webinaarin järjestäminen

Webinaarin järjestäminen – 4 suurinta pelkoa

 

Webinaarin järjestäminen. Onko mitään niin pelottavaa?

 

Mitä jos sanon jotain tyhmää. Julkisesti.

 

Tai jos en pärjää tekniikan kanssa.

 

Olet ehkä joskus ajatellut, että voisit pitää webinaarin. Koska tiedät, että se on hyväksi markkinoinnille ja haluaisit kokeilla. Mutta jostain syystä et ole ryhtynyt toimeen. Esiintyminen jännittää, tekniikka pelottaa tai sinulta puuttuu yleisö. Mitä tahansa voi mennä pieleen!

 

Tiedän. Jumitin itse pitkään ensimmäisen webinaarin pitämistä, ja se olikin katastrofi. Mutta katastrofi, josta voimme oppia jotain. Anna kun kerron.

 

On maaliskuu.

 

Olen hankkinut webinaari-ohjelmiston ja suunnitellut ensimmäistä webinaariani. Mutta en vain saa hommaa käyntiin. Huomaan, että vitkuttelen ja tiedän, että se johtuu pelosta. Esiintyminen livenä verkossa hirvittää enemmän kuin olisin voinut uskoa. Enemmän kuin esiintyminen yleisön edessä esiintyminen. Enemmän kuin videoiden julkaisu. En myöskään ole sisäistänyt webinaari-ohjelmaa ja esitysaineisto on kesken (ehkä ikuisesti).

 

Mutta kokemuksesta tiedän, että minun on pakotettava itseni eteenpäin. En tee tätä ennen kuin minun on pakko. Asetan siis itselleni deadlinen, jota en voi perua. Julkaisen ensimmäisen webinaarin päivän ja alan kerätä ilmoittautumisia. (Näin yleensä saan asioita eteenpäin.)

 

Webinaaripäivänä hermoilen. Kun kello lähestyy lähetysaikaa, varmistelen kaikkea. Meikki check. Tietokoneet check. Valaistus ja mikrofoni. Slidet ja muistiinpanot. Vesilasi. Kaiken pitäisi olla kunnossa.

 

Päätän vielä varmistaa, että myös tekniikka on kunnossa ja testaan webinaariin pääsyä toisella tietokoneella: ”Hyvä, näin tänne pääsee ja näin tätä pidetään. Ai, mutta esitysaineisto on toisella koneella. Selvä, vaihdetaan sinne…”

 

Suljen webinaarihuoneen ja siirryn toiselle koneelle.

 

Mutta en pääsekään takaisin webinaarihuoneeseen.

 

Webinaarin vetäjän linkki ei toimi. Kokeilen uudestaan. Ja uudestaan. Ei.

 

Tarkistan sähköpostistani osallistujien linkin. Se toimii. Olen jo myöhässä. Osallistujia on jo tullut, mutta itse esiintyjänä loistan poissaolollani. Yleisön määrä kasvaa huikeaa vauhtia. Yleisö alkaa kommentoida ”mitä tapahtuu” ”missä Anja on” ”eikö tämä ala jo?”…

 

Mietin, jos minulla olisi pomo, tässä vaiheessa saisin kenkää.

 

Yritän klikata webinaarin linkkiä uudestaan. Useaan kertaan. Kirjaudun Googleen uudestaan. Aloitan ehkä viisi uutta Google Hangoutsia (käyttämäni webinaariohjelma toimii Googlessa), mutta mikään niistä ei tietenkään vie alkuperäisen webinaarin ”huoneeseen”, missä kaikki muut ovat. En tiennyt, että näin voi käydä.

 

Olen jo paniikissa. Klikkaan kaikkea.

 

On kuin olisin buukannut esiintymissalin täyteen, mutta lukinnut itseni lavan ulkopuolelle. Hakkaan kaksin käsin esiintymislavan ovia eikä kukaan kuule. Kirjoitan osallistujille kommentteihin paniikissa, tärisevin käsin, että jotain on mennyt pieleen. Saan kannustavia viestejä ja ohjeita, ja ihmiset keskustelevat keskenään iloisesti webinaarin kommenteissa. Lopulta ilmoitan, että joudun luovuttamaan. Toistasataa ihmistä on odottanut minua puoli tuntia. En voi uskoa tilannetta. En voi pelastaa sitä.

 

Mutta tuskinpa kukaan webinaarin pitäjä on selvinnyt ruhjeetta. Tai niin uskottelen itselleni. Siirrän shokin myöhemmäksi ja alan pistää asioita kuntoon. Kerron myöhemmin, miten kävi. Ensin annan ohjeita, miten voit itse valmistautua ensimmäiseen webinaariisi, ja miten voitat neljä pahinta pelkoa webinaarin järjestämisestä!

Webinaarin järjestäminen – neljä pelkoa ja ratkaisua

 

1. Tekniikan pelko: mitä enemmän pelkäät, sitä enemmän testaat!

 

Tunnustan, olen huono lukemaan ohjeita ja opasteita. En koskaan ole törmännyt verkossa asiaan, mitä ei voisi perua tai jollain tavalla korjata, mutta webinaarien pitäminen, live-toiminta, onkin asia erikseen. Jos luit äskeisen tarinani, tiedät, että webinaareissa VOI tapahtua jotain peruuttamatonta. Vaikka siis aikataulusi olisivat tiukkoja, pidä ensin testiwebinaari, ennen kuin varsinaista webinaaria. Tai monta.

 

Se hyvä puoli, mikä webinaariohjelmissa, kuten käyttämässäni WebinarJamissa on, on se että voit tehdä rajattomasti oikeita ja testiwebinaareja. Kokeile siis itseksesi niin monta kertaa kuin vain tahdot. Kutsu mukaan kaverisi tai joku, joka katsoo webinaaria omalla koneellaan. Testaa niin monta kertaa, että voit olla varma siitä, että et joudu hermoilemaan tekniikasta varsinaista webinaaria pitäessäsi. Hermoillessa sanat menevät sekaisin ja aivot solmuun. Mitä vähemmän jännität, sitä paremmin voit keskittyä sisältöön.

 

2. Mitä jos ketään ei tule: tee aiheesta tulemisen arvoinen!

 

Jos haluat, että webinaareihisi osallistutaan jatkossakin, anna webinaarissa jotain arvokasta. Opeta webinaarissa jotain, mistä osallistujat saavat hyötyä saman tien. Älä siis kerro vain, mitä heidän pitäisi tehdä, ja sitten myy ratkaisua. Webinaari ei ole vain myyntitilaisuus, vaan ilmainen luento, jossa tarjoat osaamisesi osallistujien käyttöön.

 

Pelkkä ”ilmainen webinaari” -informaatio ei riitä osallistujien saamiseen. Aika on jokaiselle arvokasta, erityisesti verkossa, missä kaikki pitäisi voida omaksua muutamassa sekunnissa. Tee siis osallistumisesta vaivan arvoista ja anna vinkkejä, joita kohderyhmäsi himoitsee. Tee rohkea lupaus webinaarista otsikossa ja ilmoittautumissivulla. Hanki suosittelijoita webinaarillesi ja markkinoi rohkeasti. Usko oman sisältösi arvoon ja hehkuta sitä innokkaasti, niin innostat muutkin.

 

3. Esiintymisen pelko: käytä esitysmateriaalia, kuvia, videoita…

 

Yksi suurimmista peloista webinaarin pitämisessä on esiintymisen pelko. Vaikka olisi kuinka kokenut esiintyjä, on täysin eri asia esiintyä kasvottomalle yleisölle tietokoneen ääressä. Puhua yksinään näkemättä kuulijoiden reaktioita. Kukaan ei hymyile. Kukaan ei nyökyttele. Usein mietin, jos kommentteja ei hetkeen tule, kuuleeko kukaan edes minua.

 

Mutta se mahtava juttu webinaareissa on, että sinun ei välttämättä tarvitse esiintyä videolla. On aivan yleistä, että webinaarissa näkyy vain esitysmateriaali, siis vaikka PowerPoint, eikä esiintyjää ollenkaan. Voit myös käyttää hienoa kuvaa itsestäsi. Näin voit harjoitella webinaareja rauhassa, esitysmateriaalisi suojissa, ennen kuin oikeasti pistät itsesi ”tulilinjalle”.

 

Mutta mieti, josko uskaltaisit esiintyä livenä esimerkiksi alussa, toivottaessasi ihmisiä tervetulleiksi? Onhan live-videokuva sinusta kuitenkin katsojille arvokas, sillä jokainen haluaa tietää, kuka webinaarin takana on. Sillä, että kohderyhmäsi pääsee tutustumaan sinuun, on vaikutusta niin brändisi rakentumiseen kuin yleisösi luottamukseen.

 

Ja fakta on se, että olemme itse kriittisempiä omasta kuvastamme kuin kukaan muu. Ja se, että esiinnyt edes hetken videolla itse, saa sinutkin skarppaamaan enemmän koko webinaaria varten. Kun olet pukeutunut ja laittautunut webinaaria varten, kuuluu se myös äänessäsi. (Vrt. pidätkö puheen pyjamassa sängyssä rötköttäen kuin seisten ryhdikkäästi esiintymisvaatteissa).

 

Lopulta olemme kaikki suvaitsevaisia ihmisiä. Webinaareja katsotaan yleensä yksin, joten tuskin koskaan on tilannetta, missä sinun ulkonäöllesi naureskeltaisiin ruudun takana. Josko tämä olisi pelkosikaan. Mitä siis pelkäät?

 

4. Myymisen pelko: ole avoin ja usko itseesi

 

Vaikka periaate webinaarin pitämisessä on se, että tarjoat osaamisesi osallistujien käyttöön ilmaiseksi, älä jätä tilaisuutta käyttämättä. Sinulla on webinaarissa joukko kohderyhmääsi, asiastasi kiinnostuneita ihmisiä. Anna webinaarissa palvelustasi tarjous, jota kohderyhmäsi ei voi vastustaa. Älä kuitenkaan tee tarjousta hinnalla, vaan tarjoa jotain, mitä kohderyhmäsi voi saada vain webinaarista.

 

Tulokset tekevät vaikutuksen. Kerro siis, miten itse olet saanut tulosta sillä menetelmällä, jota myyt. Mutta jos et oikeasti ole saanut tulosta, älä väitä että olet. Älä teeskentele olevasi mitään, mitä et oikeasti ole. Älä väitä tehneesi mitään, mitä et oikeasti ole tehnyt. Henkseleiden paukuttaminen saavutuksista, joita ei ole oikeasti tehnyt, on lyhytnäköistä ja vaarallista omalle maineellesi. Kun olet rehellinen ja avoin, voit olla luottavaisin mielin ja luvata tuloksia rohkeasti.

 

Nyt, kun itse olen pitänyt jo useamman webinaarin, voin sanoa, että tekniikka ei ole oikeasti niin vaikeaa, kun vain seuraa ohjeita. Olen mokannut jo toisenkin kerran (klikkasin yhtä painiketta liian nopeasti…), mutta sain vartissa korjattua mokani, sillä osasin jo vähän enemmän. Webinaarin pitämiseen ei siis tarvitse olla tekninen nero (lupaan, että en ole), riittää kun osaa lukea ohjeita (jota en siis itse osaa tehdä). Ja lopulta tietysti kokemus opettaa (vaikka joskus kantapään kautta).

 

Alussa kerroin suurimmasta webinaarimokastani. No mitä siitä sitten seurasi..?

 

Lähetin heti webinaarin jälkeen viestejä maailmalle virheestäni. Julkaisin somessa mokanneeni ja lähetin sähköpostitse anteeksipyynnön ja uuden webinaariajan kaikille ilmoittautuneille. Seuraus: saan sähköpostitse lähes 30 kannustavaa sähköpostia. Lohdutuksia somessa. En siis ainuttakaan valitusta. Ei yhtään negaa. Miten on mahdollista, olen mokannut täysin, hukannut ihmisten aikaa! Noin 200 ihmistä odottivat minua puoli tuntia, eikä kukaan valita!

 

Ihmiset ovat ihania.

 

Vaikka olin paljastunut, siis että en minäkään osaa kaikkea, niin se ei tee minusta huonompaa, vaan enemmän ihmisen. Minuun samaistuttiin. Mokani kautta yleisöni ja minä olimme vain päässeet lähemmäksi toisiamme.

 

Järjestin uuden webinaarin heti seuraavana päivänä. Ilokseni suurin osa ilmoittautuneista tuli mukaan. Ja tämä webinaari onnistuikin yli odotusten. Olen tyytyväinen, että järjestin uuden webinaarin heti seuraavalle päivälle, sillä ilman sitä toisen webinaarin järjestämisestä olisi saattanut kasvaa liian suuri kynnys ylitettäväksi.

 

[Tweet ”Moka on lahja. Täydellisyys on tylsää. Epätäydellisyys on täydellistä. #bisneskoulu”]

 

Vaikka siis peruuttamattomia mokia voi tapahtua, on lohduttavaa, että ihmiset ymmärtävät. Kaikille käy välillä näin. Elämä on. Täydellisyys on tylsää. Epätäydellisyys on täydellistä. Vaikka kokemus oli traumaattinen, se oli opettava. Ei vain teknisesti vaan myös henkisesti. Älä siis pelkää että mokaat ensimmäisen webinaarisi, kun noudatat neuvojani, olet ainakin yrittänyt parhaasi. Älä pelkää yrittämistä, pelkää ennemmin sitä, jos et tule koskaan yrittäneeksi!

 

[Tweet ”Älä pelkää yrittämistä, pelkää ennemmin sitä, jos et tule koskaan yrittäneeksi!”]

2 Responses

  1. Carina Gräsbeck
    |

    Mahtava kirjoitus Anja ja todella rohkaisevaa meille muille! Kiitos sinulle että yritit etkä antanut periksi.

    • Anja Kadziolka
      |

      Kiitos Carina! 🙂