vuosisuunnitelma

Tee vuosisuunnitelma joka takaa, että tämä on sinun vuotesi!

posted in: Bisneskoulu | 0
Jaa tästä, kiitos!
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter

 

Mitä haluat sanoa itsellesi ensi vuonna tähän aikaan? Mitä jos voisit sanoa, että tämä oli se vuosi, jolloin räjäytit potin? Jolloin viimein sait bisneksen niin kovaan kasvuvauhtiin, että sitä ei voi pysäyttää?

 

Sanotaan, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Ja se on niin totta. Kun teet vuosisuunnitelmasi kunnolla (siis rohkeasti), pääset tavoitteisiisi helpommin kuin uskoitkaan. Kun teet tämän vuoden vain oikeita asioita, pääset huiman loikan eteenpäin.

 

Tähän aikaan vuodesta moni meistä yrittäjistä pursuu ideoita. Mitä kaikkea haluammekaan saavuttaa ja saada aikaan tänä vuonna!

 

Mutta jostain syystä aloitus on vaikeaa. Kun ideoita on paljon ja innostus katossa, niin on vaikea päästä konkreettisesti alkuun. Et tiedä, mistä tarraisi kiinni. Mistä oikein aloittaisi?

 

Kuulostaako tutulta?

 

Aina silloin, kun oma pääni tuntuu pursuavan ajatuksia (ja se on u-sein), teen tämän. Juuri nyt vuoden alussa, ideoiden pursutessa, on paras pitää itsensä kanssa strategiapalaveri ja tehdä vuosisuunnitelma.

 

Varaan itselleni rauhallisen hetken, otan kahvin, mukavan asennon sohvassa sekä eteeni tyhjän A3-lehtiön ja kynän. Hengitän syvään ja kokoan ajatukseni…

 

Ja näitä hetkiä rakastan. Nämä ovat niitä hetkiä, joissa suuret uudistukset saavat alkunsa. Jolloin luodaan jotain uutta ja mahtavaa.

 

No mitä sitten paperille teen? Ja mikä taika tässä on?

 

Jotta tekisit tänä vuonna oikeita asioita, sinun pitää olla varma siitä, mihin suuntaan olet menossa pidemmällä tähtäimellä, siis vaikka kolmen vuoden päästä, sinun pitää asettaa tavoite itsellesi. Mihin tähtäät?

 

Jos sinulla ei ole selkeää tavoitetta ja säntäilet monien eri projektien ja erilaisten unelmien kanssa koko vuoden. Lopulta saatat olla samassa tilanteessa vuoden lopussa, kuin sen alussa. Miten on, junnaatko sinä paikallasi?

 

Jos haluat päästä eteenpäin, saada bisneksesi menestymään, tee tämä harjoitus. Voit yllättyä, mihin se johtaa!

 

1. Pura elämäsi paperille

Pura kaikki elämäsi, tai tarkemmin: sinun ja yrityksesi toiminnan osa-alueet paperille. Itse piirrän ne ympyröiksi. Kirjoitan ympyrään jokaisen yrityksen, konseptin, roolin, yhteistyökuvion tai tehtävän, jota hoidan. Joihin aikani menee. Piirrä oma ympyrä jokaiselle elämän osa-alueelle.

 

Ota mukaan kaikki työ, sillä aikamme valuu joskus yrityksen ulkopuolella tehtyyn työhön. Jos olet mukana vapaaehtoistoiminnassa, piirrä se mukaan. Piirrä tai kirjoita paperille kaikki. Kaada mielestäsi ulos jokainen idea, ajatus ja haave, joka siellä pyörii. Näin näet kokonaisuuden silmiesi edessä yhdellä kertaa.

 

Jätän itse mindmapistä pois perheen ja vapaa-ajan, jotta fokus pysyisi yritystoiminnassa ja muissa perheen ulkopuolisissa funktioissa. Kyse on nyt sinusta ja yrityksestäsi!

 

2. Valitse tavoitteesi

 

Kun olet saanut kaiken “oksennettua” paperille, mieti, mitä näistä rooleista ja tehtävistä haluat tehdä kolmen vuoden kuluttua. Merkitse värikynällä ne asiat, jotka

  • haastavat sinut positiivisesti
  • pelottavat vähän
  • ja jotka innostavat kehittymään.

Valitse nyt siis tavoitteesi: mitä näistä asioista haluat tehdä vielä kolmen vuoden kuluttua?

 

Kysy sitten itseltäsi: mitkä asiat vievät sinua kohti sitä, ja mitkä eivät? Onko jotain, mitä voisit jättää pois?

 

3. Karsi pois tarpeettomat rönsyt

 

Kun sinulla on edessäsi paperilla kaikki se, mitä tällä hetkellä teet. Ja kun olet merkinnyt ne värikynällä, mitä haluat tehdä vielä kolmenkin vuoden kuluttua, niin käännä katseesi niihin asioihin, joita et merkinnyt.

 

Tämä on nyt se kohta, joka vaatii rohkeutta. Sitä, että pistät vain silmät kiinni ja hyppäät.

 

Tarkoitus nyt on nimittäin yksinkertaistaa. Karsia, karsia, karsia, kunnes jäljellä on selkeä tie maaliin. Tavoitteena on karsia pois ne asiat, jotka eivät vie sinua kohti tavoitettasi. Vedä siis rohkeasti ruksi niiden asioiden yli, jotka eivät vie sinua kohti tavoitettasi.

 

Tiedän, että tämä on rankkaa. Tiedän, että kun sanot ei, irtisanoudut, lopetat, luovut, niin jokaisen askeleen otat silmät järkytyksestä levällään. Luopuminen on rankkaa, ja siksi se vaatii rohkeutta. Mutta jos nyt tämänkin vuoden kannat mukanasi menneisyyden taakkoja, et pääse eteenpäin. Sillä usko vain: kun lähdet ajamaan takaa unelmiasi, varsinaista tavoitettasi, nämä ylimääräiset rönsyt jäävät menneisyyteen.

 

Jos et tee tätä nyt, et löydä sitä vapautta ja aikaa, jonka oman intohimosi tavoitteleminen vaatii.

 

Haluan potkia sinua eteenpäin kohti menestystä. Älä jää kiinni niihin asioihin, jotka joskus olivat kiinnostuksesi ja vaikka niissä menestyitkin, niin et halua enää tulevaisuudessa tehdä. Muista tämä: jos ajat takaa kahta jänistä, et saa kiinni niistä kumpaakaan. Et voi siis samanaikaisesi mennä kahteen tai useampaan eri suuntaan.

 

Mitä unelmaa lähdet tänä vuonna tavoittelemaan? >>

Jaa tästä, kiitos!
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter

Mitä ajattelet?

kommentti