017 Verkkokurssin markkinointi ja myynti – mikä toimii?

Jaa tästä, kiitos!
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter

 

Juuri nyt moni yrittäjä työstää omaa verkkokurssia. Digitalisoi palveluitaan, mikä on ihan huippuhienoa! Mutta tiesitkö, että kurssin rakentaminen on vain 20 % koko työstä. Verkkokurssin markkinointi ja myynti jopa 80 %. Tässä jaksossa kerron, mitkä ovat kaksi tärkeintä juttua verkkokurssin markkinoinnissa ja myynnissä. 

Kuuntele Bisneskoulun podcastin 17. jakso tästä:


Lataa jakso tästä

 

Jos et halua kuunnella, lue jakso tästä:

 

Verkkokurssin markkinointi ja myynti – mikä toimii?

Korona sai yrittäjät viemään palveluitaan verkkoon ja rakentamaan verkkokursseja.

Toki palvelut voi viedä verkkoon muullakin tavoin kuin verkkokurssilla. Omia palveluita voi tarjota myös verkkopalavereissa, Skype, Zoom, Google Meet ja Teams ja moni muu videopalaverien järjestämiseen käytetty softa on otettu varmasti jokaisessa yrityksessä käyttöön.

Mutta jotta voisi tehdä verkkokurssin ja tienata passiivista tuloa. Että verkkokurssi olisi ihan erillinen oma palvelunsa, jota voi myydä riippumatta omista tunneistaan.

Moni yrittäjä on saanut verkkokurssin rakentamiseen nyt myös Business Finlandin rahoituksen. 

Jos nyt haluat tienata passiivista tuloa verkkokurssillasi, tässä podcast-jaksossa kerron, mitä verkkokurssin markkinointiin liittyy.

Itse olen rakentanut ja myynyt verkkokurssija nyt yli kuuden vuoden ajan. Ja olen kokeillut monenlaista. Itkenyt oikeasti monet katkerat itkut epäonnistuneista kampanjoista. Mutta juhlinut monet kerrat myös huikeita onnistumisia. 

Isoin juttu, minkä olen huomannut. Ja mikä ei oikein tunnu menevän perille. Heh. Oikeasti ymmärrän, ettei se mene. Minunkin pitää aina tehdä ne omat mokat ja oppia kantapään kautta. Tarkistaa että “eikö tää tosiaan muka toimi näin”.

Mutta olen huomannut, että verkkokurssin rakentaminen on vain 20 prosenttia työstä. Loput 80 prosenttia pitäisi tehdä kurssin markkinoinnin ja myynnin eteen.

Todella, siis sen ison puristuksen jälkeen, sen kurssin rakentamisen päälle vielä nelinkertainen työ markkinointiin ja myyntiin. Siihen kannattaa varautua. Jos siis haluaa oikeasti tienata verkkokurssilla palkkaa itselleen.

Ettei verkkokurssi vain pölyttyisi siellä verkkokaupassa. Tai verkkosivuilla. Missä sitä myytkin.

No tässä jaksossa nyt siis kerron, mitä kaikkea siihen 80 prosentin työhön liittyy.

Kun verkkokurssia lähtee suunnittelemaan, monella on mielessä se alusta, mihin se verkkokurssi sitten laitetaan. Ja miten videot kuvataan, miten kurssin myynnin rahaliikenne hoidetaan.

Käytännön asioita, tärkeitä ja pitää toki ratkaista, mutta nämä asiat ovat pieni osa siitä kokonaisuudesta, jota verkkokurssilla tienaaminen vaatii.

Monelta jäävät ne asiat, joilla oikeasti on myynnin kannalta merkitystä, ihan viimeisiksi. Tai kokonaan tekemättä.

Siinä kohtaa, kun kurssi on valmis, kun on nähnyt sen vaivan, tehnyt sen puserruksen. Ja itse tiedän kyllä millainen puristus se on tehdä verkkokurssi. Itselläni on yleensä mennyt noin 2 kk kurssin tekemiseen.

Viimeisimmän ison kurssin Brändää osaamisesi -kurssin tekemiseen meni 3 kk. Ja usein olen tämän puserruksen jälkeen ihan kuitti. Siis puserrus on oikea sana siinä mielessä, että siinä pusertaa itsestään kaiket mehut.

Kun heittäytyy koulutuksen rakentamisen flowhun, joka on siis ihan mahtavaa, hauskaa ja innostavaa ja jossa luo jotain mitä jälkeenpäin itsekin ihmettelee… niin se flow, keskittyminen ja energia, jossa itse ainakin koulutuksia teen, on ihan huikeaa, mutta sen jälkeen täytyy ottaa vähän aikaa palautumiseen..

Kun on antanut kurssille kaikkensa. Mutta en halua nyt siis pelotella. Kaiken uuden luominenhan vaatii aina vähän enemmän panostusta.

Haluan myös tässä lohduttaa, että jos et heti verkkokurssin rakentamisen jälkeen saanutkaan siitä sitä rahallista tulosta mitä halusit, niin ei huolta. Sinulla on vielä monta tilaisuutta. Voit aina tehdä uuden kampanjan, keksiä uusia strategioita, kehittää, optimoida.

Mutta nyt siis jos olet ihan alussa. Juuri saanut tai saamassa verkkokurssia valmiiksi. Niin mitä sinun pitäisi tehdä verkkokurssin markkinoinnin eteen?

Sen sanon heti, että huikeaa menestystä ei kannata odottaa muutamasta somejulkaisusta. Olet innoissasi kurssistasi, syystäkin, se on varmasti huippu, mutta sun yleisö ei vielä tiedä siitä mitään. Varsinkaan jos sinulta jäi ennakkomarkkinointi väliin.

Eli mitä kaikkea verkkokurssin markkinointiin kuuluu? On ennakkomarkkinointi, yleisön kerääminen, maksullinen mainostus, ja strategia, miten itse asiassa saat ihmiset mukaan kurssille. Kurssin visuaalinen ilme, valokuvat, videot, mainokset, myyntisivu tai sivut, liidimagneetit ja sähköpostiautomaatiot.

Ääk, miten siitä voi kukaan ekalla kerralla selvitä?

Kohta kerron mihin sun kannattaa erityisesti keskittyä. Ettei tämä tuntuisi liian paljolta.

Mutta sen haluan että muistat, että hyväkään kurssi ei myy itseään. Vaikka sinulla olisi timanttista aineistoa kurssilla, kilpailet ihmisten ajasta. Joka on kaikista arvokkainta.

On kaksi juttua, joihin sun erityisesti pitää kiinnittää huomiota.

1. Se että pystyt viestimään sen hyödyn, tuloksen. Mitä hyötyä kurssista on. Miksi siihen kannattaisi käyttää aikaansa ja rahaansa?

2. Toisena sitten se, että oma brändisi on kunnossa. Että sinulla on vahva tarina, ja tuot itsesi esiin markkinoinnissasi. Tiedän että kurssia olisi kiva myydä vain logon takaa, informaatiopainotteisesti, mutta se, että verkkokurssi on enemmän kokemus kuin infopaketti, on tosi tärkeää myynnissä.

Informaatiota on verkko täynnä. Sinun pitäisi myydä elämyksiä ja hyötyä, ei informaatiota.

Eli siinä kohtaa kun haluaa rakentaa verkkokurssin, ensimmäisenä kiinnittää eniten huomiota kurssin sisältöön, kurssialustaan ja siihen, miten rahaliikenne menee. Mutta ne ei ole se juttu, mikä kurssin myy.

Mikä sitten myy verkkokurssin?

Miksi ihmiset ostavat yleensä mitään?

No olet varmaan kuullut, että ihmiset ostavat tunteilla. Päätökset tehdään vahvasti tunteilla, vaikka järjellä sitten perustellaan päätös.

Tiedät myös siitä, miten palvelut ovat aineettomia, niitä ei voi hiplata, kokeilla, haistella tai maistella etukäteen. Eli sinun pitäisi miettiä, miten voisit rakentaa mielikuvaa siitä, mitä kurssilla on odotettavissa. Ja miten voisit tarjota maistiaisia kurssistasi etukäteen?

No nyt kerron kahdeksan kohdan listan asioista, joita verkkokurssin markkinointi ja myynti vaativat. Sen jälkeen kerron, mitkä niistä ovat merkityksellisimpiä myynnin kannalta.

  1. Brändäys
  2. Ennakkomarkkinointi
  3. Myyntistrategia
  4. myyvät tekstit (mainokset, myyntisivu ja sähköpostit)
  5. Visuaalinen ilme
  6. Videot
  7. Mainokset
  8. Automaatiot

Aikamoinen lista siis. Asioita, joista jokaiseen pitäisi keskittyä. Ja tätä voisi jatkaa.

No nyt sitten, mitkä on sitten mun kokemuksen mukaan tärkeimpiä asioita siihen, että saat kauppaa. Ja nyt oikeastaan keskityn täysin siihen, mitä tulee sen kurssin rakentamisen jälkeen. Eli kun sun kurssi on jo tehty.

Olet siis varmasti määrittänyt verkkokurssillesi jo tarkan kohderyhmän, tutkinut mikä heitä oikeasti kiinnostaa ja kohdistanut kurssin oikein.

Mitä verkkokurssin markkinointi ja myynti tarvitsee erityisesti?

Mitkä kaksi asiaa ovat tärkeimpiä kurssin myynnille?

No ihan ykkösenä on sun brändi kouluttajana, mikä on oma kokemuksesi, osaamisesi, tarinasi. Mihin olet erikoistunut. Minkälainen maine sinulla on? Mikä on se, mitä saat ihmiset tuntemaan? Kerron tästä kohta lisää, miksi brändi on se kaikista isoin juttu.

No toisena tulee sitten sun myyntistrategia. Että olet miettinyt miten rakennat myyntiputken, mitä porkkanoita käytät, miten ohjaat asiakasta sisältöjen avulla kohti ostamista. Ilman tyrkytystä ja spämmäystä. Ja miten saat hänet tekemään sen päätöksen lähteä mukaan nyt? Se, että osaat laatia tavallaan säännöt ilmoittautumiseen, luoda niukkuutta, saat ihmiset haluamaan lähteä mukaan just nyt.

Nämä kaksi asiaa on ehdottomasti ne tärkeimmät.

Ja näihin liittyy tietysti paljon.

Brändäyksessä on kyse sisältömarkkinoinnista. Ja erityisesti siitä, että et jätä itseäsi pimentoon. Että uskallat tuoda itsesi esiin kuvissa, videoissa, tarinoissa (!!!). Se, että herätät tunteita. Sillä tunteethan oli ne, joilla ihmiset ostaa. Se, että brändisi on merkityksellinen, että se herättää tunteita, on ihan huikean tärkeää.

Kun brändisi on vahva, ihmiset ei välttämättä lue kurssin kuvaustekstejä niin tarkkaan. He haluavat vain ostaa sinulta jotain. Koska he tietävät, että olet hyvä ja luotettava tyyppi. Ja osaat asiasi.

Brändäyksessä on kyse siitä, että teet itseäsi tutuksi ja osaamisesi näkyväksi.

Kun sinulla on vahva tarina, sillä ei ole mitään väliä, vaikka änkyttäisit videoissa, mokailisit live-videoiden tekniikassa tai webinaarissa, tekisit kirjoitusvirheitä tai julkaisisit vähän kotikutoisia kuvia itsestäsi. Tai jos et ole malliainesta (oikeasti jokainen on omalla tavallaan kaunis!).

Tarina pelastaa sinut teknisiltä mokilta. Ihmiset arvostaa sitä että olet aito, ja kun sun tarina kertoo sen että osaat, sinulla on näkemystä, arvot kohdallaan, vahvat mielipiteet, olet mokaillut, epäonnistunut, noussut takaisin ja menestynyt. Se että pystyt auttamaan muita sun erikoisosaamisellasi, on kaikista tärkeintä.

Tekniikka on toissijaista.

Sun ulkonäkö on toissijaista.

Ja tämä pätee toiseenkin suuntaan. Siis se, että kun sun tarina on kunnossa, pelastut monilta mokilta ja niistä huolimatta teet myyntiä.

Jos sinulla ei ole tarinaa ollenkaan. Jos et ole tuonut itseäsi esiin. Et ole rakentanut suurempaa merkitystä sen ympärille mitä teet. Miksi siis teet sitä mitä teet, mikä on sun missio? Jos et ole määritellyt tai kertonut sitä, niin sun mainokset ei toimi. Tai ei ainakaan niin hyvin kuin voisivat.

Jos brändisi on hajuton ja mauton. Informaatiopohjainen. Ilman mielipiteitä, arvoja tai visiota. Ilman tarinaa. Miksi ihmiset seuraisivat sinua? Tämä kuulostaa kauheelta, mutta haluan korostaa nyt tämän merkitystä.

Sinun tarinasi ei tarvitse olla maailmoja järisyttävä draama, vaan aito, elämänmakuinen ja rehellinen. Se riittää. Mutta sinulla pitää olla joku tarina.

No jo kuva sinusta kertoo jotain tarinaa. Videot, joissa annat vinkkejä, sekin kertoo jonkinlaista tarinaa. Kun kerrot kokemuksistasi elämässä, työssä, mielipiteistä ja virheistä ja oppikokemuksista, käännekohdista, kaikki rakentavat mielikuvaa sinusta sun yleisön mielessä.

Mutta jos jäät vain logon taakse nimenä ja profiilikuvana piiloon. Näkymättömiin. Niin se ei edistä verkkokurssin myyntiä. Ihmiset haluavat tietää, kuka kurssilla kouluttaa.

Eli oikeasti se, että tulet itse esiin sellaisena kuin olet, on tärkeämpää kuin alustan valinta, kuinka paljon käytät rahaa mainontaan tai se, miten valokuvauksellinen olet.

Erityisesti nyt, kun markkinat pursuavat kohta verkkokursseja. Niitä tulee jo nyt joka tuutista, mutta jatkossa entistä enemmän. Jatkossa brändin merkitys kasvaa entisestään. Kun sinulla on vahva brändi, sulla ei ole kilpailijoita, koska kukaan ei voi olla sinä.

Sinun tarinasi on ainutlaatuinen, sinä omana itsenäsi myös – täysin omanlaatuisesi kokonaisuus. Arvosta siis itseäsi osana verkkokurssiasi. Verkkokurssin pitäisi olla enemmän elämys, kuin informaatiopaketti, ja sinun enemmän esillä kouluttajana, persoonana, kuin tulit itse ajatelleeksi.

Nyt siis jos olet siinä kohtaa, että verkkokurssisi pian valmistuu, mieti miten toisit itseäsi esiin. Edellisessä jaksossa annoin 5 konkreettista vinkkiä brändäämiseen, käy kuuntelemassa ne, ja kuuntele muista jaksoista lisää brändäämisestä.

Katso myös video aiheesta ja käy tilaamassa Bisneskoulun Youtube-kanava!

Tsemppiä verkkokurssin markkinointi- ja myyntipanostuksiin. Uskon että jokaiselle löytyy se oma yleisö ja kurssilaiset. Vaikka markkinat täyttyvätkin nyt, ehkä väliaikaisesti, sadoista, tuhansista kursseista.

Ne, jotka panostavat pitkällä tähtäimellä myös brändin rakentamiseen, pysyvät pinnalla. 

Tilaa tästä maksuton Brändää osaamisesi -workshop >>

Jaa tästä, kiitos!
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter

Mitä ajattelet?

kommentti