018 Aloita positiivinen kierre kohti vahvaa brändiä

 

Tänään haluan puhua siitä, minkälainen positiivinen kierre johtaa siihen, että kasvatat vahvaa brändiä ja SAMALLA kasvatat omaa hyvinvointiasi. Hyvinvointisi yrittäjänä liittyy nimittäin vahvasti siihen, minkälaista brändiä rakennat. Tai oikeastaan, rakennatko ollenkaan. 

 

[podcast src=”https://html5-player.libsyn.com/embed/episode/id/14784491/height/90/theme/custom/thumbnail/no/direction/forward/render-playlist/no/custom-color/422273/” width=”100%” height=”90″ scrolling=”no” class=”podcast-class” frameborder=”0″ placement=”top” use_download_link=”use_download_link” download_link_text=”Lataa jakso tästä” primary_content_url=”http://traffic.libsyn.com/bisneskoulu/018_Aloita_positiivinen_kierre_kohti_vahvaa_brandia.mp3″ theme=”custom” custom_color=”422273″ libsyn_item_id=”14784491″ /]

 

Jos et halua kuunnella jaksoa, lue se tästä:

Koska yrittäjinä me tehdään meidän markkinoinnista iso osa tai kaikki ihan itse. Meidän yrityksen kanavat somessa ja sisältö kuvastaa sitä, miten me ajatellaan. Niin se meidän fiilis myös väkisin näkyy siellä.

Olet varmaan huomannut miten sellaisina aikoina, kun olet uupunut tai ahdistunut, on tosi vaikea keksiä mitään sisältöä sosiaaliseen mediaan. Kun taas sellaisina aikoina, jolloin voit hyvin, olet energinen ja bisnes sujuu, on tosi helppo julkaista iloisia ja positiivisia asioita. Ja olla aktiivisesti mukana somessa.

Eli se miten sinä voit, vaikuttaa siihen miten markkinoit.

Erityisesti tämä liittyy brändäämiseen. Itsensä esille tuomiseen. On helppoa tuoda esiin itsensä, kun voi hyvin. Vastaavasti jos on uupunut tai ahdistunut, ei ole fiilistä olla esillä.

Ja siksi sanonkin usein, että yrittäjänä, palveluiden tarjoajana, sinun bisneksen hyvinvointi alkaa sinusta itsestäsi. Toki voit pusertaa pitkäänkin hampaat irvessä, mutta se ei kanna pitkälle. Ja siinä kohtaa kun itselläsi alkavat paukut loppua, niin yrityksessäkään ei tunnu onnistuvan mikään.

No mistä se pitäisi sitten aloittaa? Lähdetäänkö lenkille, joogaretriittiin vai terapiaan? Voit tehdä mitä vain mikä itsestäsi hyvältä tuntuu, nuo kaikki ovat periaatteessa hyviä vaihtoehtoja. Mutta jos haluat päästä heti käsiksi kehittämään brändiäsi, voit aloittaa siitäkin.

Brändin rakentaminen on isolta osalta tie omaan itseen.

Varsinkin, jos lähtee sillä asenteella, että on avoin, rehellinen ja täysin oma itsensä.

Aah tässä on niin monta osa-aluetta että on vaikea päättää mistä puhuisin ensin.

Mutta jos aloitetaan aitoudesta ja siitä että on oma itsensä. Miten se liittyy omaan hyvinvointiin?

No en tiedä sinusta mutta itselleni teeskentely ja jonkin roolin vetäminen olisi aivan sama kuin vetäisi itsensä narun jatkoksi saman tien. Se, että joutuisi feikkaamaan jotain mitä ei ole, on kuin valehtelisi koko ajan. Itselleen ja muille. Ja se musertaa sisältä päin.

Eikä se edes tarkoita sitä, että kertoisi suuria valheita. Itselle voi tulla epämukava fiilis jo siitä, ettei voi kertoa todellisia ajatuksiaan. Jos pidättelee mielipiteitään, tai jos ei voi tuoda ilmi omia arvojaan. Tai piilotella todellista persoonaansa. Jos vaikka tykkäät heittää vitsiä tilanteessa kuin tilanteessa, mutta mielikuvasi on se että se on epäkorrektia käytöstä ja joudut pidättelemään itseäsi eri tilanteissa. Tai jos toimit arvojasi vastaan ja ostat palveluita vaikka yritykseltä, jolla ei ole mielestäsi puhtaita jauhoja pussissa. Tai jos siitä pelosta, että joku suuttuu sinuun, et kerro omaa mielipidettäsi asioista. Jos yrität miellyttää kaikkia, oman hyvinvointisi kustannuksella.

No sait varmaan tästä jo kiinni. Eli jos et voi puhua omaa totuuttasi, et voi pitkällä tähtäimellä hyvin.

Ja siksi on tärkeää olla aito oma itsensä. Ja vaikka se voi aluksi tuntua pelottavalta, riskin ottamiselta, niin lopulta se on todella vapauttavaa. Se että karkoitat luotasi potentiaaliset asiakkaat, joiden arvomaailma ei istu siihen mikä sinun arvomaailmasi on, ei haittaa. Sillä niiden sijasta saat tilalle yhä enemmän niitä ihmisiä, joiden arvomaailma istuu omaasi. Lisäksi he sitoutuvat sinuun entistä tiukemmin.

Kun siis suljet yhden oven, toinen avautuu. Kun siis tuot esiin arvosi, mielipiteesi ja persoonasi, saatat toki karkoittaa joitain ihmisiä, mutta vedät sitäkin enemmän puoleesi niitä, jotka ovat ihanneasiakkaitasi. Joiden kanssa yhteys pelaa, jotka ymmärtävät sinua ja ovat kanssasi samaa mieltä. Ja jotka kokevat entistä tiiviimpää ja läheisempää yhteyttä sinuun.

Ja mieti sitä tilannetta, kun ympärilläsi on ihmisiä, jotka ymmärtävät sinua. Omia hengenheimolaisiasi. Miten paljon se vaikuttaa omaan hyvinvointiisi?

No tämä on vain yksi osa sitä positiivisen kierteen kokonaisuutta. Tähän liittyy niin paljon enemmänkin.

Kun siis lähdet brändäämään itseäsi, tapahtuu monia asioita. Tein tästä jo videon Youtubeen “Mitä tapahtuu kun aloitat brändäämisen?”, mutta noin kuudessa minuutissa en saanut koko asiaa avattua.

Nyt siis avaan tätä enemmän.

Meillä ihmisillä on tapana sopeutua ympäristöömme ja sen odotuksiin meistä. Jokaisella meistä on ympärillämme ihmisiä, jotka ovat tottuneet näkemään meidät menneisyytemme summana. Olemme heidän mielestään jonkinlaisia, he ovat siis tavallaan brändänneet meidät jo mielessään tietynlaisiksi. Laittaneet meidät tietynlaiseen muottiin. Sukulaiset, naapurit, ystävät, tuttavat, verkostot, vanhat opiskelukaverit ja kaikki ketkä tunnemme. Jokaisella heistä on tietty mielikuva meistä. Ja jollain tasolla se saattaa rajoittaa meitä.

Tunnemme sen paineen, joka ympäristön odotuksista tulee, ja joskus saatamme varoa rikkomasta tuota muottia. Koska jos lähdet tekemään jotain, mikä ei istu siihen muottiin, kohtaat vastustusta. Jotkut saattavat yrittää vetää sinua takaisin sanomalla vaikka että ei tuosta mitään tule tai mitä sä nyt oikein yrität olla. Joskus yrittäen kontrolloida sinua tai sitten vain siksi että säikähtävät muutosta. Muutosta sinussa.

Okei, no miten tämä nyt liittyy brändäämiseen? No sillä tavalla, että se, että rakentaisit vahvaa brändiä itsestäsi vaatii sen, että muodostat brändivision. Vision siis siitä, minkälaista brändiä lähdet rakentamaan? Mikä on tavoitteesi?

Mihin oma brändisi on erikoistunut? Kun teet sen rajauksen, ja mitä enemmän se poikkeaa siitä mitä aiemmin olet tehnyt, sen suurempi muutos on kyseessä.

Yrittäjänä kehittyminen on isolta osin henkistä kasvua. Se, että tunnet vahvuutesi ja heikkoutesi, auttaa sinua kehittämään bisnestäsi. Ja se että tuntisit ne, sinun pitää tuntea itsesi. Olla rehellinen itsellesi siitä, minkälainen olet ja arvostaa sitä.

Ja tää on iso juttu. Se että osaat arvostaa sitä mitä oikeasti, aidosti olet. Se että hyväksyt sen että et ehkä ole kuten muut, mutta kuitenkin hyvä ja riittävä sellaisena kuin olet.

Ja se että uskaltaisit nähdä mahdollisimman kauas, että näkisit sen mitä voit oikeasti olla. Ehkä guru omalla alallasi, se auktoriteetti, jolta vaikka media tulee kysymään mielipiteitä ja näkemyksiä.

Eli se että osaisit arvostaa itseäsi sellaisena kuin olet, arvostaa omaa historiaasi, omaa tarinaasi, omia arvojasi ja mielipiteitäsi, on huikean tärkeää brändisi ja bisneksesi kannalta.

Ääk ja tämä liittyy taas niin moneen. Eli jos et rakasta itseäsi, et aidosti voi uskoa kasvavasi auktoriteetiksi omana itsenäsi. Silloin sulla voi olla se fiilis, että sun täytyy vähän feikata. Siis se fake it till you make it voi mennä joskus pieleen.

No mutta jos nyt tosiaan sulla on vaikea nähdä itseäsi auktoriteettina, koska et mielestäsi ole oikeanlainen, riittävä tai olet liikaa jotain sitä tai tätä… niin miten siitä eteenpäin?

Pitääkö sun oppia rakastamaan itseäsi ennen kuin voit lähteä brändäämään.

No ei. Ja tää onkin nyt se ihana pihvi joka tässä jaksossa tulee. Eli kun sä aloitat brändäämisen, niin sä et ainoastaan muuta sitä muiden mielikuvaa itsestäsi, vaan myös omaasi.

Kun sun ympäristö alkaa nähdä sut tietynlaisena osaajana ja arvostaa sitä mitä itsestäsi tuot esiin, niin itsekin alat yhä enemmän hyväksyä itsesi sellaisena kuin olet.

Kun julkaiset itsestäsi kuvia, videoita, ajatuksia, tajuat itsekin, että olet hyvä ja riittävä sellaisena kuin olet. Alat tottua katsomaan itseäsi videolta ja kuuntelemaan puhettasi. Tunnustan että siihen voi mennä aikaa, mutta vähitellen alat hyvväksynnän kautta myös arvostaa itseäsi. Näkemään itsesi eri tavalla.

Olen jo vuosia ymmärtänyt, miten blogiartikkeleiden julkaisu, omien tekstien julkaisu kehittää enemmän kuin pöytälaatikkoon kirjoittaminen. Mutta brändääminen on vielä asteen verran enemmän.

Eli kun aloitat brändäämisen, ihmiset ympärilläsi alkavat nähdä sinut eri tavalla. Voi olla että kohtaat vastustusta, jotkut saattavat väheksyä sinua tai yrittävät vetää sinua takaisin entiseen, mutta kun olet kiinnittynyt visioosi ja uskot itseesi enemmän kuin muut, pysyt vahvana.

Eli nyt siis vähän yhteenvetoa. Ensin puhuin siitä miten se että voit puhua omaa totuuttasi auttaa sinua voimaan hyvin. Toiseksi puhuin siitä, että kun lähdet brändäämään itseäsi tiettyyn suuntaan, ympäristösi ja sinä itse alatte nähdä sinut eri tavalla. Verkostosi herää siihen, että ahaa, nyt tämä ihminen on löytänyt jotain, saanut jonkin ahaa-elämyksen ja ottanut rohkeasti askeleen eteenpäin.

Useimmat ihmiset kuitenkin haluavat nähdä sinun onnistuvan. Luota siihen äläkä keskity kriitikoihin.

Eli se positiivinen kierre. Se alkaa siitä kun otat ensimmäisen askeleen brändäämisessä. Eli muodostat vision siitä, mistä haluat tulla tunnetuksi. Se voi olla tämänhetkinen intohimosi, ja muuttua jonain päivänä muuksi. Brändikin saa kehittyä. Tai oikeastaan sen pitääkin kehittyä.

Eli älä ota liikaa paineita siitä, että tämä olisi lopullinen päätös. Vaan lähde johonkin suuntaan nyt.

Puhuin alussa siitä, miten hyvinvointi vaikuttaa siihen, miten jaksat tuoda itseäsi esiin. Joten jos juuri nyt on sellainen olo, että et jaksa, olet uupunut, tarvitset lomaa, niin ota lomaa. Tai oikein kunnon irtiotto kaikesta. Se voi tietyissä elämäntilanteissa olla vaikeaa, mutta muista että sinun pitää ensin laittaa happinaamari itsellesi, ennen kuin voit auttaa yritystäsi tai asiakkaitasi. Et voi jatkaa puoliteholla ikuisesti, se ei edistä bisnestäsi.

Ja kun olet lomalla, tee itsetutkiskelua. Mieti omaa tarinaasi, persoonaasi, mitkä ovat oikeasti ne jutut, joista saat energiaa. Mitkä vievät sitä eniten? Ja mistä haluat tulla tunnetuksi. Mikä on se sinun oma totuutesi. Ja miten voisit vaikka meditoimalla saada paremmin yhteyden itseesi.

Kun sinulla on hyvä yhteys itsesi kanssa, voit rakentaa sitä paremmin myös yleisöösi.

On aivan huikeaa, miten silloin kun voi hyvin, energiat on korkealla ja fiilis katossa, syntyykin sisältöä someen. Jaksaa olla esillä. Haluaa jakaa positiivisia viboja maailmalle. Saa uusia ideoita ja oivalluksia. Kampanjaideoita ja sisältöideoita.

Eli jos tämän kiteyttäisi vielä askeleiksi, niin

  1. Ota yhteys sisimpääsi ja pidä huolta itsestäsi
  2. Luo brändivisio mistä haluat tulla tunnetuksi
  3. Aloita brändääminen kertomalla oma tarinasi
  4. Tuota sinua brändäävää sisältöä verkkoon
  5. Ole esillä videoissa, kuvissa omana itsenäsi.

Vaikka siinä voi olla iso kynnys, että on esillä omana itsenään, eli luontevasti esiintyen ja avoimesti mielipiteitään jakaen, itseään arvostaen, niin usko minua kun sanon, että se on aivan suunnattoman vapauttavaa. Ettei tarvitse teeskennellä mitään. Voit puhua omaa totuuttasi. Voit luoda läheistä ja lämmintä yhteyttä ihmisiin, puhua ihmiseltä ihmiselle eikä vanhojen markkinointioppien mukaan pönöttää logon takana visuaalisen identiteetin vartijana. Se, että olet esillä sellaisena, on todella merkityksellistä asiakkaillesi.

Kuten sanoin aiemmin, suurin osa ihmisistä kannustaa sinua ja toivoo onnistumistasi. Ja niin myös universumi. Kun lähdet tälle tielle, myös universumi osaa auttaa sinua. Kun osaat itse määritellä sen mikä on suuntasi, sinua ohjataan sinne. Tiellesi tulee sattumia ja yllättäviä mahdollisuuksia, auttavia ihmisiä, yhteistyökuvioita, uutta näkyvyyttä ja paljon kaikkea, joka voi tuntua yhteensattumalta, mutta on oikeasti universumin ohjausta. Koska osasit tarkentaa sillekin, mihin suuntaan olet menossa.

Toivottavasti osasin viestiä tässä nyt sen vyyhden, jonka mielessäni tästä näen. Miten kaikki liittyy kaikkeen. Kun sulla on yhteys itseesi, saat yhteyden myös yleisöösi ja universumiin. Silloin te kaikki yhdessä tuumin rakennatte sun hyvinvointia ja unelmia todeksi. Rakennat sun unelmien bisneksen ja unelmien elämän.