaan ole täydellistä. Mikään ei koskaan mene suunnitelmien mukaan. Se mikä on varmaa, on että osaan ennustaa myynnin etukäteen. Se menee nykyään juuri niin kuin ajattelin. Ja se mitä osaan myös ennustaa on, että kaikki järjestyy. Asioilla on tapana aina jotenkin järjestyä. 

 

No mullahan on Bisneskoulussa tosi monta kurssia. Tällä hetkellä uusimmat on pienryhmävalmennus Digibisnes Mastermind, Brändää osaamisesi -verkkokurssi jossa on yli 7 tunnin edestä koulutusta itsensä brändäämisestä ja Tee kevyt verkkokurssi, jossa alitetaan monia sellaisia rimoja, jotka estää monia yrittäjiä tekemästä sitä verkkokurssia valmiiksi.

 

Muita kursseja on verkkokurssin rakentaminen, laajempi digimarkkinoinnin kurssi ja hinnoittelun ja tuotteistamisen kurssi. Ja lisäksi vielä myyvän kirjoittamisen kurssi.

 

Mun täytyy itsekin vähän aina kerrata, että mitä kaikkea sitä onkaan tullut tehtyä.

 

Maksullisten kurssien lisäksi mulla on monta ilmaista kurssia, brändäämisestä, verkkokurssin rakentamisesta, myyntiputken tekemisestä ja palveluiden myynnin buustaamisesta. Ne kaikki on löydettävissä Bisneskoulun sivuilta vähän niinkuin palkintona niille, jotka jaksavat selata blogiartikkeleita läpi.

 

Digibisnes jakaantuu neljään prioriteettiin

 

No kuten sanoin, ne tärkeimmät toiminnot menee neljän isomman kategorian alle. 

  1. Liikenne ja näkyvyys, sisältö
  2. Myynnin suunnittelu
  3. Kurssikehitys ja aspa
  4. Brändäys eri kanavissa

 

Ja näiden kategorioiden alle kuuluu sitten paljon muutakin. Ja toisaalta nämä liittyvät paljolti myös toisiinsa. Mutta kuten sanoin, tää lista on itselläni hioutunut viimeisen 5 vuoden aikana tähän muotoonsa, jossa pääkategorioiden loogisuus tulee esiin siinä, miten paljon painoa eri toiminnoille tulisi digibisneksessä antaa.

 

Ensimmäisen kategorian eli liikenne ja näkyvyys alle kuuluu sisältömarkkinointi. Siihen liittyvät tietysti kaikki kanavat: some, blogi ja uutiskirje. Näiden suunnittelun ja toteutuksen teen itse podcastin julkaisuaikataulun mukaan 2 viikon sykleissä. Eli kun podcast on julkaistu, ajastan sosiaaliseen mediaan julkaisuja, en aina suurella menestyksellä, mutta suunnitelman tasolla kuitenkin.

 

Toiseen, eli myynnin suunnittelun kategoriaan kuuluu rahan laskeminen, heh, luonnollisesti. Eli kassan seuranta, myyntitavoitteet. Myynnin ja konversion seuranta. Tätä teen 4 viikon sykleissä. Jonka pohjalta suunnittelen myös seuraavat kampanjat. Mitä myydään ja miten kampanja etenee seuraavan 4 viikon aikana.

 

Kolmanteen kategoriaan eli Kurssien kehitys ja asiakaspalvelu, kuuluu paljon asiaa. Siellä on palautekyselyt, kurssiautomaatiot, kurssisivustot, kurssin ryhmät, live-koulutukset. Ja oikeastaan kaikki maksulliset ja ilmaiset kurssit ja niiden automaatiot. Kurssikehitykseen kuuluu sekä vanhempien kurssien päivittäminen että uusien kehittäminen.

 

Neljänteen kategoriaan, eli brändäys, kuuluu sisällöntuotantoa. Syy miksi olen nostanut sen ihan omaksi kategoriaksi, vaikka sisältömarkkinoinnille oli ihan oma kategoriansa, on juuri se mitä alussa sanoin, painotus. Eli brändäys on puoli myyntiä, tarinat myyvät, ne kaikki mitä olen tässäkin podcastissa toitottanut, että brändin rakentaminen on yksi tärkeimpiä asioita yrittäjänä ja erityisesti verkkokurssien myynnissä. 

 

En siis ihan turhaan puhu paljon Bisneskoulussa brändäämisestä. Sille on oma ilmainen kurssinsa ja laajempi todella syvälle luotaava maksullinen kurssinsa.

 

Syynä on se, että brändäys on iso osa myyntityöstä. Se on se ajatus siitä, miten luot yhteyttä yleisöösi henkilökohtaisemmalla tasolla ja liittyy kaikkeen mitä verkossa julkaiset. Toimistollani lukee isoilla kirjaimilla tässä kohtaa seinällä TARINAT! ja AITOUS! koska ne ovat sellaisia asioita, joita voi ihan koko ajan kehittää. Itsellenikään ei ole helppoa olla ihan täysin oma itseni verkossa. Ja siksi teen ihan koko ajan kehitystyötä itseni kanssa. Jotta uskaltaisin tulla esiin omien mielipiteideni kanssa, uskaltaisin olla rento ja itsevarma esiintyjä videoissa ja live-koulutuksissa.

 

Jotta en vahingossakaan yrittäisi olla jotain, mitä en ole.

 

Niin helposti on se mielikuva omassa mielessä, minkälainen pitäisi olla. Miten ihmisiä pitäisi miellyttää, tehdä vaikutus, kun oikeasti riittää se, että on oma itsensä. Toisaalta se, kuka minä olen, vaatii vähän työtä myös. Mutta tämä kaikki liittyy siihen henkiseen kehitykseen, jota työajan ulkopuolella, joskus myös sisäpuolella, teen. 

 

Mutta näistä kaikista koostuu siis minun päiväni. En paljon tapaa ihmisiä vaan teen töitä yksin, onneksi assistenttini on hyvin omatoiminen ja itsenäinen. Ja voin Wannado-yritystä suositellakin ihan aidosti digibisneksen tueksi.

 

Tässä pääpiirteissään se, mistä oma työni digiyrittäjänä koostuu. Jos haluat kysyä jotain digiyrittäjyydestä ja digibisneksen pyörittämisestä, tai vaikka kutsua minun kouluttamaan digibisnestä, kerro ihmeessä. Voit kommentoida alle tai laittaa minulle sähköpostia anja(at)bisneskoulu.fi

 

Kiitos että luit / kuuntelit jakson. PS. Jakson audio-versiossa puhun hieman laveammin, joten kuuntele vielä sekin!