022 Sisältömarkkinointi ja ilmainen näkyvyys verkossa

posted in: Bisneskoulu | 0
Jaa tästä, kiitos!
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter

 

Tänään jatketaan podcastin sarjaa “Ilmaisen näkyvyyden 4 ässää” toisella jaksolla. Viimeksi sarja alkoi introjaksolla. Näitä jaksoja voit ihan hyvin kuunnella yksittäisinäkin, et mitenkään putoa kärryiltä vaikket kuuntelisi näitä kronologisesti.

 

Kuuntele jakso tästä:


Lataa jakso tästä

 

Jos et halua kuunnella, voit lukea tästä sisällön:

 

Tänään on aiheena sisältömarkkinointi, joka oli näistä neljästä ässästä ensimmäinen. Seuraavat ässät olivat somemarkkinointi, seo eli hakukoneoptimointi ja sähköpostimarkkinointi.

Nämä kolme seuraavaa jaksoa tulevat olemaan siis siitä, miten eri kanavissa: sosiaalisessa mediassa, Googlessa ja sähköpostissa, saa ilmaista näkyvyyttä.

Sisältömarkkinointi ei ole uusi keksintö. Sitä on tehty jo kauan esimerkiksi aikakauslehdissä. Niissä mainostaja voi julkaista informatiivisen ja hyödyllisen sisältöartikkelin, kuitenkin sillä twistillä, että sen kautta promotaan markkinoijan tuotetta. Tai ajatusta sen takana. Ja asiakaslehdet, esimerkiksi pankkien ja vakuutusyhtiöiden lehdet, joissa esitellään rahansäästövinkkejä tai kodin turvallisuuteen liittyviä ohjeita. Ja siis vanhin tällainen lehti on perustettu jo vuonna 1895. Siis 125 vuotta sitten!

Nämä ovat ihan perusesimerkkejä siitä, mitä sisältömarkkinointi perinteisimmillään on. Verkossa sisältömarkkinointi on ollut The-juttu reilusti yli kymmenen vuotta.

Verkossa sisältömarkkinoinnin sydän on blogi. Mutta se miten blogi toteutetaan, voi saada erilaisia muotoja. Se voi olla video, podcast tai sitten vain tekstimuodossa.

Koska blogeja on jo niin paljon, moni varmasti miettii, kannattaako sellaista enää tehdä. No jos vertaat sitä vaikka somekanaviin, kotisivuihin tai näyteikkunoihin, niin varmasti voit olla kanssani samaa mieltä, että sellainen kannattaa jokaisella yrityksellä olla.

Mutta. Iso mutta. Älä tee siitä samanlaista kuin jollain toisella on. Se, mitä kirjoitat blogiisi on ratkaisevaa.

Se kenelle kohdistat blogisi, on ratkaisevaa.

Kukaan ei jaksa lukea blogia, jos sen aihe ei suoraan puhuttele häntä. Voin sanoa itsekin näin monesta blogista. Kyse ei ole pelkästään aiheesta, vaan jos kirjoitustyyli ei miellytä, kirjoittajan persoona ei miellytä, tai sitten tiedon taso, jolla blogissa kirjoitetaan, on liian kevyt.

Toisin sanoen, jos se ei anna minulle mitään uutta ja toistaa jo vanhaa tiedossa olevaa asiaa, se ei yksinkertaisesti kiinnosta. Näin voin sanoa monesta aikakauslehtiartikkelista. Ne ovat liian pintaraapaisuja ja kohdistettu liian laajalle yleisölle.

Ja persoonaan liittyen, jos blogissa ei olla mitään mieltä, ei kerrota kokemuksista, tai kirjoittaja ei tuo millään tavalla itseään esiin, jää mielikuva blogista oikeastaan liian laimeaksi. Hajuttomaksi. Mauttomaksi.

Kaipaan siis sisältöihin sitä, että ne on kirjoitettu juuri minulle, minun elämäntilanteessa olevalle ihmiselle, tosi tarkasti kohdistettuna. Minulle pitää tulla fiilis, että tämä kirjoittaja lukee ajatuksiani.

Ja se on se taso, jolla sisältömarkkinoinnissa pitäisi ajatella. Ei se, että tuotetaan vaan jotain kaikkia miellyttävää sisältöä, vaan että pistetään oma itse likoon sisältöön. Otetaan kantaa rohkeasti tai tuodaan omia elämänkokemuksia esiin.

No elämänkokemuksista puheenollen, kun itse perustin ensimmäisen blogini yrityksen sivuille, tein juuri tämän virheen. Eli en kohdistanut, vaan puhuin markkinoinnista yleisellä tasolla vähän kaikille. Toki minulla oli mielipiteitä, mutta en ollut rajannut blogin lukijakuntaa millään tavalla. “Kaikki jotka tarvitsevat mainospalveluita” oli rajaukseni. Välillä kirjoitin yrittäjille, välillä vähän isommille yrityksille.

Se oli selkeä virhe, eikä blogi siitä syystä, tai ehkä syitä oli muitakin, mutta blogi ei siis lähtenyt käyntiin. Eli en saanut sillä paljonkaan ilmaista näkyvyyttä

Kun taas seuraava blogi, Mamaonbis-blogi, jonka perustisn 2013 oli tarkasti kohdistettu yrittäjä-äideille, jollainen itsekin olin. Eli pienten lasten äiti, joka samalla kun hoitaa lapsia, haluaa tehdä intohimotyötään, toteuttaa ideoitaan, saada asioita aikaan. Mamaonbis-blogi lähtikin hyvin käyntiin.

Moni lukija kertoi, että vaikka hänellä ei normaalisti ole aikaa lukea blogeja, mutta mamaonbis-blogin hän lukevat, koska se on kohdistettu JUURI hänelle.

Ja se on nyt sisältömarkkinoinnin ydin. Se, että kohdistat sisällön juuri hänelle.

Kuka hän sitten on? Ja mistä asioista hän janoaa tietoa, koskien sinun palveluitasi?

Ne ovat asioita, joita kannattaa miettiä. Mutta jatketaan tästä. Eli sisältömarkkinoinnin sydän on blogi, tai vlogi tai podcast. Kaikki kuitenkin kannattaa muuten tosiaan julkaista myös tekstimuodossa, koska google hakee tekstejä verkosta. Puhutaan tästä hakukoneoptimoinnista lisää osassa 24.

Mutta sisältömarkkinointia teet myös muissa kanavissa. Somessa ja sähköpostissa.

Sisältömarkkinoinnin tehtävä on tuoda esiin sinun osaamisesi. Se mitä mieltä olet asioista ja minkälaisia kokemuksia sinulla siitä on. Ja kun teet sisältömarkkinointia, eli jaat hyödyllistä tietoa ihmisille omasta asiantuntemuksestasi, autat ihmisiä ratkaisemaan ongelmiaan ja pääsemään tavoitteisiinsa, niin samalla annat omasta osaamisestasi maistiaisia.

Se on vähän niinkuin jos olet katsonut ravintolakehittäjien tositeeveetä, niin uutta konseptia lähdetään markkinoimaan jakamalla paikallisille maistiaisia kadulle. Siis seisomaan kadulle tarjottimien ja pienten makupalojen kanssa. Ja kutsutaan syömään ravintolaan.

No tää sama on mitä itse teet. Sun ravintola on sun palvelut, sali, valmennuspaikka, konsultointi-skype, verkkokurssi, mitä palveluita sitten myytkin. Niistä jaat pieniä makupaloja blogissa, somessa, sähköpostitse ja vaikka ilmaisissa videokoulutuksissa. Liidimagneeteissa, jos se terminä on tuttu sinulle. En sitä nyt lähde tarkemmin avaamaan, puhun siitä sitten tämän sarjan viidennessä osassa eli podcastin jaksossa 25 kun puhutaan sähköpostimarkkinoinnista.

Mutta sisältömarkkinoinnin tavoitteena on saada siis kohderyhmän jäsen kokeilemaan palveluasi.

Muistan, kun myin markkinointipalveluita, ja törmäsin usein ihmisiin, jotka kokivat, että bloggaaminen on jotain kivaa ja hauskaa jota voi tehdä jos aikaa on. Mutta sitähän ei koskaan ollut, koska piti niitä oikeitakin töitä tehdä. Ja sitten mietittiin, miten löydettäisiin verkosta uusia asiakkaita.

Sisältömarkkinointi on varmasti yksi haastavimmista asioista joillekin perinteistä markkinointia opiskelleille sisäistää. Siis itsekin olen juuri perinteistä markkinointia opiskellut, ja vasta vuonna 2013 tajusin oikeastaan tarkemmin, mitä se on. Minkälaisen ajatusmallin muutoksen se vaatii.

Muutos siis siitä ajatuksesta, että markkinointi olisi niinsanottua push-markkinointia, jossa vaan tykitetään mainostoistoja jokaiseen kanavaan, tavoitellaan massoja ja lasketaan rahoja.

Sisältömarkkinoinnissa pitää lähteä liikkeelle ihan toisesta asenteesta. Etenkin kun tavoitellaan ilmaista näkyvyyttä. Sisältömarkkinoinnissa tavoite on auttaa ihmisiä, tarjota pyyteettömästi apuaan, mutta juuri tuossa maistiaismielessä, kuten aiemmin kerroin.

Se mielen muutos on myös se, että ei voi odottaa, että jokainen ilmaisen maistiaisen ottanut heti tilaisi maksullisen palvelun. Se ei välttämättä tapahdu heti. Mutta kun tuo ihminen oikeasti ja todella tarvitsee apuasi, hän tietää kehen olla yhteydessä.

Sisältömarkkinoinnin avulla pysyt hänen mielessään ja nostat omaa brändiäsi osaajana jatkuvasti.

Ja miten sisältömarkkinoinnin avulla siis saa ilmaista näkyvyyttä? Kun sä teet sitä blogissa, somessa ja sähköpostissa, saat samalla liikennettä kotisivuillesi, kun siis blogi on kotisivuillasi. Ja kun optimoit artikkelit, saat niitä näkyviin myös googlessa. Sisältömarkkinointi on se avain, jonka kautta saat ilmaista näkyvyyttä eri kanavissa. Sen kautta saat syyn lähestyä sähköpostilla yleisöäsi ja sen kautta saat puheenaiheita someen.

No nyt kun sisältömarkkinointi on ollut jo yli 10 vuotta The-juttu verkossa, niin muutoksiahan väistämättä tulee. Kun informaatiotulva kasvaa, blogeja putkahtaa kuin sieniä sateella, ja kiinnostavaa sisältöä on aivan liikaa, niin ihmisille tulee ähky.

Olet varmasti itsekin aika ähkyssä tästä digimarkkinointisisällöstä.

Silloin erityisesti täytyy kohdistaa sisältö entistä tarkemmin ja täytyy miettiä vielä tarkemmin, mikä on se ydin siinä sisällössä, siinä koko yrityksen sisältökonseptin kokonaisuudessa, jota tuottaa verkkoon.

Mikä on sun missio yrittäjänä, mitä on sun arvot, miten voisit tuoda enemmän tarinoita itsestäsi esiin?

Kun sisällön määrä verkossa kasvaa, niin yhä suurempi merkitys on nyt ja jatkossa sillä, kuka sitä sisältöä tuottaa. Kuka sinä olet? Miksi teet sitä mitä teet?

Ja miten voisit sitouttaa oman lukijakuntasi, sun oman yleisön, ne sun kaikista ihanimmat potentiaalisimmat unelma-asiakkaat!?

Sulle on varmasti tuttu sanonta se, että ihmiset eivät muista mitä sanoit vaan he muistavat, miltä sait heidät tuntemaan.

Siksi mun seinällä lukee isoin kirjaimin “Inspire someone today”, koska se on se sisältömarkkinoinnin juttu. Saada aikaan innostusta, inspiraatiota, motivaatiota, tehdä jotain mikä parantaa omaa elämää. Saa aikaan positiivisia tunteita ja positiivista muutosta.

Se juttu miksi mä olen yrittäjänä ei ole se, että saisin mun palveluita myytyä. Vaan se, että pystyn auttamaan yrittäjiä selviytymään kaikesta markkinointijargonista ja yrittäjyyskoulutuksista voittajina. Että yrittäjät näkisivät, mikä on se punainen lanka.

Haluan oikeasti ammentaa mun 20 vuoden kokemuksesta markkinoinnissa ja mainonnassa, että yrittäjät, joiden ammattitaito on jossain muualla ihan yhtä hyvä kun mulla markkinoinnissa, näkisivät, että mikä on se juttu miten markkinointia voi tehdä sydämellä, jalat maassa, maksamatta järjettömiä summia sen tekemisestä ja ehkä ihan turhasta työstä, jos oma strategia ei ole ihan selvillä.

Mun pointti on siis se, että sisältömarkkinointi ei ole jotain ylimääräistä, jotain turhaa tai jopa jo vanhanaikaista joka ei johtaisi myyntiin, koska sen avulla sä pystyt moninkertaistamaan sun myynnin, kunhan tiedät, mitä teet.

Ja sun pitää löytää se oma tapasi tehdä sitä. Eli ei kangistuta tässäkään vanhoihin kaavoihin, vaan otetaan maalaisjärki käyttöön. Mistä sun asiakkaat oikeasti haluaa sulta kuulla? Ne ei varmasti halua kuulla sitä samaa mitä muilta, joten mitä uutta ainutlaatuista sulla olisi annettavana.

Ja älä säikähdä, ei sun tarvitse mitään huikeita suorituksia tän eteen tehdä.

Kyse on siitä, että pistät itsesi, sydämesi, likoon sisältömarkkinoinnissa. Toimit rohkeasti ja itsevarmasti. Luotat sun omaan osaamiseen ja sun mielipiteisiin. Ihmiset haluaa oikeasti kuulla sun näkemyksen, ei niitä perusjuttuja, vaan sen mitä mieltä SÄ ITSE olet asiasta, peilaten sun kokemukseen ja osaamiseen.

Ja tietysti arvoihin.

Mikä on se sinun ainutlaatuinen kokonaisuutesi, joka koostuu eri koulutuksista, kokemuksista, mielipiteistä, arvoista, ja missiosta. Sinä olet ainutlaatuinen, sinua ei ole toista, olit millainen hyvänsä, olet upea, mahtava, loistava, persoonallinen, sinun pitää vaan uskoa itseesi ja siihen, että sinusta tykätään just sellaisena kuin olet.

Näistä asioista puhun muuten enemmän vielä Brändää itsesi epätäydelliseksi -webinaarissa 17.9. klo 12.30 johon voit ilmaiseksi ilmoittautua tästä >>

Ja sisältömarkkinoinnista olen puhunut aiemminkin podcastissa. Käy kuuntelemassa ainakin nää kaksi jaksoa, eli jakso 10 Älä tyrkytä mulle ja jakso 15 tee markkinointia omalla tyylilläsi, älä niinkuin käsketään.

Mutta iso kiitos, että kuuntelit (luit) tämän jakson. Tästä jatketaan seuraavalla kerralla siitä miten sosiaalisessa mediassa saa ilmaista näkyvyyttä. 

Jaa tästä, kiitos!
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter

Mitä ajattelet?

kommentti