Yrittäjä, näitä 5 ominaisuutta tarvitset menestymiseen

posted in: Bisneskoulu | 0
Jaa tästä, kiitos!
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter

 

Viimeisten noin kymmenen vuoden aikana olen oppinut paljon. Itsestäni ja yrittämisestä. Olen kasvanut ja kasvattanut bisnestäni. Kuten moni, aloitin täysin nollasta, ilman valmiita asiakkaita ja kontakteja. Mutta monien ylä- ja alamäkien jälkeen olen vihdoin nyt tasaisessa ylämäessä. Vuosien taistelun ja paineen jälkeen olen vihdoin löytänyt taloudellisen turvan ja mielenrauhan.

 

Miten tässä onnistuin?

 

Olen miettinyt tätä tämän kevään ja kesän aikana paljon. Mikä oli se juttu, jonka ansiosta kaikkien näiden vuosien jälkeen onnistuin? Mitä voisin oppia tästä kaikesta ja mikä on se, mitä voisin muille opettaa?

 

Ja kun minut pyydettiin puhumaan aiheesta yrittäjätapahtumaan, jouduin viimein istumaan alas ja kirjoittamaan konkreettisen listan.

 

Tässä siis listani siitä, mitkä yrittäjän ominaisuudet ovat omasta mielestäni tärkeimpiä menestyvän yrityksen rakentamisessa.

 

1. Ole visionääri

 

Visionääri näkee yrityksensä tulevaisuuden ja tavoittelee sitä kaikessa mitä tekee. Visio on näkemys siitä, miten omalla työllä voi auttaa toisia, parantaa maailmaa ja miltä maailma näyttää sen jälkeen. Visio on konkreettinen kuva myös siitä, miten, kenen kanssa ja missä omaa työtä haluaa tehdä.

 

Yrittäjänä sinulla on tuhat ja yksi asiaa hoidettavanasi joka päivä. On niin helppoa hukkua laskuihin, sähköposteihin, asiakaspalautteisiin ja yleiseen asioiden koordinointiin. Ja jos sinulla ei ole selkeää visiota siitä, mihin olet matkalla, tavoitteita, saatat helposti keskittyä vain kiireisiin järjestelyasioihin. Jos sinulla ei ole unelmia, sinulla ei ole syytä kiskoa itseäsi irti kiireen keskeltä.

 

Tarvitset visiotasi, unelmia, tavoitteita, jotta pääsisit eteenpäin yrittäjänä. Visionääri ei juutu yksityiskohtiin, byrokratiaan tai jokapäiväiseen puuhasteluun, vaan osaa raivata tilaa kehitystyölle. Kehitystyöllä tarkoitan itsesi ja yrityksesi kehittämistä: mitä uusia taitoja tarvitset, jotta pystyisit kehittämään yritystäsi siihen suuntaan, mihin visiosi osoittaa?

 

Kun tavoitteet ovat kirkkaina mielessäsi, pystyt organisoimaan jokaisen päivän paremmin. Visiosi auttaa sinua priorisoimaan ja keskittymään tärkeimpään. Tärkeillä asioilla tarkoitan opiskelua, itsesi ja bisnesmallisi kehittämistä. Strategiatyö on tärkeää. Priorisointiin liittyy myös ulkoistaminen. Teetä sellaiset työt (kirjanpito, graafinen suunnittelu, assari jne), jotka joku muu tekee paremmin ja nopeammin kuin sinä, ja jotka eivät liity kehitystyöhön, jollain muulla.

 

Pienten kiireistenkin tehtävien myöhemmäksi jättäminen ei ole niin paha, kuin kehitystyön myöhemmäksi jättäminen.

 

2. Ole päättäväinen (tai itsepäinen)

 

Pidä päättäväisesi kiinni omasta visiostasi ja arvoistasi. Itsepäisyys yrittämisessä ei ole huono asia, sillä sinun visiosi on kaikki kaikessa. Et voi tehdä siitä kompromisseja. On tietysti hyvä löytää ihmisiä, jotka näkevät visiosi, et voi olla ainoa joka siihen uskoo. Mutta aina on ollut ja tulee olemaan ihmisiä, jotka eivät usko visioosi. Se ei haittaa. Kaikki eivät ole kohderyhmääsi, edes oman alansa gurut eivät tunne kaikkia toimialoja. Älä siis ota jokaista neuvoa absoluuttisena totuutena.

 

Aina löytyy ihmisiä, jotka latistavat ideoitasi. Joskus ne voivat olla sinulle läheisimpiä ihmisiä. Mutta älä silti lannistu. Joskus voi olla vaikeaa nähdä läheinen ihminen minään muuna, kuin mitä hän on aina ollut. Usko itseesi ja kasvukykyysi, ja jatka eteenpäin itsepäisesti, niin saat lopulta muutkin uskomaan sinuun.

 

Usko visiosi toteuttamiseen auttaa sinua sietämään epävarmuutta. Yrittäjänä epävarmuus on aina läsnä. Joskus et tiedä, saatko ensi kuussa palkkaa. Ja kun kaikki ympärilläsi kaatuu, rahat loppuvat, bensa loppuu, ruoka loppuu, vaatteet rikkoutuvat ja olet juuri kokenut suurimman epäonnistumisesi yrittäjänä, sinun täytyy silti jaksaa uskoa vahvasti omaan ideaasi, bisnekseesi. Jatkaa päättäväisesti eteenpäin.

 

Vahva usko siihen, että vielä onnistun, on kantanut minut todella raskaiden aikojen yli. Jokaiselle, minullekin, tulee hetkiä (kun olen yrittänyt kaikkeni ja epäonnistunut), jolloin epäilen kaikkea, jokaista päätöstä, minkä olen yrittäjänä tehnyt, mutta nämä hetket eivät kestä kauan.

 

Näe siis visiosi. Usko siihen itsepäisesti. Entä mitä muuta tarvitset..?

 

3. Ole sisukas

 

Tiedät tarinan Jussista ja kuokasta (tiedäthän?). Sisua meiltä suomalaisilta löytyy. Osaamme puskea eteenpäin härkäpäisesti. Meitä ei hidasta resurssien niukkuus eikä vaakasuora räntä.

 

Ja sisua yrittäjänä tarvitaan. Kun haluat menestyä, niin yrität aina uudestaan, pusket, pusket ja pusket, kunnes onnistut.

 

 

Rakastan yrittämistä. Enkä usko että tämä on vain puskemista. Useimmiten tämä on vapautta päättää omasta elämästään, sielustaan, miten asioita tekee. Useimpina päivinä pursuan innosta päästä töihin. Mutta on huonojakin päiviä. On ollut aikoja, jolloin istun yksin pimeässä koneen ääressä. Kuoleman väsyneenä. Kun mikään ei tunnu toimivan. Iso pala kurkussa, mutta itku ei auta, joten sitä ei tee. Sen sijaan istun koneella ja teen uudestaan. Alusta. Paremmin.

 

Ja sitten se vihdoin onnistuu. Yrittäjän elämä on täynnä jyrkkiä ala- ja ylämäkiä. Yhdessä hetkessä hypit tasajalkaa innosta ja toisessa ryvet syvässä epäonnistumisen suossa… Mutta ainakin elämme täysillä!

 

Mutta ei, yrittäminen ei ole aina täynnä hehkutusta ja menestysloikkelua. Joskus on pakko puskea itsensä jaksamisen rajoille sisulla ja itsepäisyydellä. Ei se tietenkään ole kenellekään hyväksi. Siinä voi mennä terveys. Se voi pilata ihmissuhteita. Mutta juuri siksi sisun kanssa pitää olla varuillaan. Jussikin lopulta pilasi suolla terveytensä. Joten pidä huoli tasapainosta. Jos joskus joudutkin puskemaan sisulla, niin varaa aikaa palautumiseen.

 

Mutta joskus kyse on selviytymistaistelusta. Jonka ne, joilla on sisua, voittavat.

 

4. Ole rohkea

 

Rohkeus liittyy kaikkeen yllämainittuun, ja sitä tarvitaan joka päivä.

 

Yrittäjänä otat riskejä jatkuvasti. Sijoitat rahojasi yritykseesi, otat rahoitusta ja olet vastuussa rahoittajille, sijoitat omaa aikaasi yritykseen ja joskus myös sielusi. Yritys on sinun luomuksesi, oma lapsesi, unelmasi, intohimosi… ja pistät itsesi likoon sen edestä. Annat sille kaikkesi.

 

Usein sinun täytyy yrittäjänä mennä mukavuusalueesi ulkopuolelle ja tehdä asioita, joita pelkäät. Jos siis haluat myydä palveluitasi ja tienata elantosi. Tätä varten tarvitset rohkeutta. Yrittäjänä sinun pitää olla valmis hyppäämään pää edellä haasteisiin ja ottaa riski siitä, että epäonnistut. Ja oletkin jo tehnyt sen, jos olet perustanut oman yrityksesi!

 

 

Rohkeus tarkoittaa myös sitä, että sinun pitää uskoa ideoihisi, vaikka kukaan muu uskoisi. Yrittäjänä teet asiat hieman eri tavalla kuin muut. Uit vastavirtaan. Luot omia sääntöjäsi elämälle ja työlle. Teet ehkä jotain, mitä kukaan muu ei ennen ole tehnyt. Ajattelet omalla tavallasi.

 

Yrittäjänä luot jotain uutta jatkuvasti. Kuten taiteilija. Ja kuten taiteilija on, sinun pitää olla rohkea. Kaikki luomukset tulevat jostain sisältä. Joten kun julkaiset, julkaiset jotain itsestäsi. Sinun täytyy rohkeasti ottaa vastaan kritiikkiä ja puolustaa omaa juttuasi.

 

Kun teet strategisia päätöksiä, tarvitset rohkeutta, sillä sinun täytyy rajata bisnestäsi ja löytää se oikea rajaus. Rohkeuden puutetta on se, jos tarjoaa kaikkea kaikille. Markkinointi vaatii rohkeutta. Kohderyhmän rajaaminen ja konseptin määrittely vaatii rohkeutta.

 

Kerro siis rohkeasti visiostasi ja pidä kiinni arvoistasi ja tavastasi tehdä asioita.

 

5. Ole rehellinen

 

Ole rehellinen itsellesi kaikista yllämainituista. Ole rehellinen itsellesi ja muille. Pidä mielesi avoinna uusille asioille, muiden ajatuksille ja ideoille ja osaamiselle.

 

Yrittäjinä olemme onnellisessa asemassa, sillä saamme oppia jotain uutta joka päivä. Eniten omasta itsestämme. Koska pistämme itsemme likoon jatkuvasti, testaamme rajojamme ja teemme kaikkia niitä rohkeita juttuja, joista aiemmin puhuin. Kasvamme henkisesti jatkuvasti huikeaa vauhtia. Miksi? Koska suollamme itsestämme ulos asioita niin lujaa vauhtia, että pystymme vastaanottamaan uutta samalla tahdilla. Tarkoitan siis sitä, että toteutamme omia ideoitamme, epäonnistumme tai onnistumme, sillä ei ole niin väliä, vaan sillä, että opimme jatkuvasti uutta. Vain toteuttamalla asioita konkreettisesti voi päästä eteenpäin henkisesti.

 

Rehellisyys itselle on siis paras tapa oppia uutta ja kasvaa. Ja jotta voimme menestyä yrittäjinä, meidän pitää kasvaa ihmisinä. Rehellisyys on sitä, että on valmis myöntämään erehdyksensä ja oppimaan virheistään. Ilman tätä kykyä ei voi siirtyä eteenpäin

 

Pahinta on, jos ei enää opi mitään uutta. Jos ajattelee tietävänsä jo kaiken. Tai jos lopettaa yrittämästä…

 

Pysy siis rehellisenä itsellesi. Pidä jalat maassa. Pysy nöyränä. Älä pidä kiinni vanhoista totuuksista, sillä ne eivät välttämättä ole totta enää. Tässä muuttuvassa maailmassa oppiminen ei lopu koskaan. Ei koskaan.

 

Rehellisyys on se, millä vältät ylilyöntejä edellisten ominaisuuksien kanssa. Visioi, mutta älä elä pilvissä. Ole itsepäinen, mutta älä itsekäs. Ole sisukas mutta älä hakkaa päätäsi seinään liian pitkään. Jos joku asia ei toimi monen yrittämisen jälkeen, jotain pitää muuttaa. Ole rohkea riskinottaja mutta älä tyhmä. Tee siis taustatyö kunnolla. Ole rehellinen itsesi kanssa näistä asioista ja valmis katsomaan peiliin ja aloittamaan alusta, jos jokin ei toimi.

 

Näin. Tämä oli listani ominaisuuksista, joita yrittäjänä tarvitset. Kun katson taaksepäin viime vuosia, nämä ovat ne jutut, joiden avulla olen jaksanut taistella tieni tähän. Älä ajattele, että sinulla ei olisi näitä ominaisuuksia. En ole yli-ihminen ja uskon, että monelta nämä ominaisuudet löytyvät, kunhan joutuu siihen tilanteeseen.

 

Ole siis vahva, usko itseesi ja pysy rehellisenä. Visioi ja toteuta unelmasi.

 

 

 

Jaa tästä, kiitos!
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter

Mitä ajattelet?

kommentti